Implinirea tuturor visurilor tale este posibilă dincolo de zona de confort. Există un drum pe care ne simțim nevoiți să îl urmăm pentru că așa trebuie, drum către care suntem îndrumați încă de mici de familie, prieteni sau profesori. Si mai există acel drum pe care ai fi vrut întotdeauna să pornești, cel pe care l-ai simțit potrivit felului tău de a fi, dar pe care te-ai temut dintotdeauna să îl alegi. Frica de schimbare, teama de a nu dezamăgi persoanele la care ții si confortul pe care ți-l dă o viață liniștită, dar si lipsită de provocări, toate astea te duc către punctul în care îți dai seama că ești gol pe dinăuntru. Îndrăznește să fii cu adevărat fericit! Iată cum…
Alege să îți petreci timpul cu oameni pe sufletul tău
Știai că un om este media celor mai buni cinci prieteni ai lui? Ei bine, s-a descoperit științific că lucrul aceasta este cât se poate de adevărat. De la greutatea corporală la felul în care te manifești în viața personală sau nivelul financiar până la cât de fericit ești sau chiar la modul în care votezi sunt elemente care se regăsesc la persoanele care alcătuiesc cercul tău de prieteni.
De exemplu, dacă prietenii tăi sunt supraponderali, șansele tale să dezvolți această afecțiune cresc cu 45%, ale altor prieteni de-ai tăi cu 25%, ale prietenilor prietenilor tăi cu 10% samd.
Cel mai indicat pentru sănătatea ta fizică si mentală este să îți selectezi prietenii în funcție de valorile la care ții cel mai mult în viață. Până la urmă, cei cu care alegi să îți petreci timpul îți vor defini lumea. Ideal ar fi ca acești oameni de care te înconjori cel mai des să fie pozitivi si să te încurajeze să ieși din zona ta de confort si să crești ca individ.
Spune da!
Oricât de riscant ar părea, uneori trebuie să spui pur și simplu da unei provocări, unui lucru pe care îți dorești foarte mult să-l faci. E o vorbă: „ce te sperie si nu te omoară merită încercat.” Si nu ne referim neapărat la săritura cu coarda elastică, ci si la alt gen de provocări, precum inițierea unei discuții deschise cu șeful tău privind mărirea salariului sau promovarea sau cumpărarea unor bilete de avion către o destinație în care nu ai mai fost niciodată.
Creierul nostru răspunde într-o manieră entuziasmantă noutăților de orice fel, în timp ce lucrurile familiare ne fac să ne simțim în siguranță, dar ne si plictisesc. Pentru a ne trezi din această stare de amorțeală trebuie să răspundem afirmativ oportunităților, pentru a putea beneficia de experiențe de neuitat. Se poate să nu îți placă toate aceste lucruri noi pe care le încerci, însă e important sa adopți o atitudine pro activă. Din multe idei, unele se concretizează și chiar conduc la rezultate uimitoare.
Fă-ți planuri mari, chiar dacă nu ești sigur că le vei respecta
Se spune că suntem mai productivi si motivați când suntem puși în situații noi si provocatoare. Încearcă să îți impui în fiecare an o rezoluție legată de călătorii. Chiar dacă pentru asta trebuie să faci ceva economii, riscă! Fie că e vorba despre un revelion în țările nordice, în căutarea aurorei boreale, fie că e vorba de o expediție interesantă pe munte, scopul este să ieși din zona ta de confort.
Dacă nu îți impui ținte îndrăznețe si aproape imposibil de atins, nu vei fi pus niciodată în situația de a evolua pentru a le atinge.
Simte frica și mergi înainte
Posibilitățile pe care le primești de la viață cresc direct proporțional cu cât de dispus ești să te simți inconfortabil. Când ți s-a întâmplat să faci ceva care te-a speriat, într-o primă fază? Dacă ceva te înspăimântă, antidotul este să treci peste această frică și să încerci acel lucru. Să ne înțelegem, nu vorbim de activități ilegale sau care îți pun viața în pericol.
Dacă nu ieși din zona ta de confort poate că te vei simți în siguranță, e adevărat, dar această atitudine nu te ajută să ai succes, să evoluezi sau să beneficiezi de aventuri. Te simți cu adevărat în viață atunci când îți împingi constant limitele. Aventura, riscul și lucrul continuu cu tine însuți nu îți dăruiesc doar oportunități extraordinare, ci te și ajută să te aproprii treptat de cea mai bună variantă a ta.
Oferă ce e mai bun spre final
Cercetătorii au arătat că o persoană nu-și amintește cât de mult a durat o experiență pe care a trăit-o, ci apogeul acelei experiențe sau cum s-a sfârșit ea.
Psihologul Daniel Kahneman a numit-o teoria vârf-sfârșit. Este vorba despre tendința unui om de a-și aminti despre o întâmplare în mare parte pozitivă ca fiind una neplăcută, dacă ceva neplăcut se întâmplă în ultima parte a ei. Dacă este vorba despre o întâlnire romantică, amintirea poate fi influențată de o replică nechibzuită, de o ofensă sau de felul în care se comportă partenerul pe ultima sută de metri.
Pentru a-ți aduce aminte de o experiență într-un mod plăcut este vital să o închei într-o notă pozitivă. Si să o trăiești cât mai intens.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.