Sari la conținut

8 sfaturi pentru persoanele diagnosticate cu tiroidita Hashimoto

Tiroidita Hashimoto este cauza numărul unu a hipotiroidismului, fiind responsabilă de apariția acestuia în peste 90% dintre cazuri. Dacă ai fost diagnosticat sau crezi că există riscul să fii diagnosticat cu această afecțiune, ar trebui să știi că există tratamente medicale și modificări ale stilului de viață care te pot ajuta să gestionezi simptomele provocate de glanda tiroidă hipoactivă. 

Ce înseamnă tiroidita Hashimoto și hipotiroidism?

Hipotiroidismul apare atunci când sistemul imunitar percepe în mod greșit celulele sănătoase ca pe niște entități străine și le atacă. Această tulburare autoimună intervine asupra funcției tiroidiene și provoacă o inflamație cronică.


E posibil ca la un moment dat să se ajungă la situația în care glanda tiroidă nu mai poate să producă un număr suficient de hormoni pentru a-și îndeplini funcțiile obișnuite, printre care se numără reglarea metabolismului și a temperaturii corpului.

Luând câteva hotărâri istețe, ai putea să eludezi simptomele asociate adesea cu tiroidita Hashimoto și hipotiroidismul, cum ar fi oboseala și acumularea de kilograme. Află mai multe despre cum să poți să trăiești normal chiar dacă suferi de tiroidita Hashimoto.  

Sfaturi legate de stilul de viață pentru cei care suferă de tiroidită Hashimoto

  1. Mănâncă sănătos. Alimentele ultra-procesate sunt o sursă majoră de inflamații. Planifică-ți mesele și gustările în așa fel încât să includă cu precădere alimente integrale naturale. Umple-ți farfuria cu legume, fructe și cereale integrale. Optează pentru grăsimi sănătoase și proteine ​​slabe.
  1. Nu îți ignora sensibilitățile alimentare. Anumite alimente pot să îți agraveze problemele digestive. Printre „vinovații de serviciu“ se numără lactatele, ouăle, alunele și cofeina. Încearcă să le elimini una câte una din dietă și vezi dacă apare vreo schimbare.
  1. Evită glutenul. Dacă suferi de o afecțiune cum e tiroidita Hashimoto, este mai mare probabilitatea ca această proteină care se găsește în grâu și în alte cereale să îți declanșeze o reacție imună. Citește cu atenție etichetele produselor alimentare și cumpără-ți o carte de bucate din care poți afla care sunt alimentele care nu conțin gluten și cu ce poți înlocui glutenul.
  1. Fă sport în mod regulat. Antrenamentele regulate pot să îți ofere mai multă energie. Totodată, exercițiile fizice pot ajuta la ameliorarea depresiei, a rigidității și a altor simptome asociate cu tiroidita Hashimoto.
  1. Protejează-ți articulațiile. Deși activitatea fizică îți face bine, este foarte important să nu exagerezi, în special dacă suferi de dureri musculare și articulare. Ascultă-ți organismul și rezervă-ți zile de repaus. Încearcă activități fizice mai puțin solicitante, cum ar fi înotul și mersul pe bicicletă.
  1. Încearcă să slăbești. Poate că e mai greu să slăbești când ai o afecțiune tiroidiană. Cu toate acestea, e important să scapi de kilogramele în plus pentru că ele pot să îți agraveze simptomele. Urmează o dietă inteligentă și un program de exerciții fizice, iar dacă ai nevoie de un ajutor în plus, stai de vorbă cu medicul tău.
  1. Dormi suficient. Dacă te odihnești cum trebuie, îți ajuți corpul să se vindece. Propune-ți să dormi 7-8 ore pe noapte și culcă-te la aceeași oră în fiecare seară.
  1. Redu stresul. Nivelurile ridicate de cortizol și alți hormoni ai stresului pot să blocheze hormonii tiroidieni și să agraveze inflamația. Găsește niște metode de relaxare care să aibă efect în cazul tău sau vorbește despre sentimentele tale cu un membru al familiei sau cu un prieten de încredere.

Plan de prevenție sau tratament pentru tiroidita Hashimoto

  1. Interesează-te dacă există riscul ca tu să faci această boală. În cazul femeilor probabilitatea de a dezvolta tiroidită Hashimoto este de șapte ori mai mare decât în cazul bărbaților. Printre factorii de risc se mai numără antecedentele familiale sau alte afecțiuni autoimune de care suferi.
  1. Fă-ți un control de specialitate. Întrucât simptomele bolii tiroidiene evoluează lent, e foarte posibil ca tu să nu le observi. Există unele indicii care pot să te pună pe gânduri: creșterea în greutate, oboseala, constipația, confuzia mintală și tulburările de dispoziție. Medicul poate să îți facă un examen fizic și să îți testeze funcția tiroidiană și nivelul de anticorpi.
  1. Urmează tratamentul pe care ți-l prescrie medicul. Dacă glanda tiroidă funcționează normal, medicul poate să îți propună să mai aștepți o perioadă ca să vezi cum evoluează lucrurile și, în timpul acesta, să mergi la control la intervale regulate. În cazul în care funcția tiroidiană este afectată, probabil că doctorul îți va prescrie un hormon sintetic numit levotiroxină. Interesează-te și asigură-te că înțelegi totul despre acest tratament. 
  1. Discută cu medicul tău despre suplimente. Este posibil să te simți tentat de reclamele la fel de fel de suplimente pentru susținerea funcției tiroidiene, însă acestea pot fi de cele mai multe ori inutile. Înainte să le încerci, întreabă doctorul. Tot el poate să îți spună ce efecte pot avea suplimentele sau anumite alimente asupra tratamentului medicamentos pe care îl urmezi.

Felul în care putem gestiona tiroidita Hashimoto diferă foarte mult de la individ la individ. Vorbește cu medicul tău și stabiliți împreună planul de abordare care, în combinație cu schimbările pe care ești dispus să le faci asupra stilului tău de viață, te poate ajuta să te simți mai bine și să fii mai productiv.

Resurse recomandate:

Podcast TEHNICI SIMPLE SI IMEDIATE PENTRU RELAXARE (asculta aici)

Categoria de cărți DIETĂ de la editura Vidia (accesează aici)

Categoria de cărți SĂNĂTATE ȘI LONGEVITATE de la editura Vidia (accesează aici)

Video 5 condiții pentru păstrarea unei stări impecabile de sănătate (vezi aici)


Această operă este pusă la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăDerivate 4.0 Internațional .

Lasă un răspuns