Te supără lumina agresivă, zgomotele, mirosurile puternice, aglomeraţia? Ai impresia că toţi vorbesc numai despre tine şi nu de bine? Că fiecare cuvânt care-ţi este adresat conţine o săgeată otrăvită? Simţi cum te ia valul emoţiilor şi nu te poţi opune? Poate (sigur, mai curând) eşti o persoană hipersensibilă. ”Suferinţa” are, din fericire, leac. Pasul unu: să o demascăm. Pasul doi: să o transformăm dintr-un handicap într-o forţă.
5 semne că ești hipersensibil
1. Reacţionezi ”exagerat” la ceea ce se petrece în jur
Micile neplăceri pe care ţi le ”furnizează” lumea exterioară îţi întind nervii pe sârmă. Zgomotele te agresează într-atât, încât simţi nevoia să te ascunzi într-o încăpere izolată fonic. Sau te deranjează lumina prea puternică. Sau prea slabă. Sau aglomeraţia din staţia de tramvai îţi dă senzaţia de sufocare – te simţi de parcă ţi-a fost invadat spaţiul vital şi ai avea o nevoie disperată să te protejezi. În fine, foarte probabil, eşti foarte sensibil la mediul ambiental şi la energiile locurilor şi ale persoanelor.
2. Ai o mare senzitivitate corporală
”Hipersensibilitatea este extrem de reactivă”, explică Laura Marie pe blogul Mind, Body, Spirit.
”Informaţiile nervoase circulă foarte repede, aşa că persoanele de acest gen reacţionează la toţi stimulii fără a-i trece printr-un filtru”.
Aşa se face că îţi simţi corpul şi pielea foarte receptive la stimuli corporali de tipul mângâierilor sau masajului. Poţi fi susceptibil la alergii şi, din cauza reactivităţii pielii, s-ar putea să suporţi cu greu îmbrăcămintea confecţionată din anumite materiale sau etichetele hainelor.
3. Ai o viaţă emoţională foarte intensă
Ai sentimentul că emoţiile se declanşează din nimic, te iau pe sus şi te duc unde vor ele? Empatia supradezvoltată te face să resimţi emoţiile altora (suferinţa, în special) ca şi cum ar fi ale tale? Tot despre hipersensibilitate este vorba: eşti genul de om care trăieşte profund în plan afectiv, bucuriile şi suferinţele sale putând lua proporţii exagerate.
4. Eşti un spirit foarte creativ
Ai un puternic simţ estetic, iubeşti artele şi eşti dependent de muzica de calitate. Poţi face dovada unei mari creativităţi, ai mereu tolba plină cu idei şi o gândire originală, care nu se abate din drum pe cărări bătute. Poate că ai şi capacităţi extrasenzoriale foarte dezvoltate şi o deschidere specială spre lumi invizibile, aşa cum este lumea viselor…
5. Cauţi cu ardoare ”sensul”
Pentru tine, viaţa nu se reduce la muncă, familie, securitate materială sau la simpla căutare a plăcerilor. Simţi că viaţa este ceva mult mai vast şi mai profund şi petreci mult timp reflectând la sensul ei real. Încerci, ca orice persoană hipersensibilă, să te integrezi într-o manieră coerentă şi pozitivă în această lume şi să îţi aduci contribuţia personală la confirmarea sensului ei. Cum acest demers poate deveni… sensul vieţii tale, este posibil să te simţi uneori singur, în decalaj faţă de cei care nu împărtăşesc acest punct de vedere.
Şi 5 metode prin care valorifici acest dar
1. Nu te mai învinovăţi
”Cunoaşte-te pe tine însuţi”, spunea Socrate: a deveni conştient de propria sensibilitate reprezintă prima etapă a acţiunii. Începi, deci, prin a te observa. Apoi, încetează să-ţi mai spui că ”ai o problemă”. Hipersensibilitatea este poate uneori o povară dar, pe de altă parte, este un enorm avantaj. De exemplu, aduce cu sine un mare potenţial intuitiv. Ce ar fi să te aşezi şi să aşterni pe hârtie lista tuturor lucrurilor bune pe care ţi le aduce această sensibilitate extremă?
2. Bazează-te pe empatie
De vreme ce tot eşti dotat cu această capacitate neobişnuită, de ce nu ai folosi-o într-un mod pozitiv? Îţi poţi folosi, de exemplu, empatia pentru a-i înţelege pe ceilalţi, a ”presimţi” ce personalitate, ce aşteptări şi ce gânduri au şi a înnoda cu ei relaţii mai profunde şi mai sincere – explică Christel Petitcollin, formator în dezvoltare personală.
3. Autoprotejează-te
”O dată ce am devenit conştienţi de hipersensibilitatea noastră, este imperativ necesar să ne protejăm. Lumea nu se va schimba de pe o zi pe alta, aşa că trebuie să ne adaptăm, selecţionând cu atenţie tot ceea ce facem, locurile în care mergem, oamenii pe care îi frecventăm, circumstanţele”, explică Laura Marie.
Protejându-te de ceea ce îţi ”asmute” sensibilitatea, îţi vei conserva energia şi deschiderea spre ceilalţi.
4. Încetează să mai absorbi emoţiile celorlalţi
Hipersensibilii au tendinţa de a absorbi emoţiile altora şi a le trăi ca şi cum ar fi ale lor. Acest adaos la propria încărcătură emoţională riscă să-i epuizeze. Ocoleşte capcana: întreabă-te dacă sentimentul care te agasează îţi aparţine sau este al altcuiva. Nu-ţi aparţine? Desparte-te de el, printr-un exerciţiu conştient: redă-l universului, cu toată bunăvoinţa. Dacă este o emoţie foarte puternică, lasă-ţi câteva secunde sau minute (cât simţi că e necesar) pentru a te concentra asupra propriei respiraţii, a o încetini, pentru a te linişti şi a te recentra.
5. Exersează, pentru a atinge ţinta
Meditaţia, deplina conştienţă, exerciţiile de antrenare a spiritului, yoga – există numeroase discipline care ne conduc pe calea transformării interioare şi, în final, ne ajută să ne gestionăm emoţiile, să facem pasul înapoi când ne iau cu asalt şi să plonjăm în starea de seninătate.
Alte activităţi – sportul, de exemplu – ne ajută să ”ne golim mintea” şi, implicit, să ne debarasăm de toate emoţiile adiţionate peste zi.
Rămâne la alegerea fiecărui hipersensibil în parte ce tip de activitate i-ar aduce mai aproape ţinta – transformarea unei aparente slăbiciuni într-o forţă reală.
Sursa: www.conscience-et-eveil-spirituel.com
5 Semne ca suferi de hipersensibilitate si cum sa o transformi intr-un avantaj by AimGroup is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.