Sari la conținut

De ce greșelile reprezintă trepte ascendente în evoluția ta?

„Ce bine ar fi fost dacă mi-aș fi dat mai mult silința la școală, acum aș fi ajuns mult mai departe.“… 

„Dacă aș putea să dau timpul înapoi și să nu mai fac greșelile din cauza cărora mi s-a dus afacerea de râpă….“… 

„A plecat numai din cauza mea, pentru că n-am luat-o în serios, iar acum e cu alt bărbat.“ 

Toate acestea sunt doar câteva exemple de regrete ne pot încerca într-un moment al vieții sau altul. Așa e, poate nu ai ajuns încă unde ți-ai fi dorit. Așa e, în curând împlinești 50 de ani și nu ți-ai împlinit nu știu ce vis. Dar asta nu înseamnă că trebuie să-ți dai la nesfârșit palme pentru toate nereușitele și greșelile din trecut. Și, cum spunea Richard Branson la un moment dat: 

Nu înveți să mergi respectând cuminte regulile. Înveți făcând și căzând

De asemenea, celebrele cuvinte ale lui Robert Kiyosaki, „Nu irosi bunătate de greșeală. Învață din ea“, au scopul de a-i încuraja pe oameni să nu trăiască măcinați de regrete  ci mai degrabă să învețe din propriile greșeli. De aceeași părere era și Albert Einstein, care spunea că dacă nu ai greșit niciodată, înseamnă că nu ai încercat niciodată ceva nou. Altfel spus, dacă nu ai fi respins la un interviu, de unde ai ști că nu ai fost suficient de bine pregătit? Sau chiar, cum ai fi aflat că de fapt nu era pentru tine acel job?  

Mai poți citi aici și articolul CUM SĂ ÎȚI GĂSEȘTI MENIREA ÎN VIAȚĂ?

De modul în care privești greșelile pe care le faci depinde cât de repede te ridici, te scuturi de praf și pornești mai departe. 

Greșeala e o poartă spre învățare

Trecându-i pragul, poți să afli mai multe despre tine. Teoria și practica sunt două lucruri cu totul diferite, iar când faci greșeli, ai posibilitatea să afli cât de multe știi și cât de departe poți să mergi. Asta te ajută să te pregătești mai bine. 

Cum spunea Napoleon Hill, „fiecare împrejurare potrivnică, fiecare ratare, fiecare mâhnire poartă în ea sămânța unui câștig pe potriva acesteia sau chiar mai mare.“

E mai bine să accepți că ai făcut o greșeală și să mergi mai departe decât să întorci lucrurile pe toate fețele la infinit. Să trăiești o viață întreagă regretându-ți greșelile echivalează cu nebunia care în viziunea lui Albert Einstein înseamnă să faci același lucru la fel și să te aștepți să obții alt rezultat. Adevărul e că dacă ești înțelept, nu ai cum să faci aceeași greșeală de mai multe ori. Te-ai mai urca băut la volan după ce ai făcut un accident grav? Ți-ai mai lăsa firma pe mâinile altcuiva după ce ai dat o dată faliment pentru că te-ai bizuit prea mult pe o persoană incompetentă? Bineînțeles că nu!

Nu te da bătut niciodată

„Dacă trăiești mult, faci și greșeli. Dar dacă înțelegi unde ai greșit și înveți din greșelile tale, poți să devii un om mai bun. Contează cum faci față greutăților, nu cum te afectează ele. Esențialul este să nu te dai bătut și să nu renunți niciodată.“ – Bill Clinton. 

Din aceste cuvinte ale fostului președinte american înțelegem că nimeni nu e imun la greșeli. Diferența dintre înțelept și omul de rând este că unul își acceptă greșelile și învață din ele, pe când celălalt se lasă absorbit de ele și trăiește cu regretul. O idee foarte limpede exprimată de următorul citat binecunoscut aparținând lui Winston Churchill, unul dintre părinții fondatori ai Uniunii Europene:

 „Toți oamenii fac greșeli, dar numai oamenii înțelepți învață din greșelile pe care le fac.“ 

Greșelile ar trebui văzute ca niște împrejurări care ne deschid ochii și ne ajută să ne atingem scopurile, nicidecum ca o barieră în calea succesului ori a fericirii.

Da, în viața ta există lucruri de care îți pare rău. Ești îngropat în datorii până în gât, partenerul / partenera ți-a trimis actele de divorț, tocmai ai picat examenele finale, firma ta intră în lichidare sau îți pierzi casa. Însă nimic nu durează veșnic. Chiar și furtuna cea mai puternică trece odată și-odată, la fel cum după noaptea cea mai neagră trebuie să răsară până la urmă soarele. Șterge-ți lacrimile, scutură-te de praf, ridică-te în picioare și dă piept cu viața. 

„Experiența nu e altceva decât numele pe care îl dăm greșelilor noastre.“ Oscar Wilde.

Iar în încheiere, aș vrea să-ți dau un sfat: mergi tot înainte și nu-ți scăpa niciodată din ochi țelul. Nu uita ce a spus Bill Gates, cel mai bogat om de pe planetă: e frumos să sărbătorești o reușită, dar e mai important să fii atent la lecțiile pe care ți le oferă eșecul.“

Resurse:

  1. Ascultă audiotrack-ul nostru – CUM SĂ AI SUCCES? POVESTEA LUI BILL GATES (accesează aici)
  1. Alege cărți motivaționale din categoria noastră la editura Vidia – DEZVOLTARE PERSONALĂ (accesează aici)
  1. Ascultă zilnic programe audio pentru meditație dedicate creșterii încrederii de sine, construirii unui dialog interior pozitiv, atingerii obiectivelor și evoluției spirituale (accesează aici).
  1. Vizionează emisiunea noastră11 PAȘI PENTRU A OBȚINE REZULTATE (accesează aici)

Această operă este pusă la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăDerivate 4.0 Internațional .

Lasă un răspuns