Potrivit Institutului Național de Statistică, în anul 2015 (pentru anul 2016 vom avea date abia în luna iunie) numărul divorțurilor pronunțate prin hotărâre judecătorească definitivă sau pe cale administrativă a fost de 31.527, în creștere cu 4.339 divorțuri comparativ cu anul 2014. Cifra poate părea mică, însă nu este. Adevărul trist este că mii de cupluri decid în fiecare an să se despartă deși decizia lor își pune amprenta negativ asupra tuturor celor implicați, iar cei mai afectați sunt copiii.
Dacă aruncăm o privire asupra motivelor care stau la baza despărților, se poate observa că nepotrivirea de caracter este cel mai des invocată. Și pe bună dreptate! Specialiștii în relații susțin că cei mai mulți dintre noi ne alegem greșit partenerii pentru că nu facem acest lucru conștient. Mai simplu spus, ne aruncăm într-o relație îmbătați de primii fiori ai iubirii. Însă, după ce dispare fantezia, inevitabil, și în relație apare rupture.
Atragem parteneri în funcție de etapa emoțională în care ne aflăm
De-a lungul vieții, experimentăm diferite tipuri de relații în funcție de starea emotională în care ne găsim în acele momente. Margaret Paul, specialistă în psihologia cuplurilor, ne explică:
„Atragem partenerii în funcție de nivelul emoțional la care am ajuns atunci când întâlnim pe cineva. Însă dacă dorești să atragi un partener sănătos, iubitor, trebuie mai întâi să devii tu o persoană sănătoasă emoțional. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să fi atins un anumit nivel de perfecțiune imaginat, ci înseamnă că tipul de energie pe care o investești va avea de-a face cu genul de persoană pe care o atragi“.
Aceste energii, mai susține Margaret Paul, sunt de două tipuri: sigure și nesigure.
Pe scurt, dacă tu însuți nu ai ajuns la nivelul în care să vrei o relație serioasă, stabilă, vei atrage un partener care la rândul lui își dorește în mod prioritar alte lucruri și nu un parteneriat de viață.
Prea multă dependență, prea puțină autenticitate
În alte situații, prea dornici de a fi într-o relație, doi oameni hotărăsc să fie împreună sau să se căsătorească în ideea „Este timpul să intru în rând cu lumea”. Neștiind cum să fie ei înșiși în relația respectivă și jucând un rol pe care cred că trebuie să-l joace ca să cultive stabilitatea, cel mai adesea acești oameni acumulează frustrări în timp, tristețe și dorința de eliberare.
Într-o astfel de relație, ceea ce se cultivă de fapt este dependența. Margaret Paul a observat de-a lungul carierei sale că aceste parteneriate rezistă un timp, dar sunt lipsite de iubirea adevărată, sănătoasă, iar într-un final se termină cu un divorț. Sau partenerii încep să își găsească evadări constante din relație prin obiceiuri nesănătoase și nesincere: relații extraconjugale repetate, muncă în exces, jocuri de noroc, timp foarte mult alocat unor hobby-uri personale care nu conectează cuplul, ci îl separă, dependența de cumpăraturi, etc.
În schimb, o persoană care știe ce vrea în fiecare etapă de viață, care nu are nevoie de cineva ca să o facă să se simtă bine în propria piele și se bucură cu adevărat de propria companie va atrage un partener în cunoștință de cauză. Iar alegerea nu poate fi decât una sănătoasă.
Există 4 lucruri esențiale pe care este bine să le știi dacă vrei să atragi partenerul potrivit în viața ta:
1.Învață să te accepți, să te iubești și să afli singur cât ești de valoros, în loc să aștepți pe cineva care să dea valoare vieții tale
„Acest lucru înseamnă că trebuie să înveți să te vezi, mai degrabă, prin ochii unei surse mai mari de adevăr – Sinele tău superior – decât prin ochii sinelui tău rănit – ego. Sinele rănit a fost programat să credem că nu suntem suficient de buni și că ne putem simți bine numai dacă primim iubirea și aprobarea celui de lângă noi. Aceasta lucru duce la o dependență nesănătoasă de partener. De aceea, atunci când vei învăța să vezi esența ta frumoasă prin ochii iubirii, vei învăța și să te prețuiești cu adevărat“, este de părere Margaret Paul.
2. Învață să te conectezi la resursa interioară de iubire, înțelepciune și putere
Această resursă, odată descoperită, te va ajuta să-ți gestionezi propriile sentimente, astfel încât să nu mai fii tentat/ă să-ți faci partenerul responsabil pentru durerea sau bucuria ta. Ce este această resursă? Medicul Margaret Paul spune că poate reprezenta ceea ce te ajută să-ți controlezi ego-ul exacerbat: conexiunea cu Dumnezeu sau cu o altă sursă spirituală, conexiunea cu Sinele superior de care am amintit mai sus sau orice altceva ce te ajută să-ți găsești liniștea.
3. Scapă de frica de respingere învățând să nu iei lucrurile personal și să-ți gestionezi cât mai eficient sentimentele atunci când te simți rănit
Atunci când îți definești propria valoare, îți va veni mai ușor să înveți cum să îți gestionezi trăirile dacă cineva nu îți împărtășește sentimentele. În plus, este mai bine să-I dai frâu liber suferinței decât să te refugiezi în comportamente nesănătoase.
4. Învață să fii fericit înainte de a avea o relație și evită relațiile în care crezi că vei găsi fericirea
Mulți dintre noi am intrat la un moment dat într-o relație cu gândul că vom fi fericiți de preferat până la adânci bătrâneți. Acest lucru este însă o iluzie. Nimeni nu poate fi responsabil de fericirea celuilalt, dacă mai întâi nu lucrează la propria stare de fericire. În plus, datorită stării tale de fericire vei atrage persoane care la rândul lor sunt fericite prin ele însele și doresc să împărtășească cu altcineva această stare de bine. Așadar, doar lucrând în prealabil la propria fericire ai șanse foarte mari să «deschizi» ușa unei relații plină de „fericire“
Surse: http://tinybuddha.com/blog/conscious-choices-need-make-attract-healthy-relationships/
http://www.huffingtonpost.com/margaret-paul-phd/love-yourself_b_3533053.html
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.