Mintea noastră este un instrument minunat. Are capacitatea de a învăța și de a elibera conștientul de anumite activități pe care le repetăm, în așa fel încât noi, ca observatori conștienți ai realității, să ne putem bucura de ceea ce are viața de oferit.
Este foarte interesant și util să înțelegem mecanismele subtile care definesc subconștientul nostru și ce putem face pentru a ne bucura de acest rezervor infinit de energie și cunoaștere.
Lucrul cu subconștientul – o practică străveche
Chiar dacă studiile psihologice din secolul 20 au aprofundat cunoașterea legată de mintea umană, oamenii erau familiarizați cu această componentă a conștiinței umane din vremuri imemoriale. Începând de la cultura șamanică, popoarele nativ americane sau tradiția vedică antică, subconștientul a fost la loc de mare cinste. Chiar dacă el apărea sub o altă forma de reprezentare și nu era direct legat de corporalitatea umană, ci mai degrabă de o sferă a supranaturalului, lucrul cu acesta era o practică des întâlnită.
Ca să nu lungim inutil introducerea, am să menționez aici practicile șamanice de recuperare a sufletului, care sunt parte din medicina energetică șamanică. Acestea implică accesarea unor zone inconștiente și ”aducerea” unor energii și informații din acea zonă în conștient. Odată cu acest ”fenomen” are loc o schimbare în psihicul persoanei, pornindu-se un proces complex de vindecare, integrare și evoluție.
Cât de mult influențează subconștientul viața de zi cu zi?
Mintea noastră percepe și înmagazinează o cantitate uluitor de mare de informații în fiecare clipă a vieții noastre. Marea majoritate a acestor informații sunt în mod automat stocate în subconștient. Dacă punem la socoteală și primii (aproximativ) șapte ani din viață, în care mintea își dezvoltă capacitatea de auto-reflecție – conștiența de sine – în care evident conștientul nu este prezent atât de mult – atunci putem să realizăm scara acestei structuri mentale. Studii recente, dar și mai vechi, au dezvăluit un fapt și mai uimitor legat de subconștient: acesta este într-un fel misterios legat de subconștientul tuturor ființelor vii de pe planetă, poate chiar mai mut decât atât..
Iată cum purtăm cu noi informații pe care nu le accesăm în mod conștient, informații care ne modifică percepția și ne fac să vedem viața prin prisma informațiilor pe care le-am dobândit în decursul vieții. Aceste informații coroborate cu concluziile pe care le-am tras în urma experiențelor avute, adică impresia pe care acele experiențe le-au avut asupra psihicului, emoționalului și fizicului nostru, creează convingerile care ne ghidează viața. Aceste convingeri însă, de cele mai multe ori sunt parțial sau deloc conștientizate, ceea ce înseamnă că majoritatea pașilor, deciziile sau reacțiile emoționale au ca sursă subconștientul nostru.
Renunțarea la convingeri care ne sabotează
Dacă înțelegi această legătură dintre mintea subconștientă și reactivitatea pe care o ai la experiențele – de obicei negative – pe care le trăiești, este timpul să acorzi mai multă atenție auto-observației și să încerci să îți identifici aceste credințe. Odată conștientizate – adică în momentul în care îți dai seama că iei decizii bazându-te pe o judecată de valoare care izvorăște dintr-o convingere fixă – ai posibilitatea să renunți la ele, folosindu-ți discernământul. Cu cât te eliberezi mai mult de acest automatism din viața ta, cu atât vei fi mai liniștit, cu atât te vei bucura mai mult de libertatea pe care o descoperi atunci când nu trăiești pe pilot automat.
Să vă dau un exemplu personal. Părinții mei nu au fost niște persoane bogate și au muncit toată viața din greu pentru ceea ce au avut, din punct de vedere material. Părinții lor le-au inoculat ideea că ”trebuie să muncești din greu ca să câștigi o pâine” și atunci asta au crezut. Asta au ”predat” și ei mai departe și asta au experimentat, pentru că nu au știut cum să se observe și nu au știut că au la purtător un rezervor atât de mare și de puternic de influență puternică în viață – de aceea se și numește sub-conștient. Eu m-am trezit la vârsta de 33 de ani, observând că sunt extrem de negativ atunci când vine vorba de abundență. Practicând observarea continuă, am putut vedea cum reacționez atunci când mi se prezintă o idee care s-ar putea transforma într-o oportunitate de câștig material.
Am descoperit, lucrând cu mine, că aveam această convingere, enunțată mai sus, pe care am primit-o, nefiind conștient de asta, de la o vârstă fragedă și apoi repetată de nenumărate ori, în discuții directe sau indirecte sau chiar în glumă. Desigur că am renunțat la ea…
Concluzie sau poate o sugestie
Reprogramarea subconștientului poate fi o muncă dificilă, dar este necesară pentru oricine dorește să ajungă să trăiască o viață în care să se exprime pe sine cu adevărat și în care să nu își limiteze experiențele încă din start. Este o muncă ce are nenumărate beneficii atât pentru sănătatea mentală, dar mai ales pentru cea emoțională, pentru că ne eliberează de atât de cunoscutele ”butoane”, pe care suntem mereu apăsați. Este o muncă ce poate avea un efect extraordinar și asupra corpului fizic, datorită relaxării mentale și emoționale.
Subconștientul este o componentă extrem de importantă pentru fiecare experiență pe care o avem pentru că ne modelează viața și de multe ori nu într-o direcție pozitivă. Eliberându-ne de poveri inutile – practic convingerile altora – ne dăm voie să trăim autentic și liber. Ceea ce ar fi de reținut, din propria mea experiență de lucru cu oamenii, este faptul că am observat tendința de a nu ne mai opri din lucru, de a lua acest lucru cu subconștientul prea în serios. Este bine să nu uităm să trăim, să ne bucurăm de compania celor dragi sau de norii de pe cer, ori poate să vedem o comedie care să ne descrețească frunțile. Sau poate, să înțelegem cum funcționează Legea Atracției – despre care veți avea ocazia să citiți într-un articol viitor – și să aducem cu adevărat un suflu vibrațional pozitiv în viața noastră.
Altfel, s-ar putea să trebuiască să lucrăm câteva milioane de ani de experiență umană pe Pământ, ceea ce, în mod evident, nu este nici practic nici posibil. Desigur că acest articol nu și-a propus să acopere vastele direcții în care putem lucra cu subconștientul, ci doar atinge una dintre componentele cheie, care ne poate ajuta să evoluăm mai lin și să avem un procent mai mare de liniște și pace interioară.
Te-ar mai putea interesa și:
6 tehnici de reprogramare mentală pentru a-ți schimba viața
Preia controlul asupra minții tale și transformă-ți viața în mod pozitiv
8 metode prin care îți poți reprograma subconștientul
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.