Una caldă, una rece: covor de frunze galben-ruginii, castane lucioase rostogolindu-se pe asfalt, apusuri incendiare, aer mai curat. Versus ploi tot mai duşmănoase, ceaţă, temperaturi tot mai scăzute. Toamna ni le aduce pe toate la pachet. Pentru ca cele bune să se adune şi să putem şopti, o dată cu Tudor Arghezi: ”Niciodată toamna nu fu mai frumoasă”, este musai ca cele rele să se spele. Şi dacă am zis ”musai”, iar nu ”obligatoriu”, înseamnă că mă gândesc la leacurile tradiţionale din desaga bunicii. Şi nu la ”hapurile” promovate cu atâta agresivitate, pe toate canalele media, de medicina clasică. Aşadar…
ALERGIE SEZONIERĂ
Ochi înlăcrimaţi, dureri de cap, nas cu probleme – ba picură, ba este înfundat şi te mănâncă! Nu, nu e semn că vrei bătaie. Sunt simptomele tipice ale rinitei alergice provocate de buruieni ce polenizează toamna (în postura vedetei: pipirigul, zis şi rugină).
Ce te învaţă bunica?
- Să pui în fiecare nară câte una-două picături de suc de lămâie.
- Să inhalezi, pe rând, cu fiecare nară, la fiecare 30 de minute, soluţie de amoniac (o linguriţă de amoniac dizolvat într-un pahar cu apă).
- Să pui o lingură de flori de muşeţel (uscate) în ibricul cu apă clocotită, să îţi acoperi capul cu un prosop şi să inspiri timp de 10-15 minute.
- Să bei un ceai călduţ, preparat din trei nuci şi trei cepe de aceleaşi dimensiuni. Nucile le zdrobeşti, iar cepele le tai în patru. Pui totul la fiert, timp de câteva minute, apoi strecori.
BRONŞITĂ
Tusea seacă ”dă” în tuse productivă, te doare capul şi ai o stare de ”sfârşeală”. Normal, bronşita este o afecţiune sâcâitoare, chinuitoare.
Ce leacuri sunt?
- Să bei 5 ml de esenţă de mentă măcinată, diluată într-un pahar cu apă, trei zile la rând. Poţi repeta tratamentul, la nevoie, dar numai după câteva zile de pauză.
- Să frecţionezi pieptul cu 50 ml de ulei de măsline amestecat cu 15 ml de suc de lămâie (repeţi tratamentul de trei ori pe zi).
- Să pui două cepe mari în 250 ml de apă şi să le laşi să fiarbă 15 minute. Apoi filtrezi, laşi să se răcească, adaugi miere după gust şi bei câte o ceaşcă de trei ori pe zi.
- Să pui câteva rondele de hrean într-o strecurătoare aşezată în gura unui vas. Să stropeşti rondelele cu puţină miere sau să presari peste ele un strat subţire de zahăr, ca să lase zeamă. Lichidul astfel obţinut este un leac extraordinar împotriva bronşitei şi a tuturor infecţiilor căilor respiratorii.
CONJUNCTIVITĂ
Ochi roşii, iritaţi de parcă ţi s-ar fi aruncat un pumn de nisip în faţă, usturime, lacrimi…
Ce te învaţă bunica?
- Bea două căni pe zi dintr-o infuzie preparată uite aşa: 30 g de hasmaţuchi proaspăt sau 5 g de hasmaţuchi uscat se ”opăresc” în 250 ml de apă. Strecoară cu grijă şi îmbibă cu acest ceai compresele pe care le aplici pe ochi.
- Amestecă un gălbenuş de ou cu pesmet şi lapte în cantităţi suficiente, pentru a obţine o pastă destul de consistentă şi aplic-o pe pleoapele închise. Lasă să acţioneze circa o oră. Poţi folosi acest remediu zilnic, până când dispar simptomele.
- Acelaşi efect tămăduitor îl are şi pasta obţinută amestecând gălbenuşul cu făină de grâu. Se aplică după aceeaşi schemă.
FEBRĂ
Nu mai are nevoie de nici o descriere. Oricine a făcut cunoştinţă cu febra ştie cum se manifestă. Şi cine nu a făcut oare?
Ce leacuri sunt?
- Bea între cinci şi opt pahare de suc de citrice pe zi, alternând sucul de portocale cu cel de grepfrut şi adăugând, în fiecare, sucul stors dintr-o jumătate de lămâie.
- Bea trei pahare de suc de portocale şi trei pahare de suc de grepfrut pe zi, alternativ, adăugând în fiecare sucul unei jumătăţi de lămâie. NU folosi aceste leacuri hipervitaminizante, dar şi hiperacide, dacă ai probleme gastrice! Cum ar zice bunicile noastre: ”E la mintea cucoşului!”.
CĂDEREA PĂRULUI
Dacă nu l-ai protejat, peste vară, acoperindu-l cu o pălăriuţă sau cu o şapcă şi spălându-l cu şampoane hidratante, se prea poate ”să îţi facă probleme” acum.
Ce te învaţă bunica?
- Pisează bine 10 seminţe de pătrunjel şi presară pudra astfel obţinută pe creştet. Masează pielea capului, pentru ca pudră să pătrundă bine în păr. Lasă să acţioneze peste noapte şi spală părul în dimineaţa următoare. Înarmează-te cu răbdare: va trebui să urmezi acest tratament zi de zi, circa două săptămâni. Îl întrerupi când părul reîncepe să cadă în ritm normal: cam 100 de fire pe zi.
- Fricţionează pielea capului cu ulei de măsline extravirgin în fiecare seară, timp de două săptămâni. Masează conştiincios. Înfăşoară capul, peste noapte, cu un prosop, iar dimineaţa vei şampona părul şi îl vei clăti bine.
- Fă o infuzie din 250 g de frunze proaspete de busuioc la un litru de apă. Lasă să se răcească, apoi zdrobeşte frunzele, filtrează ceaiul şi foloseşte-l pentru a fricţiona pielea capului o dată pe lună.
SINUZITĂ
Toamna, inflamaţia acută sau cronică a sinusurilor este pe val. De aceea, sezonul este şi cel mai indicat pentru a trata sinuzita.
Ce te învaţă bunica?
- Amestecă 15 g de usturoi pisat, 10 g de pătrunjel, 15 ml de miere lichidă şi 30 ml de suc de lămâie. Ia acest leac dulce-iute-acrişor dimineaţa, imediat după ce te-ai trezit. Repetă cu încredere, până când respiri din nou pe nas fără probleme.
- Cu ajutorul unei pipete, pune câte o picături de suc de morcovi în fiecare nară, în cursul zilei. Iar seara pune câte o picătură de suc de lămâie. Continuă după acest program până când se rezolvă problema.
- Toacă un căţel de usturoi, pune-l într-un recipient şi toarnă peste el 15 ml de oţet de cidru şi 500 ml de apă clocotită. Fă inhalaţii timp de cinci minute, acoperind capul cu un prosop gros şi stând aplecat deasupra vasului. Repetă între trei şi cinci seri la rând.
Ţi se pare că am eu o obsesie pentru leacurile iuţi şi ”superparfumate” – ceapă, usturoi, hrean? Ţi se pare. Nu e vina mea că medicina populară pune atâta preţ pe ele. Nu e nici vina bunicii. Ba dimpotrivă: este meritul ei că le-a preluat de la bunica ei şi ni le-a încredinţat nouă, după principiul lui Anton Pann: ”De la lume adunate şi-napoi la lume date”. Ce aud? Ai strănutat? Vezi că ai, mai sus, un leac excelent. Cu nucă şi – cum altfel? – cu ceapă. Doamne ajută cui strănută!
Sursa: Les remedes de ma grande mere – Yolande Chevriere, Quebec Livres, 2013
„LEACURI DIN BĂTRÂNI PENTRU AFECŢIUNI DE TOAMNĂ” de blog.aimgroup.ro este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 4.0 Internațional .