Sari la conținut

Cele 10 chei ale artei de a deveni lider

Ai fost întotdeauna ”șeful clasei”, elevul model, instituit lider formal prin decizia doamnei diriginte, validată, cel puțin la nivel declarativ, și de către colegi. Dar ai simțit mereu că nu de tine ascultă, nu pe tine te admiră. Fiindcă a existat mereu în clasă un lider informal. În jurul lui a gravitat colectivul, nu în jurul tău. Și situația se repetă în ziua de azi, când ești om în toată firea. Fir-ar să fie, ce îți lipsește, ca să fii ”nr. 1” și în fapt, nu doar în scripte?!

Ceea ce îți lipsește se poate descoperi, învăța, exersa, asimila. La orice vârstă. Decide-te și ia startul parcurgând etapă cu etapă ”cursul” de leadership.

1. Afirmă-ți personalitatea

Trebuie să știi ce vrei. Și să te exprimi curajos, chiar și atunci când ești în dezacord cu unii, cu alții, mai mult sau mai puțin importanți, conform standardelor tale. Standardele tale contează mai puțin decât atitudinea prin care le afirmi. Poate arăți astfel că ai și limite, dar sigur arăți că ai un sistem propriu de valori, de la care nu faci rabat, că nu te temi să îl expui și nu îl negociezi. Pe scurt, nu te temi să arăți că ai o personalitate puternică.

2. Învață să spui ”Nu!”

Impune-ți un exercițiu de 30 de zile: triezi cererile celor din jur și, atunci când obișnuiai să spui un ”Mmmmdaaaa” forțat spui sincer ”Nu!”. Cu tact, cu o doză substanțială de curtoazie. Nu câștigi nimic fiind mereu ”băiatul cel bun”, gata să accepte orice de la oricine, cred că te-ai lămurit în atâția ani de viață. Trebuie să știi ce vrei și să le impui limite celor care nu te respectă.

3. Impune-te cu tact

Un lider își asumă responsabilități și ia decizii pentru grupul din care face parte (și pe care vrea să îl conducă). Fii cel care tranșează lucrurile, o dată pentru totdeauna. Cel care acționează. Care organizează. Care dirijează grupul fără a se impune într-o manieră deranjantă, ostentativă. Un lider nu rămâne niciodată prizonier al unei situații fără ieșire. El este cel care urnește lucrurile, le face să avanseze și ia asupra sa toată responsabilitatea, atât pentru victorie, cât și pentru eșec.

4. Ia cuvântul în public

Este un examen crucial, care îți dă încredere în tine și în capacitatea ta de a stabili relații cu cei din jur. Iată câteva ”trucuri” menite să te propulseze în pielea unui bun orator, și totodată lider:
– privește-ți în ochi interlocutorii: nimic nu face o impresie mai proastă decât un vorbitor care ține privirea în pământ sau o plimbă pe toți pereții
– adoptă poziția dominantă: spatele drept, pieptul ușor bombat – inspiră siguranță de sine și îți dă ție însuți acest sentiment
– ocupă spațiul cât mai mult posibil: dacă ești pe o scenă, plimbă-te dintr-un capăt în altul; dacă ești într-o sală de conferințe, subliniază-ți ideile gesticulând cât mai expresiv; fă mișcări ample, dar lente (cele impulsive agresează audiența și rup firul expunerii tale)
– controlează-ți vocea – nici prea stridentă, nici șoptită – și păstrează-ți calmul în orice situație.

5. Validează-ți afirmațiile prin fapte

Oamenii sunt judecați după fapte – ai tot auzit asta. Vorbele nu au valoare. Cei care spun prea multe despre sine nu sunt credibili. Și invers, cei care vorbesc puțin și fac mult se bucură de respect. Adevărata valoare nu are nevoie de cuvinte. Ea știe că este și basta.

6. Fă sport

Ce legătură are? Uite că are: sportul îți fortifică încrederea în tine însuți. Chiar la nivel micro (biologic): în timpul unei ședințe corpul tău secretă mai mulți hormoni – dopamină, hormonul plăcerii, endorfine, hormonii stării de bine, adrenalină și noradrenalină, hormonii forței, energiei. Da, leadershipul înseamnă și mișcare, o formă fizică armonioasă, care inspiră.

7. Nu-ți propune să le fii tuturor pe plac

Este o iluzie. Nimeni nu este capabil de așa ceva. Este preferabil să nu te placă unii și să te respecte alții. Dacă încerci să le faci tuturor pe plac nimeni nu te va plăcea cu adevărat. Nimeni nu te va respecta.

8. Ieși din tipare

Societatea ne formează astfel încât să ne încadrăm în niște tipare: să terminăm școala, să avem un serviciu nu foarte prost, ca să putem pune niște bani deoparte, să ne cumpărăm un apartament, să ne căsătorim, să avem copii. Or, liderii sunt, de regulă, persoanele care schimbă regulile, tiparele sunt prea strâmte pentru personalitatea lor.

9. Nu te mai plânge, găsește soluții

lider-cu-solutii

Nimic nu este mai enervant decât un om care se plânge continuu. Ce probă de forță este asta?! Caută soluții, asta se așteaptă de la un lider! Acum, cinstit, toți avem probleme. Dar unii dintre noi au învățat să le gestioneze, alții nu sau nu tocmai. Cei dintâi se concentrează asupra soluțiilor, cei din urmă – asupra stării lor de spirit demne de toată mila. Un adevărat lider știe să vadă paharul pe jumătate plin, chiar și când paharul pare cu desăvârșire gol.

10. Vindecă-te de ”mania scuzelor”

Este o maladie gravă, care atinge o mare parte a omenirii. Și îi atinge (erodează) aura. Avem nevoie de oameni care se mișcă. În ciuda tuturor scuzelor din lume pe care le-ar putea găsi. Sunt oamenii aceia care merg înainte, în pofida oricărui obstacol. Știi ceva? Toți avem la dispoziție aceleași 24 de ore pe zi. Deci scuza lipsei de timp nu ține.
Învingătorii sunt cei care știu să își stabilească prioritățile în aceste 24 de ore.

”A, da, înțeleg, numai că eu…” Nu. Stop! Vrei să faci ceva? Fă-l! Punct. Și termină cu mania scuzelor. Sau uită de acest articol. Tu știi ce faci, tu ești șeful.

Sursă: vie-explosive.fr

Creative Commons License
Cele 10 chei ale artei de a deveni lider by AimGroup is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

2 comentarii la „Cele 10 chei ale artei de a deveni lider”

Lasă un răspuns