”Ani de liceu, când la mate dai de greu”? De parcă istoria sau gramatica limbii române sunt floare la ureche! Frumoase toate, nu zic, materiile din școală, atâta vreme cât nu dai examene. Cât nu intri în febra evaluărilor. Cu frisoane și temperatură. Stres. Firesc și benign, dacă nu atinge asemenea cote, încât să-ți pună în pericol sănătatea și rezultatele.
Nicole Pierre, specialist în gestionarea stresului, spune că victoria depinde de noi înșine. Iar condiția ei este cunoașterea de sine.
”Avem tendința de a generaliza noțiunea de stres, ca și cum ar fi unul și același lucru pentru toți. Când, de fapt, el se manifestă diferit de la un individ la altul”, demarează provocator Nicole Pierre.
Nivelul de stres și capacitatea noastră de a-i ține piept sunt diferite și asta se vede în comportamentul nostru și în mijloacele prin care încercăm să îl gestionăm. Un ”detaliu” de care este musai să ținem cont, dacă vrem să ne prezentăm la examene în cea mai bună formă și să obținem cele mai bune rezultate.
Stresul bun și stresul rău
Stresul este tratat, în zilele noastre, ca un rău absolut, înconjurat și asediat numai de verbe belicoase: să îl eradicăm, să îl controlăm, să îl gestionăm. Și totuși el este un rău necesar. Tensiunea pe care o provoacă este stimulatoare, dacă este dirijată în sensul bun. ”Stresul pozitiv este motivant, el insuflă dorința de a acționa, de a înfrunta provocarea și de a câștiga”, explică Nicole Pierre. Și invers, absența tensiunii te poate arunca în starea de apatie, privându-te de tonusul resort al reușitei.
Sesiunile de examene, cu încărcătura de efort intelectual și de emoții asociate, sunt de fiecare dată o piatră de încercare: dacă ești în stare să te autodepășești și la final contabilizezi reușite (note bune), încrederea în sine iese în câștig. Deci stresul a fost unul pozitiv.
Pozitiv vs negativ – deosebirea depinde, în mare parte, de capacitatea de adaptare a fiecăruia. Iar ”adaptare” se traduce prin capacitatea de a găsi latura pozitivă a experienței examene-efort-emoții-stres. Singura atitudine care îți dă acces la propriile resurse, uneori nebănuite. Relaxarea mentală și fizică este cheia atât a îmbunătățirii procesului de învățare, cât și a succesului.
Stres în exces – memorie în regres
Este concluzia unei echipe de cercetători americani, care a demonstrat că această stare fiziologică declanșează, în creier, producerea unui hormon numit proteina kinază C. Cu impact negativ asupra memoriei. Acum înțeleg de ce ziceam că memoria îmi joacă feste exact când miza examenelor prin care treceam era mai mare! Și mă umpleam de admirație și de nervi când vedeam colegi total detașați (n-aaveau nici o treabă!), care intrau în sala de examene mărturisind în zeflemea că nu au citit mai nimic. Și da, luau examenele!
Manifestări ale stresului – multe și nu tocmai mărunte
Eu una cred că le-am experimentat pe toate. Tu recunoști vreuna?
Devii agresiv: te apuci să critici sistemul de învățământ, profii, societatea, familia care nu te înțelege și susține și, bine înțeles, examenele, cu cine le-a inventat cu tot. Antidotul: de îndată ce te-ai prins care este faza (cum te manipulează stresul), râzi! De fază, de stres, de tine. E la mintea cocoșului că n-ai să poți schimba sistemul de învățământ, cu tot cu profii și cu examenele lui. Scopul tău acum este să recuperezi energia pe care o consumi poziționându-te ”contra” și să o dirijezi astfel încât să obții cele mai bune rezultate la ”blestematele” de examene. Cine spune ”agresivitate” spune ”furie și tensiuni”. Fă sport, pentru a le canaliza în direcția cea bună.
Muncești ca un apucat. Camuflezi stresul amplificând efortul, înmulțind orele de studiu, mergând până la cele mai fine detalii, reducând riscul de a fi prins pe picior greșit la examene. Fără doar și poate, vei fi foarte bine pregătit. Dar… nu vei atenua tensiunea, stresul iscate de senzația cronică de a nu fi făcut destul! Antidotul: pune-ți la bătaie punctele forte, capacitatea de organizare, de planificare. Rămâi concentrat, echilibrat, până la final. Și fixează-ți obiective mai realiste, reține esențialul, nu te pierde în detalii. Și relaxează-te, ia pauze pentru lucrurile care îți fac plăcere.
Intri în panică. Cu cât se apropie data examenelor, cu atât mai presantă este impresia că nu știi nimic, că mai ai o groază de capitole de parcurs și că timpul joacă împotriva ta. Panică! Antidotul: ești un emotiv și temerile tale sunt iraționale. Stresul rău vine din frica ta de eșec. Ai nevoie de încurajări. De certitudinea că afecțiunea celor care contează pentru tine, familie, prieteni, nu depinde de rezultatele tale la examene. Învață să respiri, este unul din cele mai sigure mijloace de calmare a emoțiilor. Și, înainte de a intra în sala de examen, fă schimb de încurajări cu tovarășii tăi ”de suferință”.
Te izolezi în turnul tău de fildeș. Nu mai suporți pe nimeni și nimic. Ai nevoie de liniște absolută, ca să te aduni și să înveți. Antidotul: explică-le celor din jur că ai nevoie să fii singur, ca să te aduni. Și că experiența izolării îți va fi de folos în sala de examen – vei ști să faci abstracție de toți și să te concentrezi.
Plan antistres în patru puncte
Pe măsură ce data examenelor se apropie, simți cum crește tensiunea: ai trac, de parcă ai fi un actor care urmează să urce pentru prima dată pe scenă. Sau ca și cum ai merge la o întâlnire de care depind prezentul și viitorul tău.
1. Nu se îngrașă porcul în ajun! Nu pierde noaptea dinaintea unui examen încercând să înveți ultimele capitole sau pentru o recapitulare. Ce-o fi o fi! Oricum, o minte odihnită face mult mai mult decât una chioară de nesomn.
2. Fă exerciții de respirație. Cât mai des posibil. Vei calma tensiunile și îți vei oxigena creierul – două atu-uri forte la examen.
3. Fă mișcare, aleargă, înoată, golește-ți mintea. Evacuează toate tensiunile fizice și psihicul își va reîncărca bateriile.
4. Gândește pozitiv. Axează-te pe ceea ce ai acumulat, ca și cunoștințe, și nu pe ceea ce nu ai apucat să înveți. Spune-ți că trebuie să îți pice unul din subiectele tale preferate. Și așa va fi! Știi doar: ceea ce trimiți în univers se întoarce la tine.
Îți mai recomandăm și:
Combate stresul și intră rapid în starea de relaxare practicând această metodă demonstrată
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.