Sari la conținut

Crește-ți încrederea de sine aplicând aceste 12 psihotrucuri

  Încrederea în propria persoană şi tot ce aduce cu sine – optimism, seninătate, bună dispoziţie – nu este o simplă chestiune de temperament. Ţine şi de educaţie – spun psihologii. Şi, simţind că ne-au cam băgat în ceaţă, unii dintre ei detaliază: multe suflete nu progresează pe plan spiritual atât cât şi-au propus să o facă, atunci când au decis să (re)vină în această dimensiune. Pierd timp preţios bătând pasul pe loc, pentru că neglijează cultura echilibrului şi bucuriei interioare.

  Cu cât ridică mai multe obstacole viaţa în calea noastră, încercând să sece izvorul optimismului şi încrederea în sine, cu atât mai mult trebuie să ne înverşunăm pe această cale: să dezvoltăm cu încăpăţânare cultura bucuriei. Bine, bine, dar cum? Există metode practice, la îndemâna oricui.

12 REGULI DE APLICAT ZI DE ZI

  1. Nu-ţi fie frică de eşec. Transformă orice eveniment, fie el unul bun sau (mai ales) unul rău, într-o lecţie, o sursă de inspiraţie şi un prilej de a evolua.
  2. Lansează-ţi singur provocări. Mai mici sau mai mari. De la: ”Începând de astăzi, reduc numărul ţigărilor”, până la ”Mă voi ocupa cu adevărat de dezvoltarea mea spirituală. Azi încep prin a nu mai vorbi pe nimeni de rău. Mâine nu voi mai da liber nici măcar gândurilor de acest gen. Pentru că mă încarcă negativ”. Ai repurtat un succes cât de mic? Bucură-te pentru tine şi spune-ţi: ”Mă felicit!”. La început s-ar putea să pufneşti în râs, dar în curând vei lua în serios această formă firească de respect al tău faţă de tine. Ai înregistrat un eşec? Bucură-te pentru lecţia pe care ai învăţat-o din această înfrângere temporară.
  3. Stabileşte-ţi obiectivele. Ce anume vrei, de ce vrei şi în ce mod vrei să realizezi. Fă-ţi o listă cu obiectivele pe care le ţinteşti şi ”atacă-le” punct cu punct!
  4. Dezvoltă-ţi pozitivismul. Fă-ţi o obişnuinţă din a detecta partea bună din orice situaţie dată, indiferent cât de sumbră ar putea părea la prima vedere. La început poate ţi se va părea un chin dar, după o perioadă rezonabilă de practică asiduă, va deveni ca o a doua natură.
  5. Ajută-i pe ceilalţi oameni. Încurajează-i, ori de câte ori ai prilejul, să creadă (mai mult) în ei înşişi. Bate-i la cap, cu riscul de a-i irita iniţial, povestindu-le cât sunt de puternici (atunci când îşi plâng de milă), de talentaţi (când tind să se considere nişte nulităţi), de carismatici (când se simt răţuşca cea urâtă). Vei fi uimit să vezi ce efect pozivit are asupra lor. Şi implicit asupra ta. Te vei trezi gândind: ”Chiar sunt grozav, dacă am reuşit să-l fac să creadă în el însuşi!”.
  6. Fii pregătit să întorci pagina. Nu te lăsa acaparat de greşeli şi eșecuri. Trage învăţămintele de rigoare din ele şi lasă-le să devină trecut. Tu ai altă treabă: să te concentrezi asupra următoarei aventuri extraordinare din viaţa ta.
  7. Fii bun cu tine însuţi. Îţi vine câteodată să îţi zici una aşa, de la obraz? Renunţă. Spune-i acelei părţi din tine care simte nevoia să te critice: ”Nu îţi permit să vorbeşti sau să gândeşti de rău despre mine şi, implicit, despre tine!”. Gândeşte şi vorbeşte despre tine doar în termeni pozitivi (bunul simţ îţi va spune unde să te opreşti, ca să nu cazi în păcatul lăudăroşeniei şi al suficienţei). Şi fii la fel de binevoitor şi de pozitiv şi în relaţie cu ceilalţi.
  8. Înconjoară-te de oameni frumoşi. Evită tovărăşia ranchiunoşilor, a răuvoitorilor, a negativiştilor – a oricărui spirit distructiv. Mergi spre oamenii care aduc lumină şi pace.
  9. Fii sincer cu tine. Nu te minţi cu nici un chip, cu nici un motiv. Stabileşte un dialog cu tine însuţi, cu nevoile şi cu emoţiile tale (ai dreptul şi la furie, şi la revoltă, nu eşti un sfânt!, dar caută calea pentru a le exprima într-un mod constructiv; sigur există, sigur o vei găsi). Priveşte-te cu luciditate, clarviziune şi obiectivitate. Asumă-ţi ceea ce eşti. Revendică ceea ce eşti. Acordă deplină încredere instinctelor tale, intuiţiei, capacităţii de a avea grijă de tine, de a te trata cu dragoste şi respect, indiferent de circumstanţe.
  10. Găseşte-ţi forţa și în alți oameni. Împărtăşeşte-ţi gândurile şi sentimentele unor oameni care au trăit experienţe similare cu ale tale. Asta te va ajuta să vezi mai limpede lucrurile şi să găseşti soluţii. Odată rezolvată şi depăşită, orice problemă devine o experienţă pozitivă.
  11. Începe-ţi ziua cu un zâmbet. În fiecare dimineaţă, după ce te-ai trezit, întinde-te şi zâmbeşte. Cui îi zâmbeşti? Ce întrebare! Vieţii şi zilei care începe. Pentru că numai de tine depinde să fie încă o zi (şi încă o viaţă) frumoasă, în ciuda dificultăţilor care te iau cu asalt.
  12. Mulţumeşte-i vieţii. În fiecare seară, înainte de a aluneca în somn, fă un mic bilanţ al zilei şi mulţumeşte pentru toate binefacerile şi bucuriile pe care le-ai trăit. Cui mulţumeşti? Vieţii. Deci lui Dumnezeu.

bucurie 

Dacă mai aveai nevoie de vreun argument, ca să laşi să cadă masca tristă şi să arborezi o mină destinsă, încrezătoare… poftim două citate perfecte din clasici: .

Joseph Joubert (moralist şi eseist): ”Prin dispoziţia noastră îi facem pe cei din jur să ne placă sau să ne antipatizeze, iar prin fondul caracterului îi facem să ne iubească sau să ne urască”.

Baruch Spinoza (filosof ): ”Dacă vrei ca viaţa să îţi zâmbească, arată-i un chip voios”.

Licenţa Creative Commons
„Crește-ți încrederea de sine aplicând aceste 12 psihotrucuri” de blog.aimgroup.ro este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 4.0 Internațional .

Lasă un răspuns