Sari la conținut

ADHD: cauze, simptome și tratament

Un copil hiperactiv, nervos, care este în continuă mișcare, care se cațără peste tot și vorbește fără oboseală este un copil care suferă de ADHD, adică are o tulburare hiperkinetică cu deficit de atenție. Unii părinți, în ciuda semnelor evidente, nu merg la medic pentru diagnostic, pentru că nu consideră ADHD o boală, condamnând astfel copilul ca la vârsta adultă să se confrunte cu o gramadă de probleme legate mai ales de control și de stima de sine.

Mihai are 5 ani și jumătate și este elev la o grădiniță de stat din Sectorul 6. El este unul dintre copiii care prezintă toate semnele ADHD-ului și cu toate acestea părinții refuză să meargă cu el la medic, în ciuda sugestiilor venite atât din partea apropiaților, cât și a grădiniței. Motivului refuzului de a cere ajutorul unui specialist este acela că un copil hiperactiv nu înseamnă neaparat că este bolnav. Într-adevăr, unii copii prezintă o energie debordantă fără să sufere de ADHD, însă dacă, de exemplu, un astfel de copil iese în timpul activității din sala de clasă fără să ceară voie și începe să alerge prin curtea grădiniței, așa cum a făcut Mihai, atunci nu poți să nu-ți pui un semn de întrebare și să ceri un sfat avizat.

Boala debutează înainte de vârsta de 7 ani, însă un diagnostic precis poate fi pus începând cu vârsta de 3 ani și jumătate. Lipsa de atenție, hiperactivitatea și comportamentul haotic sunt principalii trei indicatori care ar trebui să pună pe gânduri orice părinte.

Pentru diagnosticare, copilul trebuie să prezintă unele dintre simptomele de mai jos minimum 6 luni. Simptomele sunt grupate în trei categorii:

Lipsa atenției (la copilul afectat de ADHD):

-nu este atent la detalii și face greșeli din pură neglijență
-este incapabil să organizeze o activitate
-uneori nu își ascultă interlocutorul
-deși înțelege ce are de făcute (la școală, acasă sau la locul de muncă) nu respectă instrucțiunile și, prin urmare, nu-și duce sarcinile la bun sfârșit
-nu poate să stea atent prea mult timp
-evită sarcinile care implică un efort mintal susținut
-este uituc
-se lasă distras de lucruri lipsite de importanță
-își rătăcește lucrurile și se enervează atunci când nu le găsește

Hiperactivitatea (la copilul afectat de ADHD)

-vorbește excesiv de mult
-tot timpul pare că nu are stare
-nu stă așezat decât câteva secunde
-aleargă fără să obosească și se cațără pe ce apucă

Impulsivitatea (la copilul afectat de ADHD)

-întrerupe sau deranjează pe cei din jur, intervenind în discuții fără să fie întrebat
-în cadrul unei activități, sare peste rând
Atenție mare la diagnosticele puse în fața laptopului, fără ajutorul unui specialist. Un copil poate avea câteva dintre simptomele enumerate mai sus, însă pentru ca ele să creeze tabloul unui bolnav cu ADHD trebuie să se manifeste în două medii diferite: acasă și la grădiniță, acasă și la școală. Deci mergi cu copilul la medic pentru un diagnostic precis

Adultul cu ADHD

Simptomele ADHD-ului se pot schimba pe măsură ce o persoană înaintează în vârstă. În cazul unui adult se manifestă anxietatea, stima de sine scăzută, apar probleme de concentrare la citire, impulsivitate, lipsă de organizare, predispoziția către abuzul de substanțe interzise, dependența de mâncare, lipsa unui control al mâniei, modificări ale dispoziției, probleme de relaționare și chiar depresie.

Din ce cauză apare?

ADHD rămâne nediagnosticată în foarte multe cazuri și din cauza faptului că boala nu are o cauză precisă, ci există un cumul de factori care o determină.

1.Ereditatea. 80% dintre cazurile de ADHD sunt transmise genetic.
2.Dezechilibrul chimic. Substanțele chimice (endorfina, dopamina, serotonina) din creier se află într-un dezechilibru la persoanele cu ADHD.
3.Modificările creierului. Zonele creierului care controlează atenția sunt mai puțin active la copiii cu ADHD.
4.Nutriție deficitară, infecții, fumat, consum de alcool și abuz de substanțe în timpul sarcinii. Toate acestea pot afecta creierul copilului.
5.Metalele grele, precum plumbul, pot afecta dezvoltarea creierului copilului.
6. O leziune cerebrală sau o tulburare a creierului. Deteriorarea frontului creierului, numit lobul frontal, poate provoca probleme cu controlul impulsurilor și emoțiilor.

Tratamentul simptomelor

ADHD nu poate fi prevenită și nici vindecată, dar, cu un plan bun de tratament, se poate obține o gestionare eficientă a simptomatologiei. Trebuie însă multă răbdare atât din partea bolnavului, cât și a celor apropiați, în speță familia și prietenii.

Terapiile folosite în ADHD se concentrează pe schimbarea comportamentului. Educația specială, structurată și intrată într-o rutină, ajută un copil să obțină rezultate la școală.

Prin modificarea comportamentului, un copil cu ADHD învață căi prin care să înlocuiască comportamentele rele cu cele bune.

Psihoterapia (consiliere) poate ajuta atât copilul, cât și adultul cu ADHD să învețe mai multe modalități de a-și trata emoțiile și frustrarea. De asemenea, poate contribui la îmbunătățirea stimei de sine. Consilierea poate, de asemenea, ajuta membrii familiei să înțeleagă mai bine copilul sau adultul cu ADHD.

Pornind de la această problemă, precum și de la altele corelate, echipa Aimgroup a creat dispozitivul de stimulare și sincronizare a emisferelor cerebrale prin lumini și sunete Mind Synergy.

Această metodă este demonstrată științific (citește Stimularea cerebrală – un vârf cucerit în domeniul neuroștiinței și Stimularea cerebrală – adevărata revoluție în evoluția neuroștiinței) și are efecte profunde asupra stării mentale, emoționale și fizice. Pe termen lung, ședințele de stimulare cerebrală cu semnale sonore și luminoase conduc la crearea unei stări mentale foarte lucide, focalizate și flexibile. Intrarea cu ușurință în dispoziția de relaxare totală este un alt efect major care ulterior poate fi accesat fără utilizarea unui dispozitiv de tip brain machine, deoarece acest gen de tehnologie antrenează creierul să învețe reproducerea la comandă a diferitelor stări de conștiință.

Tehnologia de tip Brain Machine, precum Mind Synergy, se folosește cu succes pe scară largă în clinici holistice și cabinete de psihoterapie din întreaga lume, contribuind la tratarea cu succes a unor boli și tulburări mentale de la cele în formă mai ușoară la cele mai grave. Mind Synergy este disponibil aici: https://www.aimgroup.ro/produs/mind-synergy/

Licenţa Creative Commons
Această operă este pusă la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăDerivate 4.0 Internațional .

3 comentarii la „ADHD: cauze, simptome și tratament”

  1. Buna ziua

    As vrea sa stiu daca acest aparat (https://www.aimgroup.ro/produs/mind-synergy/) poate fi util si pentru fiul meu de 12 ani – autist .
    Pe de alta parte as vrea sa stiu daca aparatul se poate testa undeva la sediul D-vstra ca sa vad daca are vre-un efect pozitiv asupra lui si daca il suporta . In plus nu prea inteleg cum functioneaza spre exemplu unde se vad luminile ? Pe ochelari , pe ecran ? Nu e foarte clar pentru mine …

    Va multumesc

Lasă un răspuns