Probabil că şi tu, ca multe alte persoane, ai avut deseori stări de oboseală inexplicabilă şi apatie, fără să ai vreo idee despre originea acestor neplăceri. Dacă nu poţi identifica o cauză imediată pentru aceste simptome, ce-ar fi să investighezi o problemă la care nu te-ai gândit: digestia? Pentru că, într-adevăr, multe afecţiuni şi simptome ale acestora pornesc de la o proastă funcţionare a sistemului nostru digestiv.
Toate neplăcerile precum oboseala şi starea de iritabilitate (nu numai cele la care ne-am fi aşteptat, precum balonări şi gaze) pot pleca de un o digestie precară, atunci când substanţele nutritive nu sunt digerate corect. Ei bine, studii recente se axează pe legătura dintre afecţiunile intestinale şi depresie, anxietate, oboseală cronică şi alergii. Cu alte cuvinte, răspunsul la căutarea unei cauze pentru starea precară de sănătatea a unei persoane poate fi găsit în felul în care funcţionează sistemul digestiv.
Noi îţi oferim şapte căi prin care poate fi îmbunătăţită digestia, astfel încât tot organismul tău să aibă de câştigat.
1. Mai multe probiotice
Probioticele sunt superstarurile sănătăţii. Rolul acestor microorganisme este să echilibreze flora intestinală şi să combată infecţiile, lucru care duce la îmbunătăţirea sistemului digestiv. Iaurtul este unul dintre cele mai simple şi obişnuite alimente prin care să adaugi probiotice dietei tale, dar ai putea lua în considerare şi produsele fermentate.
Chefirul, varza murată, ceaiul kombucha şi laptele de soia sunt unele dintre acestea. Bogate în probiotice şi substanţe nutritive, aceste alimente sunt un ajutor binevenit în digestie.
Dacă ești interesat să afli mai multe informații despre o alimentație echilibrată care îți poate rezolva multe dintre problemele de sănătate (chiar și pe cele la care nu te aștepți), citește ghidul FORMULA SĂNĂTĂȚII PERFECTE – DIETA ALCALINĂ. Scrisă de un medic respectat (Theodore A. Baroody), această carte te poate ajuta și pe tine în vindecarea unor boli precum oboseala cronică, digestia lentă, depresia, bolile de piele, gastrita, obsezitate, infecția cu candida și hipertensiunea).
2. Mestecă pe îndelete
Este adevărat, cu cât mesteci mai bine şi lent mâncarea, cu atât digestia va fi mai eficientă. Cheia succesului este să tai alimentele în bucăţi cât mai mici, lucru care ajută organismul, în timpul mestecării, să absoarbă câteva dintre vitamine şi minerale. În plus, studiile recente arată că mestecatul nu numai că ajută procesul digestiei, dar ar putea îmbunătăţi unele dintre funcţiile creierului, precum vigilenţa şi atenţia.
3. Schimbă cafeaua cu ceaiul
Ştim că vorbim despre una dintre micile plăceri ale vieţii, acea cafea de dimineaţă, deşi unii o mai savurează şi după amiaza, însă mai vorbim şi de o băutură foarte acidă, deshidratantă, care poate irita pereţii stomacului. Încercaţi să o înlocuiţi cu ceaiul verde, cel recomandat încă din timpuri străvechi pentru beneficiile lui în ceea ce priveşte digestia.
4. Hidratează-te ca la carte
Da, bea chiar şi atunci când nu ţi-e sete, căci apa ajută organismul să digereze mâncarea şi să elimine toxinele din corp. Încearcă să consumi cel puţin opt pahare cu apă pe zi, dar ai grijă ce fel de apă alegi! Fereşte-te de băturile foarte reci, evită gheaţa, şi bea doar apă aflată la temperatura camerei sau chiar călduţă. Asta deoarece, conform preceptelor medicinii ayurvedice, o apă cu o astfel de temperatură îţi întăreşte sistemul digestiv şi contribuie mai bine la curăţarea intestinelor.
5. Adaugă lămâie în băuturi şi mâncăruri
Este indicat să adaugi o felie de lămâie în paharul tău cu apă. Nu doar că-i va da un gust mai bun, dar, conform studiilor specializate, lămâia şi celelalte citrice pot ajuta la reducerea inflamaţiilor din organism. Alte studii merg mai departe şi susţin că lămâia adaugată în mâncăruri ajută organismul să absoarbă mai mulţi antioxidanţi din celelalte alimente consumate.
6. Respectă regula 80/20
Despre ce este vorba? O regulă foarte simplă şi de bun simţ, conform căreia cel puţin 80% din regimul tău alimentar ar trebui să fie alcătuit din legume, fructe şi plante.
În acest fel, vei obţine mai multe fibre în mod natural, acele substanţe care ajută la deplasarea deşeurilor şi a toxinelor prin sistemul nostru digestiv. Legumele, în special anghinarea şi sparanghelul, sunt, de asemenea, bogate în probiotice, care ajută la o digestie sănătoasă.
7. Ţine stresul sub control
Poate părea surprinzător, dar stresul şi alţi factori psihologici pot avea un rol major în buna sau proasta funcţionare a digestiei noastre, aşa că este important să găseşti cele mai eficiente căi prin care să ţii tresul sub control. Intestinele sunt foarte sensibile la situaţii stresante şi emoţii, aşa că misiunea ta este să calmezi… stomacul deranjat. Unul dintre cele mai la îndemână metode este respiraţia profundă, o tehnică pe care o poţi învăţa la cursurile de yoga şi de meditaţie. Orice altă metodă de relaxare profundă este binevenită.
Sursa: www.mindbodygreen.com
7 paşi simpli pentru îmbunătăţirea digestiei by AimGroup is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.