De departe, unul dintre cele mai extraordinare lucruri în ceea ce privește mintea omului este posibilitatea de reprogramare a subconștientului. Adică a acelui “loc” în care sunt depozitate, printre altele, și amintirile dureroase, precum și toate tiparele comportamentelor noastre nocive.
Cercetările arată că 95% din tot ceea ce facem este influențat de subconștient, adică de convingerile stocate de-a lungul anilor. De aceea, este extrem de important să înțelegi că pentru a face o schimbare profundă și pe termen lung a ideilor, percepțiilor, viziunii asupra lumii, obiceiurilor și credințelor trebuie să-ți schimbi paradigmele din mintea subconștientă.
Reprogramarea subconștientului necesită timp, practică și perseverență și implică câteva tehnici cu ajutorul cărora vei învăța pas cu pas cum să-ți valorifici puterea subconștientului lucrând numai câteva zeci de minute pe zi, de preferat înainte de somn.
Reprogramarea subconștientului este un proces asemănător cu mersul la sala de gimnastică. Dacă la sală ne lucrăm mușchii până ce aceștia devin fermi și puternici, la fel se va întâmpla și cu „mușchii” mintali. Tehnicile implică folosirea mesajelor subliminale, dar înainte de a le enumera trebuie respectate câteva reguli.
Regula nr.1: Stabilește-ți clar obiectivul
Dacă dorești o schimbare la nivelul minții subconștiente, atunci trebuie să știi clar ce dorești să ajustezi. Trebuie să fii specific, dar în același timp rațional (să nu-ți dorești, de exemplu, lucruri absurde) și să te concentrezi numai pe acest aspect. Focalizarea simultană pe subiecte diferite poate induce în eroare mintea subconștientă, iar rezultatul nu va fi pe măsură.
De exemplu, dacă doriți să-ți găsești sufletul pereche, concentrează-te numai asupra acestui obiectiv și lasă pe mai târziu alte obiective precum banii sau scăderea în greutate. Dacă ai mai multe obiective care necesită reprogramarea minții subconștiente, alege-l pe cel prioritar.
Regula 2: Identifică tiparul (convingerile) care te ține/țin pe loc
Pentru a reuși, este foarte important să vorbești sincer cu tine însuți și să identifici obstacolele din calea obiectivului tău.
De exemplu, dacă nu reușești să-ți iei carnetul de conducere, nu trebuie să dai vina pe instructor, pe anotimp, trafic etc. Este posibil să ai nevoie de mai multe ore de practică care să te ajute să capeți niște reflexe indispensabile unui șofer. Sau este posibil ca undeva în interiorul tău să-ți fie teamă să conduci sau să crezi că nu ești capabil de asta.
Când dialoghezi cu tine, trebuie să te întrebi: ce mă împiedică să obțin acel lucru? ce credință am împământenită în subconștient din cauza căreia bat pasul pe loc?
Uneori nu vei putea găsi singur răspunsul, deci va trebui să ceri ajutor, care poate lua forma unui terapeut sau al prietenilor.
Însă este foarte important să descoperi care dintre convingerile stocate la nivelul subconștientului te blochează în atingerea unui obiectiv.
Pentru a înțelege și mai bine, să luăm un alt exemplu: Un om se străduiește să câștige mai mulți bani, dar nu reușește. El decide să comunice cu mintea sa subconștientă pentru a găsi motivul sau motivele care îl opresc în atingerea scopului său. Acestea ar putea fi convingeri care limitează subconștientul, de tipul:
„Banii mă vor face să pierd timpul petrecut cu familia mea” sau „Atunci când ai bani mulți îți pierzi prietenii” ori „Banii aduc nefericirea”.
Așadar, trebuie găsită cauza (cauzele) și mai apoi să se înceapă construirea unui sistem de comunicare cu mintea subconștientă.
Regula nr. 3: Aplică metodele de rescriere a subconștientului înainte de somn
Tehnicile prin care îți vei programa mintea subconștientă trebuie aplicate înainte de a merge la culcare. Cu aproximativ 15 minute înainte de a adormi, mintea și corpul încep să se calmeze, mușchii se relaxează, respirația devine mai ușoară, bătăile inimii încep să încetinească și întregul sistem intră într-un mod de relaxare mai profund. În acest moment, creierul produce valurile alfa.
“Studiile arată că în această fereastră de 15 minute, dintre starea de veghe și somn, undele creierului încetinesc și există între 7-14 valuri electrice în fiecare secundă – acestea fiind undele alfa. În acest stadiu, potrivit cercetării, tunelul minții subconștientului este „deschis” pentru a primi mesaje. Pe lângă utilizarea mesajelor subliminale, există 4 modalități puternice de a comunica eficient cu mintea ta subconștientă și de a introduce noi credințe pozitive. Vorbind direct cu creierul tău inconștient, îți vei îndeplini obiectivele, vei deveni echilibrat emoțional și vei fi mai relaxat și mai relaxat“, potrivit lui Edith Moscowitz, fondatoarea Vortex-Success, un proiect care ajută la transmiterea mesajelor subliminale și schimbarea paradigmelor subconștiente.
Reprogramarea subconștientului cu ajutorul metaforelor
Metaforele au un impact puternic asupra subconștientului. Nu e de mirare că atât de multe cărți, piese de teatru, filme și chiar reclame s-au folosit de metafore pentru a transmite mesajele. a așa mai departe. Cum pot fi folosite metaforele pentru a da un restart subconștientului? Primul pas constă în folosirea muzicii, deoarece muzica relaxantă, calmă, moale și plăcută ajută creierul să se relaxeze. Trebuie să asculți muzica în fiecare zi și, în mod obligatoriu, trebuie să-ți inducă o stare de relaxare. Evită să folosești muzică care poate ține creierul în stare de alertă. Mintea subconștientă poate fi reprogramată numai dacă creierul se află în starea undei alfa.
După ce te relaxezi profund, este momentul să comunici cu subconștientul, plantând mesaje pozitive.
La început, ți se va părea ciudat și te vei simți ușor stânjenit, dar nu-ți face griji. O astfel de practică necesită timp, iar la un moment dat îți va intra în reflex. Este însă foarte important să reții că subconștientul nu distinge între realitate și imaginație.
În mod firesc îți vei pune întrebarea – cum pot ști dacă această tehnică de programare a minții subconștiente mi se potrivește? Metoda este cât se poate de potrivită dacă ești o persoană cu latura visătoare mai accentuată. Dacă îți place arta și ai o personalitate artistică etc.
5 pași pentru reprogramarea minții subconștiente
1.Alege un obiectiv: Scopul poate fi mare sau mic, nici nu contează atâta timp cât îți dorești profund să reușești.
2. Imaginează-ți rezultatul: Fă un exercițiu de imaginație și creionează mintal cum va arăta viața ta după ce vei reuși să-ți reprogramezi subconștientul.
3. Concentrează-te pe modul în care te vei simți (vizualizarea video): Acordă atenție diferitelor aspecte a ceea ce îți dorești (ce culori vezi, ce sunete auzi, ce oamenii se află în jurul tău, unde te afli, cum te simți știind că ți-ai îndeplinit scopul).
4. Imaginea statică: Acest pas ține de vizualizarea statică și într-o măsură are legătură cu pasul anterior. Mental, te imaginezi într-un tablou după ce ți-ai atins scopul. Fii atent la ce se află în imagine, dacă este încadrată, cu cine te afli și unde te afli, ce culori apar în imagine. Observă cât mai multe detalii. Îmbină imaginile video cu cele statice într-un ritm alert timp de 2-3 minute.
Concret, imaginează-te într-un tablou exact așa cum dorești (de exemplu, conducând relaxat mașina, la radio se aude o melodie, afară plouă, iar pe bancheta din spate se află câinele tău).
5. Imagini dinamice: Schimbă acest tablou cu imagini în mișcare (imaginează-te că schimbi viteza, ești atent la drum, bagi în marșarier etc). Repetă acest proces în fiecare noapte înainte de a adormi cel puțin 21 de zile, timp de câteva minute.
Folosirea amintirilor trecute
Pasul unu: Adu la suprafață o amintire trecută pozitivă. Vei observa că multe dintre amintiri vor ieși la suprafață, multe dintre ele negative și pe care credeai că le-ai uitat. După ce ai ales o amintire, retrăiește-o. Dacă simți că acest lucru este imposibil, imaginează-ți că mănânci o lămâie. Te va ajuta să te concentrezi mai bine. Rememorarea unei experiențe din trecut ajută la stabilirea unei conexiuni cu mintea subconștientă.
Pasul doi: După ce ai retrăit din nou această amintire, numără încet în sens invers începând cu 100. La interval de câteva numere spune următoarele sintagme: „mă simt bine”, „mă iubesc”, „devin din ce în ce mai relaxat”. Poți alege și alte sugestii, în funcție de scopul urmărit.
De exemplu, dacă scopul tău este de a-ți ghida subconștientul pentru a-ți găsi un partener, spune următoarele: „atrag o relație perfectă în viața mea”, „iubirea este în jurul meu” „Universul îmi trimite dragostea vieții mele”, „viața mea este plină și eu aleg să o împărtășesc cu o persoană pe care o iubesc”.
Reprogramarea mentală cu ajutorul afirmațiilor și experiențelor pozitive
Iată o tehnică puternică pentru a reprograma mintea subconștientă, prin care se vor crea noi legături neuronale de lungă durată. Condiția este să fie folosită corect timp de cel puțin 30 de zile consecutiv în fiecare noapte (fără excepții).
Studiile au constatat că durează între 4 săptămâni și 90 de zile pentru a crea o nouă cale neurală.
Pentru început, alege o afirmație pozitivă. Dacă nu ai o listă cu astfel de afirmații, este momentul să faci una în funcție de ceea ce își dorești. Afirmațiile trebuie formulate într-un mod specific pentru a fi cât mai eficiente. Când le formulezi, este bine să ai în minte o experiență extrem de plăcută, care a avut relevanță în viața ta și care te-a făcut să simțiți izbucniri de emoții pozitive.
Următorul pas este să-ți amintești cât mai multe detalii: cât de fericit ai fost, mirosurile, culorile, sunetele, bătăile inimii, zâmbetele, modul în care oamenii au reacționat etc.
După ce ai realizat conexiunea, conectează subconștientul la afirmația care servește scopului ales. Concentrează-te asupra acelei afirmații cel puțin 4 săptămâni. De preferat, fă acest exercițiu în fiecare zi, la aceeași oră.
Încearcă, pe cât posibil, să ai o rutină și în acest sens, pentru că satisfacția pe care ți-o dă modelarea noii tale realități este neprețuită.
De asemenea, te invit să îmbini aceste tehnici cu folosirea tehnologiei Mind Synergy destinata usurarii procesului de reprogramare mentala prin sincronizarea emisferelor cerebrale si maximizarea gradului de sugestibilitate a mintii. Detalii afli aici: https://www.aimgroup.ro/produs/mind-synergy/
Această operă este pusă la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăDerivate 4.0 Internațional .