Te simți ca un zombi din cauza rutinei zilnice și nu vezi nicio scăpare din această situație?
Simți zi de zi că te confrunți cu aceleași frustrări legate de viața de familie ori de locul de muncă?
Calitatea vieții tale a scăzut în ultimii anii, iar acest lucru a dus la o lipsă de energie și de entuziasm cu privire la viitor?
Dacă ai răspuns pozitiv măcar la două din aceste întrebări, este timpul pentru o schimbare în viața ta. În rândurile de mai jos vei găsi câteva sfaturi care te vor ajuta să-ți îmbunătățești viața și să privești încrezător către viitor. Și nu uita că nu ești singurul care trece prin asta. Cu toții avem perioade de frustrare, anxietate, frică, supărări și îngrijorări, care, până la un punct, sunt normale.
Despre acceptarea și gestionarea sănătoasă a emoțiilor negative am vorbit în articolul: Plânsul, formă de meditație pentru suflet
1. Zâmbetul ține stresul la distanță
Există studii care au arătat că persoanele care zâmbesc reușesc să fie mai puțin stresate. De ce? Atunci când zâmbim, către creier se trimite un impuls puternic care își pune amprenta asupra neurotransmițătorilor, responsabili de starea noastră de bine. Cercetătoarele Tara Kraft și Sarah Pressman de la Universitatea din Kansas au arătat că cele două tipuri de zâmbet (zâmbetul standard, în cazul în care numai gura modelează zâmbetul, și zâmbetul autentic atunci când mușchii din jurul gurii și ochilor modelează zâmbetul) ne ajută în situații de stres.
Nu doar că ne îmbunătățim starea de spirit atunci când zâmbim, dar ne ajutăm să facem față și mai bine stresului.
2. Încarcă-te cu liniște prin meditație
Acest obicei nu trebuie înțeles ca o experiență religioasă. Este vorba strict de acea stare pe care ți-o dă meditația astfel încât să te ajute să controlezi stresul, să reglezi tensiunea arterială și să scapi de stările de anxietate.
Un studiu publicat în JAMA’s Internal Medicine arată clar că meditația scade nivelul de stres asociat, în general, cu depresia, anxietatea și durerea.
Pentru a căpăta acest obicei ai nevoie de maximum 15 minute de liniștire a minții timp de câteva zile. În acest sens, tot ce trebuie să faci este să te așezi pe un scaun, cu spatele drept, și să îți focalizezi atenția în interiorul tău, pe respirație, și în afara ta la liniștea în care te adâncești tot mai mult. Fii prezent.
3. Nu sări peste micul dejun!
Relația pe care o avem cu mâncarea își lasă amprenta asupra stării noastre de spirit. Micul dejun reprezintă cea mai importantă masă a zilei. Studiile au arătat că femeile care sar peste această masă de cel puțin o dată pe săptămână prezintă un risc crescut de a dezvolta diabet de tip II. De asemenea, un studiu realizat la Universitatea Harvard a arătat că bărbații care obișnuiesc să ia micul dejun au un risc mai mic de boli de inimă. Un mic dejul consistent și sănătos ajută și la îmbunătățirea memoriei, la pierderea în greutate, pentru că, până la prânz, nu mai ești tentat să iei gustări de obicei cu un conținut ridicat de calorii (covrigei, produse de patiserie etc).
De asemenea, contează și calitatea micului dejun. Pe cât posibil, renunță la ouăle prăjite, la suncă și la pâine. Un mic dejun de campion ar trebui să conțină fructe, legume, cereale, ouă fierte, iaurt, brânză de vaci și sucuri proaspete.
Așadar, dacă vrei să ai o stare de spirit bună peste zi, trebuie să obișnuiești să iei micul dejun.
4. Respectă-ți cele 7-8 ore de somn pe noapte!
Foarte multe persoane au probleme cu somnul, iar acest lucru le influențează starea de spirit, nivelul de energie și starea mentală. Multiple studii au arătat că somnul nu doar că îmbunătățește memoria, dar ajută la creșterea longevității, a gradului de de conștientizare și stimulează creativitatea. Dacă problemele cu somnul nu dispar în două săptămâni, cere sfatul unui specialist.
Citește și: 6 secrete care îți asigură un somn odihnitor
5. 3-4 zile pe săptămână: o stație de autobuz pe jos
Un alt lucru care ar putea să-ți crească vitalitatea este mișcarea. Iar a face mișcare nu e neaparat echivalent cu a stat într-o sală de sport. Medicii recomandă 10.000 de pași pe zi și pentru că, pe lângă faptul că ajută la îmbunătățirea stării de spirit, mișcarea duce la pierderea în greutate și scade și riscul de boli de inimă și de diabet.
Pentru a insera cei 10.000 de pași în programul zilnic, se recomandă câteva mici schimbări. Dacă folosești des mașina, de exemplu, alege trei-patru zile pe săptămână în care să lași mașina acasă și mergi o stație de autobus pe jos. Același sfat este valabil și dacă mergi cu metroul sau alt mijloc de transport. O stație sau două parcurse pe jos sunt un exercițiu util cu efecte asupra corpului și psihicului,
6. Investește-ți timpul în activități productive!
Persoanele care își gestionează foarte bine timpul au un nivel crescut de energie și de vitalitate.
Gestionarea timpului necesită însă o atenție deosebită față de lucrurilor care contează pentru tine. Concret, în fiecare dimineață, la prima oră, îți vei stabili, cu pixul în mână, sarcinile din ziua respectivă în ordinea importanței lor. În caz contrar, vei pierde timp prețios reacționând la așa-zisele urgențe care apar peste zi. Întocmirea acestor liste te va ajuta la eliminarea unor obiceiuri nesănătoase, cum ar fi amânarea priorităților, statul pe Internet în exces ori la TV, răspunsul la telefoane care nu sunt importante, conversații prelungite cu colegii de muncă pe teme nesemnficative, etc.
7. Arde salvie pentru a-ți purifica încăperea
Fumul de salvie ajută la eliminarea energiilor joase generate de stări precum furia, deznădejdea, tristețea, anxietatea sau mâhnirea. În plus, un studiu publicat în 2007 în Journal of Ethnopharmacology a arătat că fumul de salvie elimină cu până la 94% dintre bacteriile din aer în numai o oră. Testele efectuate au mai arătat că procesul de ardere a salviei încarcă aerul cu ioni pozitivi. Acest ritual produce efecte benefice atât asupra sănătății, cât și asupra stării mentale și emoționale. Liniștirea gândurilor, o stare de împăcare sufletească și conexiunea cu planuri energetice înalte sunt câteva dintre trăirile experimentate datorită fumului de salvie.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.