S-a stabilit că o persoană are în jur de 10.000 de gânduri pe zi. Ce te faci când majoritatea acestora sunt repetitive, obsesive şi, cel mai periculos, negative? Acestea nu doar că-ţi afectează starea mentală, dar sunt şi o sursă incredibilă de stres, cu efecte negative asupra sănătăţii generale, scăzând puterea de luptă a sistemului imunitar şi crescând inflamaţiile din organism.
Cum multe voci ale medicinii funcţionale, cea care se bazează pe tratarea pacientului ca individ unic şi nu a simptomelor unei boli, susţin că propriile noastre gânduri sunt sursa fericirii sau a nefericirii noastre, iată câteva metode general acceptate pentru a lupta cu ele. Sau măcar pentru a preveni dominaţia acestor gânduri repetitive.
1. Exerciţiul prezenţei
Spunem exerciţiu pentru că nu este uşor să fii prezent în ceea ce faci în fiecare clipă, această capacitate trebuie antrenată. Meditaţia este unealta principală împotriva gândurilor care te împiedică să trăieşti momentul. Cu ajutorul ei, vei învăţa că tu nu eşti gândurile tale, ci doar observatorul lor. Meditaţia te ajută să ţii pe loc avalanşa de gânduri repetitive şi să te concentrezi pe momentul prezent.
2. Încearcă să te apreciezi!
Când tu îţi urăşti corpul şi devii, aşadar, principalul tău inamic, este imposibil să te vindeci. Dacă prin mintea ta se perindă doar frustrări legate de propria ta persoană, să nu te miri că starea ta de sănătate, fizică şi mentală, nu este echilibrată. Începi prin a te iubi şi prin a te gândi în special la calităţile tale, fără să mai pui accentul pe ce-ţi lipseşte. Este un pas important către o stare de bine generală.
3. Înfruntă-ţi temerile!
Primul pas în lupta cu temerile tale ar fi asumarea lor. A recunoaşte şi a accepta că ele există, blocate în mintea ta, acolo unde revin în fiecare zi, ca un coşmar care nu se mai termină, înseamnă a le slăbi puterea. Cum aceste frici îţi ameninţă sănătatea, înfruntă-le! Recunoaşte, cu voce tare, de ce te temi, vorbeşte cu o persoană apropiată sau cu un psiholog.
4. Încearcă detoxifierea tehnologică!
Ne-o fi uşurat Internetul viaţa, dar ne-a şi alienat, în egală măsură. De câte ori trecem în revistă tot ceea ce se întâmplă în reţelele sociale, postările, comentariile şi fotografiile altora, dăm drumul avalanşei de gânduri să pună stăpânire pe mintea noastră. Ieşi din această închisoare virtuală, fii prezent şi încearcă să socializezi într-un mod calitativ şi benefic pentru mintea ta. Faţă în faţă. Un prim pas spre detoxifierea tehnologică este să nu-ţi începi şi să-ţi termini ziua verificând conturile sociale. Încearcă să umpli acest timp cu exerciţii de tai-chi şi yoga, disciplinele care te ajută să-şi recapeţi echilibrul şi liniştea interioară.
5. Încarcă-ţi mintea cu idei pozitive!
Dacă tot ţi se pare greu să-ţi alungi gândurile, concentrează-te măcar pe unele pozitive. Gândeşte-te la o vacanţă şi la lucrurile plăcute pe care le vei face atunci, ascultă muzică meditativă sau clasică, citeşte o carte cu un subiect amuzant sau sună un prieten cu care îţi face plăcere să stai de vorbă.Ceea ce ne aduce la următorul sfat…
6. Petrece cât mai mult timp cu prietenii care te remontează psihic!
Îi ştii, sunt foarte uşor de recunoscut. După o conversaţie sau un timp petrecut în compania lor, obţii o stare de bine inexplicabilă. Nu vorbim doar de oameni pozitivi, ci şi de cei care îţi captează îndeajuns de mult atenţia, pentru a reuşi să te menţii angrenat în prezent. Şi să iei o pauză de la gândurile negative. Sunt nu doar oameni care îţi ridică, cu un sfat realist şi sincer, moralul, dar şi aceia în preajma cărora poţi fi tu însuţi. Ţine-i la distanţă pe amicii care, deşi bine intenţionaţi, îţi hrănesc gândurile negative sau pe aceia care întorc întotdeauna conservaţia către ei şi ceea ce li se întâmplă lor, astfel încât să ajungi să preferi monologului lor pe cel al gândurilor tale.
7. Nu lua lucrurile personal!
De fiecare dată când te simţi jignit, organismul tău suferă odată cu tine. Retrăirea unui moment sau a unei conversaţii care te-au jignit are un impact negativ asupra sănătăţii tale. A nu lua totul personal pare mai uşor de zis decât de făcut, dar încearcă acestă abordare: consideră că acea persoană nu a fost rău intenţionată şi gândeşte-te că a o ierta este parte a vindecării tale. Nu eşti un om slab dacă treci peste astfel de situaţii, ci unul care nu vrea să-şi facă singur rău, prin frustrări şi mânii care ard latent în interior. Uită şi iartă şi vei vedea că şi gândurile negative vor înceta să se mai întoarcă!
Alte articole corelate:
De la gândirea pozitivă la psihologia pozitivă: instrucţiuni de folosire
6 tehnici de reprogramare mentală pentru a-ți schimba viața
9 pași care te eliberează de trecut și te îndreaptă spre o viață nouă
7 metode de a-ţi elibera mintea de gândurile negative by AimGroup is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Aș vrea să primesc materiale pentru starea mea de bine.