“Într-o zi, răsfoind o revistă de sănătate, mi s-a oprit privirea asupra următoarei fraze: …când vorbesc despre medicina interioară, pacienţii se gândesc strict la puterile de autovindecare ale organismului uman; aşa cum ar fi sistemul imunitar, cicatrizarea, reconsolidarea osului după o fractură, care se realizează de unele singure, fără consimţământul nostru. Această frază sintetizează cea mai falsă idee pe care am putea să o întreţinem, à propos de autovindecare. Da, acest proces se realizează de unul singur, dar NU fără consimţământul nostru!”.
Provocator început de pledoarie, semnat Chantal Attia, bioenergetician şi terapeut transpersonal.
TEORIA CONSIMŢĂMÂNTULUI
Nu există eroare mai mare decât să credem că, în corpul nostru, se realizează ceva de la sine, fără consimţământul nostru – insistă terapeuta. În realitate, lucrurile stau exact pe dos: fără consimţământul nostru, nu există vindecare!
Autovindecarea este afirmarea naturală a vieţii, a echilibrului şi sănătăţii. Atât de evidentă, de intrinsec legată de natura fiecărei celule, încât chiar nu avem nevoie să îi dăm atenţie. Dar atenţia – ca act volitiv – şi consimţământul nu sunt unul şi acelaşi lucru.
Apariţia simptomelor bolii reprezintă semnalul de alarmă: ceva nu mai e în regulă. Dar ce?
BOALA, CA REFUZ AL VIEŢII
”Boala este ilustrarea non-consimţământului nostru. De vreme ce corpul biologic este structuat pentru starea de bine şi sănătate, boala este refuzul, dezaprobarea vieţii, aşa cum ni se prezintă ea la momentul respectiv, respingerea capacităţii naturale a corpului de a se vindeca “de capul lui” – conchide Chantal Attia.
Non-consimţământul pornit, ca un bumerang, din subconştient, pe undele energiei vitale ”încărcate” negativ (energia, după cum se ştie, este neutră: intenţia noastră este cea care îi aşază în faţă un plus sau un minus, spre negativizare ori pozitivare), ar fi, aşadar, matca bolilor. Iar consimţământul – condiţia sine qua non a (auto)vindecării.
Totul ţine de forţa gândului (care este, la rândul lui, energie). Iar gândul putem să îl ţinem… în palmă. La propriu. Aşa cum a explicat dr. Eric Pearl în uluitoarele sale cărţi (la data apariţiei) ”Reconectarea” şi ”Vindecarea reconectivă”. Cu riscul de a păcătui faţă de celebrul autor şi faţă de ideea în sine, prin simplificare excesivă, am putea rezuma cam aşa: aşază-te în linişte, într-un loc unde te poţi reculege, fă linişte în tine şi vei simţi energia cum circulă, ca un flux vindecător, între palmele tale. Toţi putem, pentru că toţi suntem energie. Totul e să încercăm. Să exersăm.
SĂNĂTATEA STĂ ÎN PALMELE TALE
Greu de crezut, totuşi, că exerciţiile de acest gen sunt chiar la îndemâna oricui? Demonstrează contrariul un alt autor, Dan Levi, prezentând, etapizat, ”o metodă simplă de autoajutorare, ușor de aplicat de către oricine, utilă atât în familie, cât și în cuplu: „sensibilizarea palmelor”.
Totul începe… în centrul palmelor, unde există câte un centru energetic secundar, care are legătură cu centrul energetic aflat în creștetul capului – Sahashrara, prin care absorbim energie de cea mai înaltă calitate din cosmos, de la Divinitate. La persoanele dreptace, centrul din palma dreaptă emite un flux de energie legat direct de centrul din creștet, iar centrul din palma stânga absoarbe un flux energetic aproximativ egal cu cel emis de centrul din palma dreaptă.
Şi acum, exercițiul:
- Închide ochii şi relaxează-te respirând lent, dar ritmic, până când simți cum te învăluie o stare de bine. Apropie-ţi palmele deschise în fața corpului, la nivelul ombilicului (ţinând ochii închiși) și încearcă să simți energia care curge din centrul palmei drepte spre centrul palmei stângi. Apropie și depărtează palmele, la început între 5 și 20 cm, iar apoi pe distanţe din ce în ce mai mari. După o perioadă de exersare, palmele tale vor deveni mai sensibile. Din când în când, este util să îţi freci palmele până când se încălzesc (activând astfel centrii din palme și centrul din creștetul capului). După ce ai început să simți căldură, furnicături sau înțepături (senzațiile diferă de la persoană la persoană), continuă exercițiul, dar de data aceasta cu ochii deschiși – încetul cu încetul, vei percepe aceste senzații foarte ușor și cu ochii deschiși.
- Poți trece acum la palparea energetică a antebrațului, a zonei din jurul capului, a genunchilor, a întregului corp. La început vei plimba palma la o distanță de 10-20 cm de oricare zonă pe care o palpezi energetic; cu cât vei avea mai mult antrenament, cu atât vei reuşi să măreşti această distanță până la un metru sau chiar mai mult. Nu încerca să sari etapele, nu forța percepția, încearcă mereu să rămâi relaxat, atent numai la ce se întâmpă sub palmele tale.
Alte exerciții ajutătoare:
- Ţinând palmele față în față, inspiră profund pe nas, concentrând atenția în centrul palmei stângi. La expirare, atenția se focalizează în centrul palmei drepte. Exersând, după un timp, vei percepe, în timpul expirării, cum energia se va accelera de la palma dreaptă spre palmă stânga, iar în timpul inspirației, cum energia se va grăbi să ajungă din palma stânga spre cea dreaptă, trecând prin brațul stâng, stern, brațul drept și ieșind apoi prin palma dreaptă. Pe măsură ce vei dobândi tot mai multă experiență, ţi se va părea că fluxul se învârte continuu între palma dreaptă, palma stânga, brațul stâng, stern, brațul drept, palma dreaptă, astfel închizându-se un circuit. La stângaci, fluxul va circula invers.
- Atenție, după ce ai dobândit sensibilitate, va trebui să realizezi singur codificarea și decodificarea semnalelor recepționate. Vei ajunge astfel să identifici diverse „goluri”, „vârfuri”, „benzi” de energie, senzații de cald sau rece în dreptul unor organe, pulsații ale organelor sau zone cu energie densă sau rarefiată. Vei putea palpa, de asemenea, energetic diverse plante, animale, minerale.Stând în picioare cât mai relaxat, inspiră profund pe nas, iar pe expirare „trimite” energia spre creștetul capului; inspiră din nou, dar de data aceasta, o dată cu expirația, te focalizezi spre locul dintre anus și organele genitale. Trimiţi, deci, alternativ energie când spre creștet (centrul energetic Sahashrara), când spre zona dintre anus și organe genitale (centrul energetic Muladhara). Acest exercițiu are ca scop activarea mai puternică a celor doi centri, creând totodată un echilibru Yin-Yang al sistemului energetic propriu. Este bine ca acest exercițiu să fie efectuat zilnic, timp de 5-10 minute, având grijă să nu forțezi procesul respirației.
GATA PENTRU TERAPIE!
Odată desăvârşit antrenamentul, poţi începe să (te auto) tratezi:
- După o frecare ușoară a palmelor, se aplică, pe o zonă bolnavă, palma dreaptă (la stângaci, palmă stângă), lăsând cealaltă palmă deschisă și orientată în sus. După o oarecare experiență, se vor putea pune ambele palme pe zonele bolnave. Nu ține palmele lipite de zona bolnavă mai mult de 5-10 minute! Dacă, în acest interval, te simți obosit sau ai o stare de moleșeală accentuată, trebuie să te opreşti și să te odihneşti. La finalul ședinței, scutură mâinile puternic de câteva ori, gândindu-te că arunci în pământ sau într-un foc imaginar toate „deșeurile” de energie negativă.
- Este bine să lucrezi cu mână dreaptă pe partea stângă a bolnavului, iar cu mână stângă pe partea dreaptă a acestuia. Deoarece se ține cont, de cele mai multe ori, de polaritatea palmelor și a părților corpului: palma și partea dreaptă a corpului reprezintă „plus”, iar palma și partea stânga a corpului – „minus”. Prin diferența de polaritate, energia va circula mult mai bine.
- Dacă zona pe care trebuie aplicată palma este mare (de exemplu, plămânii), se va proceda ţinând degetele răsfirate; dacă zonă este mică (de exemplu, ochii), palma va fi aplicată cu degetele lipite.
- Nu este necesar întotdeauna ca palmele să fie așezate direct pe piele, dar este indicat în caz de entorse, fracturi, diverse traumatisme fizice etc.
- Este bine ca pacientul să fie îmbrăcat în haine lejere, dacă se poate din bumbac sau alte fibre naturale, și să înlăture obiectele din metal (cercei, brățări, inele etc.).
CRISTALUL DE CUARŢ: ELEMENT AJUTĂTOR
Pentru a amplifică fluxul de energie prin palme, se poate ţine în mâna stângă un cristal de cuarț, purificat şi acordat cu vibraţiile utilizatorului, cu vârful orientat înspre centrul palmei. Palma dreaptă va fi așezată pe zona bolnavă. Cu cât cristalul va fi mai limpede, cu atât vibrațiile amplificate vor fi mai înalte, iar energia va circula mai liber prin el.
ŞI ÎNAPOI LA BAZA TEMELIEI FUNDAMENTULUI
Pentru ca miracolul (auto)vindecării să se petreacă, mai este nevoie ”doar” de… consimţământul pacientului. Să fie deschis să primească energia vindecătoare, să nu o blocheze (fie şi parţial) prin non-consimţământ. Pentru că, fără consimţământ, nu există vindecare. În termenii medicinei clasice, am vorbi despre absolut necesara cooperare dintre bolnav şi terapeut. În termenii medicinei energetice, vorbim despre acordul pe care ni-l dăm nouă înşine de a accepta şi celebra modul în care este structurat corpul biologic. El este ”croit” după tiparul sănătăţii şi al stării de bine. Şi ”vine la pachet” cu instrucţiuni clare de autoreglare, în caz de avarie.
Ce ne mai rămâne nouă? Să aprobăm viaţa, să consimţim la tot ce înseamnă ea, în orişicare clipă.
Dacă te interesează să afli mai multe informații despre cele 7 centre energetice ale ființei umane, îți recomandăm cu căldură una dintre cele mai importante lucrări în domeniu, Teorii despre sistemul chakrelor, apărută la editura Vidia.
„EXERCIŢII PRACTICE DE AUTOVINDECARE” de blog.aimgroup.ro este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 4.0 Internațional .
oncentrând atenția în centrul palmei stângi. La expirare, atenția se focalizează în centrul palmei drepte. Exersând, după un timp, vei percepe, în timpul expirării, cum energia se va accelera de la palma dreaptă spre palmă stânga, iar în timpul inspirației, cum energia se va grăbi să ajungă din palma stânga spre cea dreaptă, trecând prin brațul stâng, stern, brațul drept și ieșind apoi prin palma dreaptă. Pe măsură ce vei dobândi tot mai multă experiență, ţi se va părea că fluxul se învârte continuu între palma dreaptă, palma stânga, brațul stâng, stern, brațul drept, palma dreaptă, astfel închizându-se un circuit. La stângaci, fluxul va circula invers.”
Nu cumva la femei este invers?????!!!
Interesant și adevărat.Cred în autovindecare!Mulțumesc!
Cu drag!