Zilnic, venim în contact cu mii de sunete. De unele ne bucurăm, altele ne obosesc. Și mai sunt și sunete pe care nu le percepem, dar care au efect puternic asupra noastră. La anumite frecvențe și cu o tehnologie avansată, unele semnale sonore produc schimbări imediate asupra activității creierului, făcându-l să copieze ritmul și frecvența sunetelor ascultate.
Acest fenomen poartă numele de antrenare a undelor cerebrale (de la termenul din limba engleză brainwave entrainment) și este definit ca o sincronizare a două sau mai multe cicluri ritmice cu impact profund asupra stării de sănătate la nivel mental, emoțional și fizic. Cum? Voi explica în rândurile de mai jos, dar mai întâi un scurt istoric al descoperirii acestui fenomen.
Sincronizare la nivel vibrațional
În ciuda caracterului aparent de noutate, termenul entrainment a fost inventat de fizicianul Christian Huygens, în 1666. În acel an, Huygens a observat că o pereche de ceasuri cu pendul care se aflau în aceeași cameră au ajuns, după ceva timp, să se sincronizeze unul cu celălalt. Recent, acest fenomen a fost adus în atenția publicului de un grup de oameni de știință care au descifrat principiile responsabile de acest fenomen: o condiție inerentă naturii care motivează schimbul subtil de informații vibrațională între pendule (cum a fost în cazul ceasurilor) astfel încât pendulele „comunică” între ele, până când se sincronizează armonios și eficient energetic.
Legătura dintre ritmul inimii și funcționarea celorlalte organe
Principiile antrenării se aplică oricărui sistem în care sunt prezente cicluri ritmice, vibrante și oscilante. Un astfel de fenomen a fost observat și în corpul uman, unde organele formează un sistem bine articulat, întrucât fiecare organ are un ritm propriu de funcționare și se sincronizează perfect cu restul organelor.
Cercetări realizate la Institutul Heartmath, California au scos la iveală existența unei stări speciale care apare atunci când ritmul inimii antrenează, în mod natural, diferitele sisteme oscilante ale corpului. Într-o astfel de stare s-a observat că sistemele organismului funcționează cu o mai mare eficiență și în armonie, ceea ce a dus la activarea capacităților naturale de vindecare a organismului. Depresia, anxietatea, starea de oboseală cronică au fost ameliorate. În plus, s-a observat o întărire a imunității și o echilibrare hormonală, o minte mai ageră și o poftă mai mare de viață la subiecții participanți la studiu.
Însă organele interne nu-și mai sincronizează ritmul de funcționare atunci când sistemul cardiac funcționează defectuos, cel mai adesea din stresului, agitației emoționale, alimentației bogate în grăsimi saturate și a unui stil de viață epuizant.
Binaural beats: de la starea de agitație la relaxare în câteva secunde
În ceea ce privește undele cerebrale, atunci când ascultăm o serie de sunete modelate pe ritmuri și frecvențe specifice, apare fenomenul de antrenare care induce sincronizarea undelor cerebrale cu undele sonore. Concret, undele cerebrale se aliniază pe frecvența sunetului extern. Frecvența acestui sunet poate fi din gama undelor beta, alfa, teta sau delta sau gamma. Frecvențele alfa, teta și delta sunt cuprinse între 1și 13 Hz timp ce urechea umană este capabilă să perceapă sunete numai în gama de frecvențe de la 20 la 20.000Hz. Deși acești stimuli sonori nu sunt percepuți la nivel conștient, produc cele mai puternice și profunde efecte asupra creierului și asupra stării de sănătate.
O persoană care se află în stare de alertă (stadiul beta cu frecvențe cuprinse între 13-30Hz) poate în câteva secunde, cu ajutorul unor căști stereo și al unei tehnologii performanțe de stimulare mentală prin care i se aplică stimuli sonori de 10Hz, să-și schimbe frecvența undelor cerebrale în direcția stimului aplicat. Efectul simțit va fi de liniștire a agitației mentale și relaxare.
Sunetele de o frecvență atât de joasă poartă numele de Binaural beats. Cercetătorul german Heinrich Wilhelm Dove a descoperit în 1839 că prin ascultarea pe ambele urechi a două sunete cu frecvențe apropiate s-ar putea produce un al treilea sunet în interiorul creierului, adică acest binaural beats, cu o frecvență specifică joasă, influențând astfel undele cerebrale și, implicit, starea de spirit.
De exemplu, folosind o pereche de căști stereo și o tehnologie de stimulare mentală, la urechea dreaptă se aplică un ton pur de 400Hz, iar la urechea stângă un ton pur de 410Hz. În interiorul cutiei craniene, diferența dintre cele două tonuri va produce un al treilea sunet – binaural beats – de 10Hz. Această frecvență face parte din gama undelor afla și are ca efect inducerea relaxării și stimularea gândirii pozitive.
Mai multe informații despre o astfel de tehnologie pentru stimulare mentală și antrenarea undelor cerebrale poți afla aici.
Te mai pot interesa și articolele:
Superenergizarea sistemului imunitar prin stimulare mentală
Reprogramează-ți subconștientul prin afirmații și stimulare mentală
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.