Recent, rămășițele unei piramide vechi de 3.700 de ani au fost descoperite în stare bună de conservare în Egipt, la situl arheologic Dahshur, în apropiere de Cairo.
Mica piramidă datează din a 13-a dinastie (1802-1640 î.Hr.), iar arheologii egipteni au descoperit un coridor „care duce spre interiorul piramidei, prelungit cu o rampă, și intrarea într-o cameră“. Săpăturile sunt încă în faza incipientă.
Construite de oameni sau de… alte ființe?
Așadar, la câteva mii de ani distanță a fost descoperită o nouă piramidă care se află, în mod suprinzător, într-o stare bună. Noua descoperire este totuși încă departe de a elucida misterul care planează în jurul piramidelor și care continuă să fascineze.
Piramida lui Keops, supranumită şi “Marea Piramidă de la Giza”, este una din Cele Șapte Minuni ale Lumii Antice. Însă atât construcția ei, cât și a celorlalte piramide a rămas un mister până în zilele noastre.
Dr. Donald Redford, un titan specializat în studiul piramidelor, a sugerat în unul dintre documentarele sale că pentru a construi Marea Piramidă de la Giza au muncit între 20.000 şi 30.000 de persoane, iar construcția ar fi durat peste două decenii.
Amprenta unor extraterești sau a unei supercivilizații
Zahi Hawass, celebru curator egiptolog, a susținut în repetate rânduri că piramidele ar fi fost construite de extratereștri sau, în cel mai bun caz, de o supercivilizație. Pe ideea extratereștrilor a mers și dr. Alaaeldin Shaheen, şeful departamentului de arheologie a Universităţii din Cairo. Cei doi susțin că este puțin probabil ca vechii egipteni să fi construit masivele blocuri de piatră, chiar și timp de 20 de ani, numai cu ajutorul tehnologiilor de care dispuneau la acea vreme.
Extracția, tăierea, transportul și introducerea acestor blocuri masive de piatră de câteva tone ar fi necesitat instrumente cel puțin egale ca performanță cu cele folosite în prezent.
În susținerea ideii că piramidele au fost ridicate de către extratereștri s-a invocat și faptul că cele trei piramide de pe câmpia Giza sunt alineate similar stelelor din „centura“ lui Orion. Centura lui Orion este formată din trei stele foarte luminoase, aproape perfect alineate, ușor de recunoscut cu ochiul liber atunci când cerul este înstelat: Alnitak (Zeta Orionis), Alnilam (Epsilon Orionis) și Mintaka (Delta Orionis)
Construite de supraviețuitorii de pe Atlantida?
Edgar Cayce, un medium de origine americană, care era înzestrat cu harul de a oferi informații neștiute despre trecutul îndepărtat al omenirii, dar și să prezică viitorul a afirmat în scrierile sale că marile piramide din Giza sunt vechi de cel puțin 12.000 de ani și că au fost construite nu de către egipteni, ci de supraviețuitorii de pe continentul Atlantida.
Cayce susținea că acest continent s-a scufundat în Oceanul Atlantic, într-un mare cataclism. Supraviețuitorii ar fi fugit și în Egipt, unde au pus umărul la construirea piramidelor. De asemenea, Cayce a prezis că sub Marele Sfinx de la Giza (reprezentarea unei creaturi mitice cu corp de leu și cap de femeie) s-ar afla o vastă bibliotecă care cuprinde manuscrise despre Atlantida. Această bibliotecă de înregistrări așteaptă să fie descoperită atunci când omul este gata să înțeleagă cunoștințele care le conține.
Întreținute, nu construite de egipteni
De asemenea, în urmă cu câțiva ani, în cadrul emisiunii Digging for the truth de pe canalul Discovery, exploratorul Josh Bernstein a adus argumente convingătoare pentru ambele teorii privind construcția piramidelor. În aceeași emisiune, Bernstein a avansat și o teorie fascinantă despre originile piramidelor. În opinia sa, egiptenii nu au construit cap-coadă nicio piramidă, ci le-au întreținut pe cele existente, care datau de câteva mii de ani.
O teorie privind originea piramidelor a fost avansată și de Graham Hancock, un jurnalist, așa cum singur se prezintă, care avansează teorii științifice. Hancock a scris o carte, Fingerprints of the Gods, bazată pe investigații și interviuri cu arheologi și astronomi. El susține în carte următoarele lucruri:
„Piramidele din Giza au fost concepute pentru a stoca cărți scrise de o civilizație veche, iar Marele Sfinx a precedat egiptenii antici de multe mii de ani“.
Teoriile sale au produs multe controverse, însă el susține că „noi, oamenii, suntem o specie cu amnezie și am uitat o mare parte din trecutul nostru“.
Datorită misterului care planează în jurul lor de mii de ani, piramidele atrag anual milioane de turiști. Poate că misterul originii acestor piramide nu va fi deslușit niciodată. Dezbaterile continuă și nu este exclus să mai apară dovezi convingătoare care să susțină o teorie sau alta.
Se vehiculează ideea că pentru a afla adevărul cu privire la piramide ar trebui, poate, să rezolvăm o bucată mare de puzzle privind pre-istoria omenirii pe pământ.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.