Dacă doctorul îți spune că ai colesterolul prea mare, probabil că te întrebi ce opțiuni ai la dispoziție ca să remediezi problema. Medicamentele de tipul statinelor pot să scadă nivelul colesterolului, însă mulți pacienți se tem de efectele secundare ale acestora. O variantă ar fi să încerci să faci anumite schimbări în stilul tău de viață, schimbări prin care poți să-ți ameliorezi pe cale naturală starea de sănătate.
Colesterolul mărit sau hipercolesterolemia este o problemă care nu trebuie neglijată, întrucât crește riscul de infarct miocardic, atac cerebral sau insuficiență renală. Cu toate acestea, corpul are nevoie de o anumită cantitate de colesterol, care ajută la formarea celulelor, a vitaminei D și a unui număr important de hormoni din diverse categorii.
Dacă vrei să te bucuri de o sănătate perfectă, trebuie să limitezi cantitatea de lipoproteine cu densitate mică (sau colesterol LDL) pe care o sintetizează ficatul, întrucât acest tip de lipoproteine reprezintă colesterolul care provoacă ateroscleroza sau „înfundarea“ arterelor.
În același timp, trebuie să grijă să îți menții la un nivel adecvat cantitatea de lipoproteine cu densitate mare (sau colesterol HDL) care transportă colesterolul LDL înapoi la ficat pentru a fi metabolizat.
Câteva schimbări mici pot avea un impact semnificativ asupra stării tale de sănătate și te pot ajuta enorm să îți echilibrezi nivelul colesterolului. Încearcă, așadar, să incluzi în rutina ta zilnică metodele pe care ți le propunem în cele ce urmează.
Corectarea regimului alimentar
Ficatul își ajustează producția de colesterol în funcție de cantitatea de grăsimi provenite din alimentele pe care le consumi.
Poți să dai o mână de ajutor organismului tău adoptând următoarele strategii:
- Consumă mai multe alimente bogate în fibre. Fibrele solubile pot scădea nivelul colesterolului din sânge și te pot ajuta să trăiești mai mult. Printre alegerile inteligente se numără fasolea, fructele, legumele și cerealele integrale.
- Alege să consumi grăsimi sănătoase. Pe cât posibil, înlocuiește grăsimile solide cum esteuntul cu grăsimi lichide (uleiuri vegetale). Extrem de benefice sunt grăsimile mononesaturate șipolinesaturate cum ar fi uleiul de măsline, nucile, alunele, semințele și peștele gras.
- Evită grăsimile trans. Aceste grăsimi hidrogenate cresc nivelul colesterolului total și pe cel al colesterolului LDL, scăzând totodată nivelul colesterolului HDL. Producătoriifolosescgrăsimiletrans pentru a prelungi cât mai mult termenul de valabilitate al alimentelor, așa că e bine să verifici atent etichetele de pe pachetele de biscuiți, margarină și alte produse înainte să le cumperi.
- Scapă de kilogramele în plus. Slăbind poți să îți reduci și valorile colesterolului. Găsește o dietă pe care poți să o duci la bun sfârșit. Spune-le rudelor și prietenilor ce ți-ai propus să realizezi și cum pot să te ajute și ei.
- Fii cumpătat la băutură.Există cel puțin un studiu care sugerează că, la uniiadulți, unul sau două pahare de alcoolpot scădea nivelul colesterolului. Nu uita însă că alcoolul în exces face tocmai contrariul și poate sădăuneze gravficatului și altor organe.
- Redu consumul de carne roșie.Principala sursă de grăsimi saturate din alimentația multor americani este carnea de vită. Gândește-te la o dietă bazată pe plante sau stabilește-ți anumite zile în care să consumi doar feluri de mâncare vegetariene sau pebază de pește. O idee la fel de bunăeste să optezi pentru lactate degresate saucu un conținut scăzut de grăsime.
- Schimbă felul gustărilor dintre mese. Dietele sănătoasepot să includă și unele mici răsfățuri. Delectează-te ronțăind fructe, nuci, alune și floricele de porumb pregătitela aparatul de popcorn cuaer cald.
- Gătește dietetic. Felul în care prepari mâncarea contează și el. Folosește mai puțin ulei pentru gătit. Optează pentru feluri de mâncare care se prepară prin fierbere sau coacere în detrimentul celorcare necesită prăjire.
Alte alegeri care țin de stilul de viață
Studiile au demonstrat că exercițiile aerobice, alături de alte alegeri inteligente, pot să intensifice efectele benefice ale unei diete sănătoase care ajută la scăderea concentrației de lipide din sânge și implicit la funcționarea fără probleme a inimii. În plus, multe dintre aceste deprinderi, pe lângă faptul că reduc nivelul colesterolului, îți amplifică starea generală de bine.
Încearcă să aduci următoarele îmbunătățiri stilului tău de viață:
- Fă sport cu regularitate. Există mai multe teorii cu privire la motivul pentru care exercițiile fizice scad nivelul colesterolului, printre careși aceea că sportul ajută la slăbit și stimulează acțiunea enzimelorcare elimină colesterolul din fluxul sanguin. Atât exercițiile aerobice, cât și antrenamentelepentru îmbunătățirea rezistențeiau efecte benefice. De asemenea, scăderea nivelului de stres prin aceste exerciții este crucială, întrucât există o legătură strânsă evidentă între creșterea colesterolului și perioadele agitate din punct de vedere mental și emoțional. Îți oferim mai multe resurse suplimentare la finalul acestui articol.
- Fă mișcare. Rezultatele se vor vedea mai clar dacă vei continua să faci mișcare și între ședințele de antrenament. Implică-te în treburile gospodărești: dă cu aspiratorul prin casă, ia grebla și strânge frunzele din curte sau urcă pe scări în loc să iei liftul.
- Lasă-te de fumat. Gudronul din țigări afectează vasele de sânge și creșteriscul de hipercolesterolemie. Folosirea produselor care înlocuiesc nicotina, în combinațiecu sprijinul oferit de cei din jur, te poate ajuta să renunți la fumat. Nu uita că mulți oameni nu reușesc să se lase de tutun decât după mai multe încercări.
- Ia in calcul anumite suplimente alimentare. Există o piață foarte dezvoltată a suplimentelor carescad nivelul colesterolului, precum uleiul de pește și niacina. Întreabă-ți medicul despre posibilele interacțiuni dintre acestea și diferitele medicamente pecare le iei și despre cât de sigure sunt pentru tine aceste suplimente.
Discută cu medicul tău și puneți la punct împreună un plan bazat strict pe nevoile tale. Cu ajutorul metodelor naturale ai putea să îți ții valorile colesterolului sub control fără să iei medicamente sau ai putea să reduci dozajul.
Alte resurse:
- Citește și articolul: ALCALINIZAREA, CUM SĂ ÎȚI REDOBÂNDEȘTI ȘI PĂSTREZI SĂNĂTATEA IDEALĂ (click aici)
- Ascultă audio track-ul: TEHNICI SIMPLE ȘI EFICIENTE DE RELAXARE IMEDIATĂ(click aici)
- Categoria de cărți:SĂNĂTATE ȘI LONGEVITATE de la editura Vidia (click aici)
- Categoria de cărți: DIETĂ de la editura VIDIA (click aici)
- Video: 5 CONDIȚII PENTRU PĂSTRAREA UNEI STĂRI DE SĂNĂTATE (click aici)
Această operă este pusă la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăDerivate 4.0 Internațional .