Sari la conținut

6 secrete care îți asigură un somn odihnitor

Somnul este esențial pentru regenerarea organismului și sănătatea creierului. Când apar problemele de somn, întregul organism se resimte, apar migrenele, starea de oboseală, irascibilitatea, nivelul scăzut de energie și vitalitate, iar odihna insuficientă pe termen lung scade performanțele fizice și intelectuale.

6 condiții pentru un somn profund regenerator

1. Ambianța e foarte importantă, așa că asigură-te că ți-ai creat cele mai bune condiții pentru somn. Camera trebuie să fie mereu curată, foarte bine aerisită, un loc de ”refugiu” și relaxare, de liniște și regăsire a echilibrului interior. Patul trebuie să fie cât mai confortabil pentru tine. Unii oameni dorm mai bine pe saltele mai moi, alții pe saltele mai tari. E bine ca aceasta să fie totuși solidă pentru o bună susținere, însă nu prea tare și ridigă, căci poate da dureri de șolduri, umeri etc.

2. Temperatura din dormitor este esențială pentru a asigura un somn bun: ”cercetările arată că 18-19 grade C înseamnă temperatura adecvată pentru majoritatea oamenilor.” E bine ca în timpul somnului, în cameră să fie întuneric ( orice sursă de lumină, oricât de mică poate tulbura somnul) și, mai ales, liniște.

3. Nu mânca înainte de ora de somn. Cina ar trebui să fie cu cel puțin 1-2 ore înainte de culcare. De asemenea, ai grijă la alimentele pe care le consumi seara: nu mânca prea mult, prea greu, prea multe grăsimi, prea dulce, nu consuma alcool sau băuturi energizante.

4. Fă-ți un program de somn: du-te la culcare și scoală-te dimineața la aceleași ore. În felul acesta, organismul se va obișnui cu intervalul respectiv pentru odihnă.

5. Evită somnul până la ore târzii și, mai degrabă, profită de lumina dimineții. ”Variația naturală a intensității luminii pe parcursul celor 24 de ore are efecte puternice asupra glandei pineale din creier, care ajută la reglarea bioritmurilor noastre cotidiene. Dacă ne culcăm când este întuneric și suntem treji când este lumină, ne imprimăm un tipic sănătos somn-veghe.” ( Sănătate cu tratamente naturiste, Reader’s Digest).

6. Evită reprizele forțate de somn de peste zi. Dacă după 20-30 de minute după ce te-ai băgat în pat nu ai reușit să adormi, ridică-te și încearcă să-ți găsești o activitate relaxantă, cum este cititul de exemplu, până când simți că îți vine somnul.

Alege alimentele care te ajută să dormi mai bine

salata-usoara-somn

Există anumite alimente care te ajută să te odihnești mai bine și să înlăture senzația de foame ce poate să apară în timpul nopții. Alimentele bogate în calciu, magneziu, vitamina B sau triptofan, un aminoacid care favorizează somnul, toate ar trebui să se regăsească pe lista alimentelor de seară. Iată ce poți mânca la ultima masă din zi: nuci sau migdale, salată verde, somon, paste, lapte, banane, cartofi fierți.
Un ghid complet despre o alimentație sănătoasă care rezolvă problemele de somn, dar și alte multe afecțiuni „netratabile” este Formula sănătății perfecte – Dieta alcalină

Plantele, ajutorul din natură

Pentru cei care au frecvent probleme de somn, o soluție ar fi ceaiurile de passiflora sau de valeriană. Levănțica, teiul, mușețelul, roinița, sunătoarea, păducelul (sub formă de tinctură), busuiocul sunt plante cu efect calmant și acțiune sedativă, care alungă stările de anxietate și stres și ajută la relaxare și la un somn mai bun. Le poți ține într-un săculeț în apropierea patului. Dintre uleiurile esențiale care te ajută se numără cel de romaniță, floare de portocal sau trandafir. Le poți adăuga în apa din cadă, la baie sau în lampa de aromaterapie. Din mușețel, pasiflora sau hamei poți prepara un ceai cu efect calmant. Și esențele florale pot fi de ajutor în tratamentul tulburărilor de somn.

”Alegeți o esență florală care vi se pare că se potrivește cu starea emoțională pe care o aveți – de exemplu, Rock Rose pentru groază, Mimulus pentru teamă sau turiță mare pentru îngrijorare. Adăugați câte două picături din remediile alese la o sticluță de culoare închisă de 30 ml, pe trei sferturi plină cu apă de izvor și completați cu rachiu drept conservant.” (Sănătate cu tratamente naturiste, Reader’s Digest).

În loc de rachiu se poate folosi glicerină. Se iau câte patru picături din acest amestec fie ca atare, fie dizolvate în puțină apă.

Fă sport zilnic

jogging-somn-sport

E vorba de excerciții fizice ușoare. Atunci când sunt făcute în mod regulat, acestea îmbunătățesc circulația și contribuie la reducerea stresului. Gimnastica se face dimineața, căci seara poate da o stare de agitație.

Sursă: Sănătate cu tratamente naturiste, Reader’s Digest

Creative Commons License
6 secrete care îți asigură un somn odihnitor by AimGroup is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

Lasă un răspuns