Sari la conținut

7 forţe care-ţi construiesc destinul şi te ajută să-ţi descoperi menirea

 

Toată viaţa alergăm după acel ceva care să ne ghideze şi să ne arate drumul. Nu mulți sunt cei care-l găsesc cu adevărat și reușesc să-și construiască un destin fericit. Se pare însă, că pentru a ne descoperi vocaţia avem nevoie de câteva etape pe care trebuie să le parcurgem şi pe care trebuie să le dezvoltăm.
În acest sens, psihologul, Pera Novacovici a dezvoltat în cartea sa „Impulsul pentru vocaţia ta” şapte paşi sau şapte forţe interioare de care dispunem şi pe care ar trebui să le amplificăm în „călătoria noastră”.

Energia nu este un dar moştenit pe care să nu-l poţi modela după bunul plac. Ea va creşte şi se va transforma în interiorul tău în funcţie de ceea ce faci, de ceea ce exersezi. În acest sens, psihologul Pera Novacovici, susţine că există şi un principiu după care se ghidează energia fiecăruia dintre noi: „Acolo unde este atenţia ta, se duce și energia”. Altfel spus, va avea parte de o super energie acea parte a corpului asupra căruia tu îţi doreşti să te concentrezi. Spre exemplu, dacă atenţia ta se îndreaptă spre sănătatea mintală, vei avea energie să gândeşti, să dezvolţi şi să acumulezi informaţii şi experienţe la nivel psihic, dacă din contră, te vei concentra pe partea fizică, energia ta se va muta pe aceea parte a corpului pe care vrei să o dezvolţi.

Socializarea este forţa interioară responsabilă de primele tale succese în viaţa personală şi profesională. Pentru un drum de succes, socializarea este o piatră de temelie, pe care va trebui să pui mult mai multe ingrediente, însă fără ea, succesul nu poate fi garantat. Este o forţă care te ajută să empatizezi, să descoperi oameni şi lucruri noi (posibile relaţii benefice carierei) şi care oferă, majorităţii dintre noi, un confort psihic. O viaţă socială activă şi sinceră oferă un plus de energie minţii tale şi face ca traiul de zi cu zi să fie mai accesibil, iar problemele mai uşor de depăşit.

Personalitatea fiecăruia dintre noi, există încă de la începuturi, însă nu toţi ştim să o activăm şi să „profităm” de ea. Pera Novacovici susţine că pentru a avea o personalitate puternică e nevoie de o analiză profundă a sinelui, de o cunoaştere permanentă a gândurilor şi dorinţelor proprii. Personalitatea se dezvoltă frumos în cazul oamenilor care-şi pun întrebări despre ei înșiși şi duce, evident la o viaţă de succes. Cei care reuşesc să activeze această forţă vor avea un destin aşa cum şi-au propus, plin de realizări şi satisfacţii, în care fiecare obiectiv propus se va realiza la momentul potrivit. Aşadar, personalitatea este o forţă a atitudinii interioare care-ţi poate influenţa radical destinul. Dacă însă, nu o dezvolţi, vei rămâne doar la stadiul relaţionării.

Echilibrul emoţional. Cei care posedă această forţă şi care s-au antrenat pentru acest nivel sunt cei care-şi cunosc emoţiile, ştiu cum să le mânuiască şi au puterea de a trece de la o stare la alta fără a cădea „în prăpastie”. Ei ştiu deja cum să treacă de la tristețe la bucurie şi mai ştiu şi că fericirea nu vine din neant, ci se cultivă. Exersând această parte, vor atinge, cu siguranţă, ceea ce se numeşte liniştea interioară.

Creativitatea. Observând domeniul în care te simți cel mai creativ, vei putea să-ţi dai seama de vocaţia pe care o ai pe acest pământ. Creativitatea este o cheie esențială pentru autocunoaștere. Cu ajutorul ei îţi vei descoperi misiunea personală şi te vei putea dezvolta în sensul în care doreşti şi pentru care ești pregătit. Lipsa acestei forţe nu numai că nu permite construirea unui viitor, dar şi prăbuşeşte ce ai construit în pașii anteriori. Cu alte cuvinte, degeaba dobândeşti un echilibru emoţional perfect sau eşti as în relaţionare, fără creativitate nu vei putea atinge punctul maxim al menirii tale.

Concentrarea mentală este, după cum susţine Pera Novacovici, aplicarea practică a vocaţiei tale, mai exact, împlinirea destinului tău, materializarea obiectivelor pe care ți le propui. Oamenii care îşi antrenează această forţă, mai spune autorul, pot atinge nivelul meditaţiei. Aceştia sunt capabili să-şi controleze gândurile, respiraţia şi pornirile într-un mod natural.

Relaţionarea dintre univers şi personalitate este probabil cea mai complexă forţă pe care o poate deţine un om, definită de Pera Novacovici ca fiind întruchiparea spiritualităţii. Atunci când ajungi la acest nivel, te poţi compara cu un înţelept. Cu mult antrenament în această direcţie, vei avea capacitatea de a te detaşa de probleme şi de a avea o viziune obiectivă asupra lumii. Pentru asta, e nevoie de practica meditaţiei. Despre destin, univers și probleme de care trebuie să ne vindecăm aflăm informații riguros documentate în lucrarea Karma și reîncarnarea.

Surse:

„Impulsul pentru vocaţia ta”, Pera Novacovici, Editura: Stepout Publishing House, 2013

Licenţa Creative Commons
„7 forţe care-ţi construiesc destinul şi te ajută să-ţi descoperi menirea” de blog.aimgroup.ro este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 4.0 Internațional .

Lasă un răspuns