NOI TOȚI am experimentat-o. Este starea în care întreaga ființă pare că se conectează la un nivel superior de conștiință în care funcționăm cu mult mai eficient și mai intens decât de obicei. O numim luciditate, revelație, stare de flux, claritate, inspirație, înțelepciune, iluminare, stare de grație, binecuvântare, creativitate, experiență de vârf, trezirea din somn… Este o stare în care realizăm că modul nostru obișnuit de funcționare este doar o umbră ștearsă a capacităților noastre reale. Ajungem să ne dăm seama că starea de zi de cu zi este asemenea unui somn profund în comparație cu capacitatea de manifestare din starea de vârf. Intuitiv știm că aceasta din urmă este dispoziția în care ar trebui să ne aflăm mereu. Somnul este odihnitor, dar să dormim toată viața… cine își dorește asta? Majoritatea tânjim să atingem pe cât de des posibil starea de luciditate și inspirație.
DE-A LUNGUL TIMPULUI oamenii au fost fascinați de căutarea și inventarea unor tehnici și tehnologii care să permită accesarea rapidă a nivelurilor superioare de conștiință. Au investit o cantitate enormă de timp și efort pentru a descoperi porțile stării de iluminare. Au explorat efectul tobelor, dansului, incantațiilor, ritualurilor, au încercat modalități diferite de respirație, au stat în cap, au petrecut luni de zile în peșteri, s-au rugat, au spus mantre, au mâncat ierburi sălbatice, au privit flăcări, au încercat practici sexuale neconvenționale, au contemplat simboluri și așa mai departe. Pe măsură ce a evoluat, omenirea a descoperit ceva care funcționa – o combinație de bătăi de tobă, respirație într-un anumit ritm și focalizarea atenției într-o manieră specifică. Așa că a dat mai departe această tehnică, din generație în generație, iar în timp ea a fost rafinată, perfecționată.
MUNCA ȘI EFORTUL DEPUS au dat roade. Oamenii au creat modalități eficiente de a intra în stările de maximă performanță a creierului. Un exemplu îl reprezintă tehnicile de meditație. Funcționează. Problema este că pentru majoritatea oamenilor aceste tehnici aduc rezultate cu mare greu pentru că necesită foarte multă practică și autodisciplină. În zilele noastre, devine cu atât mai dificil de pus în practică… Studiile efectuate cu ajutorul călugărilor budiști, de exemplu, au scos la iveală faptul că singurii dintre ei care ajung să atingă rapid starea Zen sunt cei care au practicat meditația de mici adica zeci de ani.
STAREA DE ILUMINARE, de perfectă luciditate este așadar controversată. Uneori poate fi atinsă, alteori nu. Anumite persoane reușesc prin meditație, multe nu. Avem nevoie de ceva care să ne permită accesarea stării de maximă luciditate la comandă. Este măcar posibil? Da, noile studii și cercetări ale oamenilor de știință au demonstrat că fascinantele capacități latente ale ființei umane pot fi activate instantaneu. Descoperiri recente în domeniul neuroștiinței și microelectronicii (posibile cu ajutorul noilor tehnologii) arată că stările de flux în care intră artiștii, sportivii, călugării budiști etc. nu sunt deloc misterioase și impredictibile. Înregistrând activitatea chimică și electrică a neuronilor, cercetătorii au observat schimbări dramatice de frecvențe ale undelor cerebrale, simetriei emisferelor cerebrale și variații bruște ale nivelurilor de neurotransmițători pe măsură ce subiectul experimenta o o stare sau alta (concentrare, focalizare, relaxare, compasiune, iubire, furie, gelozie, entuziasm etc.).
PE MĂSURĂ CE ÎNVĂȚĂM să reproducem aceste paternuri ale activității cerebrale, putem accesa la comandă orice nivel de performanță.
Mai mult, prin intermediul stimulării cerebrale mecanice adecvate (de exemplu, cea prin stimuli sonori și vizuali alternant stânga/ dreapta) se pot reproduce instantaneu stările de vârf ale creierului. Pentru lucrul acesta există acum tehnologii de ultimă oră denumite brain machines sau mai simplu tehnologii de stimulare cerebrală.
ACESTE TEHNOLOGII au evoluat rapid. Au apărut versiuni tot mai sofisticate și mai eficiente. Oamenii de știință și inginerii au un simț extraordinar pentru inovație. Dispozitivele pentru stimulare cerebrală prin sunet și lumină au produs o adevărată revoluție în… evoluția neuroștiinței.
Pentru prima dată în istorie, oamenii pot accesa la comandă acele stări de conștiință și niveluri de creativitate de care au nevoie în variatele activități pe care le desfășoară. Nu a fost niciodată mai ușor! Este pur și simplu o chestiune de câteva secunde (din momentul în care este pornit dispozitivul de stimulare cerebrală și până când creierul începe să copieze frecvențele cerebrale emise de programul ales), efectele rămân mult timp după ce sesiunea de stimulare s-a încheiat, aceste reminiscențe asupra creierului fiind cumulative.
Imaginează-te capabil să accesezi la comandă stările dorite (focus, învățare accelerată, relaxare profundă, creativitate, meditație, pregătirea creierului pentru vise lucide, somn etc.) Studiezi ca să iei examenul la matematică? Te pregătești pentru un interviu? Se apropie începutul competiției sportive? Niciodată nu a fost mai ușor să intri în stările potrivite. Creierul este capabil de performanțe uluitoare, iar stimularea cerebrală adecvată este cheia accesării oricărui nivel creativ! Tehnologia ne permite asta. Mulți oameni de știință consideră că dispozitivele de stimulare cerebrală audio-vizuală reprezintă vârful evoluției tehnologice în slujba explorării și dezvoltării capacităților latente ale ființei umane.
În România, singurul dispozitiv de modelare a undelor cerebrale este produs de echipa de cercetare în domeniul științelor de frontieră AIMGroup – MIND SYNERGY. Se află pe piață din anul 1987, prima dată simulat pe un HC. În 1993 a apărut și prima variantă independentă de Mind Synergy cu procesor. Detalii despre modul în care funcționează, dar și câteva dintre experiențele utilizatorilor găsești pe www.aimgroup.ro
Stimularea cerebrală. Adevărata revoluție în evoluția neuroștiinței. de AIMGroup este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire 3.0 Ne-adaptată .