Care sunt primele lucruri ce ne vin în minte, când spunem ”Sărbători de iarnă, Crăciun, Anul Nou”? Goana după brad şi cadouri, ce vom îmbrăca, ce vom pune pe masa festivă, cum să ne mulţumim oaspeţii cât mai bine… Dovadă că am pierdut sensul Sărbătorilor. Fabrice Midal, doctor în filosofie, fondator al Şcolii Occidentale de Meditaţie, ne invită să pornim în căutarea sensului pierdut.
Oraşul decorat cu ghirlande strălucitoare, vitrinele luxuriante, colindele care asigură fondul sonor unic, şi în magazine, şi în gară, şi pe străzi impun evidenţa: Sărbătorile bat la uşă. Cu cât se apropie, cu atât devenim mai agitaţi, accelerăm ritmul – timpul ne presează şi mai avem atâtea de făcut! Or, pentru a regăsi sensul sfintei Sărbători a Crăciunului şi al trecerii dintre ani, ar trebui să facem exact contrariul…
1. Pune piciorul pe frană
Imperativul epocii pe care o trăim este urgenţa. Iar în preajma Sărbătorilor se transformă în super-urgenţă. Rezultatul:
”Zilele trec una după alta atât de repede, încât nu lasă nici urme, nici un parfum anume”, constată Fabrice Midal. O depersonalizare amplificată de banalizarea comercială a unor evenimente care ar trebui să fie marcante în alt plan. Şi totuşi, deşi marketingul şi consumismul par să ne confişte Sărbătorile, depinde numai de noi să nu ne lăsăm manipulaţi şi să întoarcem lucrurile în favoarea noastră. Vestea bună este că, pentru a da din nou sens Sărbătorilor, este suficient să ne oprim puţin, ca să reflectăm şi să le permitem să ne inspire.
”Începeţi prin a vă întreba ce este cu adevărat important pentru voi, în legătură cu aceste evenimente. Ce aţi vrea, în adâncul sufletului vostru, să sărbătoriţi şi aţi uitat, de multă vreme, să vă mai întrebaţi?”
Şi întrebările vin una după alta, provocându-ne să aprofundăm căutarea. Oferindu-ne şansa de a ne cunoaşte pe noi înşine stând faţă în faţă cu noi înşine. Şi nu întinşi pe divanul unui psiholog.
2. Adu pacea în familie
Să încercăm să readucem la viaţă mitul armoniei în familie în seara binecuvântată a Crăciunului şi în noaptea dintre ani. Misiunea nu este întotdeauna uşoară şi nu puţine sunt emoţiile care o preced. Normal, având în vedere că…
”Familia rămâne un mediu în care se reactivează conflictele, frustrările şi alte probleme nerezolvate”.
Sigur, există familii şi familii, unele mai armonioase, altele mai conflictuale. Dar, şi în unele, şi în altele, se întâmplă prea arareori să nu fim prinşi în jocul proiecţiilor unora sau altora dintre membrii familiei. Pentru a crea atmosfera de destindere, obligatorie pentru a permite minţilor să se relaxeze şi inimilor să se lase invadate de spiritul Sărbătorilor (definit, în esenţă, prin iubire), putem urma mai multe piste:
”Mai întâi, să încercăm să fim conştienţi de propriile noastre proiecţii. Poate că ne vom reîntâlni cu un unchi care ne-a înfuriat altădată sau cu o verişoară care ne umple de gelozie. Să anulăm aceste energii negative, spunându-ne că toate ideile pe care le avem despre oamenii apropiaţi nouă ne împiedică să vedem cine sunt ei, de fapt. Şi să profităm de aceste ocazii speciale, pentru a-i privi pe aceşti oameni cu alţi ochi”.
Nu este întotdeauna simplu să ne păstrăm spiritul deschis şi curios faţă de apropiaţii noştri. Şi totuşi…
”Aceasta este, fără umbră de îndoială, singura noastră şansă de a abandona rolurile învechite pe care le tot jucăm şi a demonstra cât de mult ne-am schimbat.”
3. Priveste noul an ca pe o trecere
”Aceasta este particularitatea Anului Nou: este o trecere, nu o simplă reuniune festivă”.
Fie că vrem sau nu, ritualul Anului Nou este însoţit de dorinţele pe care ni le punem, mai în glumă, mai în serios şi pe care le vom ţine (sau nu) pe toată durata anului viitor. Aceste noi obiective îi permit fiecăruia să se definească sau redefinească, oferindu-i la cheie oportunitatea unei schimbări. Tocmai aici intervine noţiunea de ”trecere”:
”O noţiune total simbolică, imposibil de disociat de fiinţa umană şi care conferă importanţa atât de specială a acestei nopţi”.
O ocazie unică de a ne reconecta, în sfârşit, cu această dimensiune specifică miturilor, legendelor, poeziei, dar atât de puţin prezentă în cotidian. Având în vedere caracterul uneori absurd al existenţei, ocazia de a formula ce dorim, cu adevărat, pentru anul care vine, nu trebuie ratată!
4. Alege cum ai vrea să ”trăiești” această trecere
”Ce simbolizează această trecere pentru voi, ce v-ar putea oferi?”
În unele culturi, se oferă invitaţilor cubuleţe de zahăr, pentru ca noul an să fie unul dulce. În subtext, este vorba despre oportunitatea de a reflecta la lucruri, sentiment şi situaţii de care vrem să ne dezbărăm – furie, frică, proiecte fără viitor… Pentru a ne deschide spre nou.
Pentru a ne simţi mai liberi în faţa convenţiilor sau obligaţiilor pe care le cultivă ceilalţi, să ciulim urechea, pentru a intercepta glasul timid al dorinţelor noastre profunde. Ceea ce presupune să ne asumăm ”riscul” de a da nas în nas cu… fiinţa care suntem cu adevărat.
Sursa: www.doctissimo.fr
4 sfaturi pentru a te cunoaște mai bine la final de an by AimGroup is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.