Ajungem și la una dintre cele mai sensibile probleme cu care ne confruntăm noi, femeile, în mod deosebit – ten uscat, riduri datorate dezhidratării, aspect obosit al pielii feței, toate accentuate de neplăcerile sezonului rece.
TEN ÎNĂSPRIT
Pielea feței are de trecut teste de rezistență sub atacul rafalelor de ploaie, al vântului înghețat, al gerului. În timp ce restul corpului se lăfăie sub haine protectoare, tenul înfruntă… gol pușcă toate provocările. Ajută-l!
Ca să rezolvi problema
- Oferă-i, în fiecare dimineață, un pic de răsfăț: fierbe, timp de 10 minute, în 250 ml de apă, o jumătate de castravete tăiat în bucăţi. După ce s-a răcit, filtrează și toarnă soluția astfel obținută într-un borcan cu capac ermetic. Îmbibă o dischetă și tapotează ușor fața.
- Pielea fragilă are nevoie și de o mască nutritivă naturală: pune la macerat 30 g de pudră de migdale în 250 ml de apă. Filtrează, adaugă 15 ml de miere lichidă, amestecă până la omogenizare și păstrează într-un borcan închis ermetic. Aplică în fiecare dimineaţă, pe ten, lasă să acționeze 10 minute, apoi înlătură masca, spălând fața cu apă.
- Pete mici sau zone extinse de roșeață? Amestecă suc de pepene verde și suc de castraveți, în părți egale, și aplică pe față dimineaţa şi seara.
CĂDEREA EXCESIVĂ A PĂRULUI
Ploaia și zăpada îi fac bine, spun specialiștii, fiindcă revigorează firul de păr. În schimb, căciula, gluga, fesul purtate zi de zi îl ”sufocă”, îl fac să devină tern, macină firele, care cad mai mult decât în orice altă perioadă a anului. Acum, ce o să faci? O să umbli cu capul gol (pardon, descoperit!), cu riscul de a te procopsi cu un guturai sau cu o gripă? Categoric nu! Acoperă-ți capul (vorba unei bunici din vecini care, de câte ori îi pleacă nepotul la joacă, afară, strigă aprig la noră-sa: ”Dă-i în cap, dă-i în cap!”). Și ajută-ți podoaba capilară să treacă cu bine și peste acest sezon.
Ca să rezolvi problema
- Macină în mașina de cafea o mână de seminţe de pătrunjel şi presară făina astfel obținută pe toată suprafața scalpului. Masează apoi, pentru ca pudra să pătrundă bine la rădăcina părului. Lasă acest remediu băbesc să acţioneze peste noapte şi spală părul a doua zi, de dimineață. Aplică tratamentul zilnic, circa două săptămâni. La capătul acestui interval, vei vedea cum ritmul de cădere a părului s-a redus. Fă o pauză de două-trei săptămâni și, la nevoie, reia tratamentul.
- Fricţionează pielea capului cu ulei de măsline extravirgin în fiecare seară, timp de două săptămâni. Masează bine şi înfăşoară-ţi capul, peste noapte, cu un prosop. Desigur, dimineaţă vei înlătura uleiul, şamponând părul şi clătindu-l temeinic.
- Masează-ţi pielea capului, de mai multe ori pe săptămână, cu următorul decoct: 20 ml de seminţe de călţunaşi (conduraşi sau Condurul doamnei) se pun în 750 ml de apă adusă la temperatura de fierbere. Se ține vasul pe foc mic 35 de minute, amestecând din când în când. Se filtrează şi se lasă să se răcorească.
- Pune 20 g de creson într-un litru de apă care dă în clocot. Lasă la infuzat cincisprezece minute, apoi filtrează. Spală-ţi părul, de două-trei ori pe săptămână, cu acest decoct.
- Fă o infuzie din 250 g de frunze proaspete de busuioc la l litru de apă în clocot. Lasă să se răcească, apoi zdrobeşte frunzele şi filtrează. Foloseşte remediul pentru a fricţiona pielea capului o dată pe lună.
- Pune 100 g de busuioc proaspăt într-un litru de apă rece. Pune vasul pe foc şi, când lichidul dă în clocot, dă focul la minimum şi lasă să fiarbă înăbuşit, timp de 20 de minute. Filtrează, apoi adaugă 45 ml de busuioc uscat. De două-trei ori pe săptămână, masează pielea capului cu acest preparat, înainte de a te spăla cu şampon.
- Prepară un unguent din 500 g de lăptuci și 500 g de frunze de spanac opărite în 125 ml de apă. Pasează plantele până când arată ca un piure, pe care îl aplici seara pe pielea capului. Înfăşoară capul într-un prosop din bumbac, pe care îl vei scoate abia dimineața, când vei spăla părul cu apă curată. Repetă “operaţiunea” de trei ori pe săptămână.
OCHI INFLAMAȚI
Vijelii, zăpadă spulberată, praf în ochi, de la permanentele șantiere care brăzdează trotoare șișosele. Dacă mai și stai, opt ore pe zi, cu privirea ațintită pe desktop, sindromul ochiului uscat dă mâna cu intemperiile sezonului. Rezultat final: ochi obosiți, iritați, inflamați, înlăcrimați fără vreun motiv sentimental.
Ca să rezolvi problema
- Pentru ochii obosiţi, prepară o infuzie din 50 g de flori de muşeţel la 500 ml de apă cocotită. După 5 minute, strecoară și lasă să se răcorească. Adaugă apoi 75 ml de suc de pătrunjel în infuzie. Fă comprese îmbibate în acest lichid şi aplică-le pe ochi. Lasă-le să acţioneze douăzeci de minute.
- Dacă ai pleoapele umflate, aplică pe ele comprese moi, în care ai înfășurat câte un cub de gheaţă. Lasă să acţioneze cinci minute.
- Sau pune la infuzat o linguriță de flori de muşeţel în 250 ml de apă clocotită timp de zece minute. Lasă la răcit, apoi filtrează. Îmbibă tampoane de vată şi aplică-le, sub formă de comprese, pe ochi, timp de zece minute.
- Sau prepară un ceai din 30 g de flori uscate de violete la l litru de apă. Lasă să fiarbă 10 minute, apoi să se răcească. Îmbibă o compresă, aplic-o pe pleoape și las-o să acționeze timp de zece minute. Repetă de mai multe ori pe zi.
- Pune pe foc un litru de apă rece în care ai aruncat 125 g de busuioc proaspăt. Când dă în clocot, redu focul şi lasă să fiarbă mocnit, timp de douăzeci de minute. Filtrează şi foloseşte ceaiul, muind în el comprese pe care le aplici pe ochi. Repetă de mai multe ori pe zi.
Ei, ce zici? Jucăm cu foc, de Crăciun și de Revelion? Zici tu că mai e mult până acolo? Eu aș zice că ți se pare. Și că ai face bine să începi de pe acum să tratezi problemele ”de la periferie”. Nu de alta, dar ar fi mare păcat să-ți strice Sărbătorile. Dar și oricare altă zi de iarnă, până la urmă…
Sursa: Les remedes de ma grande mere – Yolande Chevriere, Quebec Livres, 2013
„Cele mai eficiente remedii naturale pentru afecțiuni de iarnă (II)” de blog.aimgroup.ro este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 4.0 Internațional .