Sari la conținut

Gândirea pozitivă poate îmbunătăți activitatea inimii

  • de

Un studiu publicat recent în Jurnalul Colegiului American de Cardiologie a arătat că, prin cultivarea gândirii pozitive și a unei stări de bine, în general, pacienții la risc își pot îmbunătăți activitatea cardiovasculară.

”Am vrut să vedem în ce măsură mediul social, starea psihică și eficacitatea strategiilor de intervenție pot contribui la îmbunătățirea stării de sănătate a pacientului care prezintă risc cardiovascular. Concret, ne-am concentrat mai ales să observăm în ce mod starea psihică poate fi în mod constant legată de un risc redus de boli de inimă”, a declarat Darwin R. Labarthe, profesor de medicină preventivă la Universitatea Northwestern Feinberg și autorul articolului despre studiul privind relația dintre starea de bine și riscul scăzut de boli cardiovasculare apărut în Jurnal Colegiului American de Cardiologie.

Potrivit autorilor studiului, starea aparatului cardiovascular trebuie evaluată în funcție de doi factori: comportamentele care țin de un stil de viață sănătos (regim alimentar, activitate fizică, stare emoțională/psihică, fumător/nefumător și indicele de masă corporală) și starea de sănătate (tensiune arterială, nivelul colesterolului și nivelul glicemiei).

Optimiștii autentici, risc scăzut de boli cardiovasculare

Autorii studiului au analizat un număr mare de cercetări pentru a observa dacă un psihic puternic ar putea conduce la reducerea riscului de boli de inimă.

Citește aici articolul DE LA GÂNDIRE POZITIVĂ LA PSIHOLOGIE POZITIVĂ

Studiile prospective au arătat existența unei legături între starea de optimism (o parte a stării psihologice optime) și bolile de inimă, subliniind rezultatele unui studiu din 2017 care a arătat că femeile mai în vârstă cu un optimism crescut au avut un risc cu 38% mai scăzut de mortalitate din cauza bolilor cardiace. De asemenea, unele studii realizate începând din anul 2012 au asociat stabilirea unui scop important de atins în viață cu un risc mai mic de a avea un accident vascular cerebral.

În plus, s-a mai observat că cei mai optimiști pacienți au fost mai puțin susceptibili de a deveni fumători 12 luni mai târziu și că o stare psihică bună este înfluențată și de o activitate fizică regulată. Mai mult, s-a observat că pacienții care-și cultivă gândirea pozitivă erau și adepții unor diete sănătoase, consumând mai multe fructe și legume și mai puțină carne și dulciuri concentrate, ceea ce a dus la menținerea unei greutăți în parametri normali. Iar o greutate optimă, înseamnă mai puține depozite de substanțe grase (plăci de aterom) pe vasele cardiovasculare.

Gândirea pozitivă în situații de viață dificile

Autorii recenziei au mai constatat că modul de a gândi se reflectă mai ales în răspunsul la situațiile critice:

„Optimiștii perseverează în utilizarea strategiilor de planificare și de rezolvare a problemelor pentru a gestiona factorii de stres. Însă unele persoane, în momentul în care apare ceva neprevăzut, încep să-și schimbe obiectivele și să utilizeze strategii la întâmplare și nepotrivite ceea ce va duce, în cele din urmă, la creșterea nivelului de inflamație din corp din cauza stresului și la o sănătate a inimii mai puțin favorabilă”, a explicat Darwin R. Labarthe.

S-a mai observat și că pacienții care au beneficiat de asistență psihologică au devenit mai optimiști în legătură cu starea lor de sănătate, mai receptivi la sfaturile medicilor, s-au angajat ușor în rezolvarea problemelor și în acțiuni de prevenție. O legătură, spun autorii studiului, ar fi aceea că mediul social favorabil își pune amprenta asupra scăderii riscului bolilor cardiace, influențează și starea psihică.

Programe speciale pentru declanșarea stării de bine

Autorii studiului mai susțin că programele special concepute pentru declanșarea stării de bine pot îmbunătăți substanțial starea psihică a unei persoane aflate la risc de boli de inimă.

Programele de mindfulness, de exemplu, sunt de ajutor în caz de anxietate, îmbunătățesc calitatea vieții, țin sub control nevoia de fumat, stimulează apetitul pentru hrană sănătoasă etc. Yoga și tai chi, adesea încorporate în sesiunile de mindfulness, au fost benefice pacienților cu insuficiență cardiacă și hipertensiune arterială.

Citește și MEDITAȚIA MINDFULNESS EFICIENTĂ ÎN REDUCEREA DURERII CRONICE

De asemenea, s-a observat că pacienții aflați în centre de paleație și care au fost încurajați în cadrul unor programe speciale să-și imagineze un viitor luminos și-au îmbunătățit starea de sănătate mintală și în general au avut o stare psihică bună.

„Ar putea părea o provocare să îi ajutăm pe pacienți să-și modifice starea psihică în fața unui diagnostic, dar purtând o discuție cu ei despre beneficiile stării de bine și informându-i despre activitățile prin care pot atinge această stare de bine reprezintă o mică parte, dar deosebit de importantă, din tratament”, a conchis Darwin R. Labarthe, profesor de medicină preventivă la Universitatea Northwestern Feinberg și autorul articolului apărut în Jurnal Colegiului American de Cardiologie despre rolul gândirii pozitive în îmbunătățirea activității inimii.

Dacă ai fost deja diagonisticat cu hipertensiune arterială și cauți o metodă complementară de a-ți normaliza tensiunea (una care nu exclude tratamentul recomandat de medicul specialist), află cum te poate ajuta dispozitivul VITAL PROTECT prin simpla purtare la gât, în geantă sau ținându-l pe birou. Citește mai mult aici: https://www.aimgroup.ro/produs/vital-protect/

 

Recomandare: Programul audio GÂNDIRE POZITIVĂ pentru transformarea completă a stărilor toxice caracterizate prin gânduri negative, pesimism, dispreț de sine, depresie, auto-sabotare și convingeri limitative. Comandă aici: https://www.aimgroup.ro/produs/gandire-pozitiva-2/

 

 

 

 

Această operă este pusă la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăDerivate 4.0 Internațional Licenţa Creative Commons

Lasă un răspuns