O vorbă din popor spune că ochii care nu se văd se uită. Acest dicton este contrazis în prezent de noile tehnologii care permit oamenilor din țări diferite să se vadă și să comunice ori de câte ori își doresc. O statistică din 2016 arată că 14 milioane de americani se află într-o relație la distanță care funcționează.
Acest gen de legături sunt mai ușor de întreținut acum decât în urmă cu 12-15 ani, când nu exista rețeaua de socializare Facebook și nici vreun site de dating unde se cunosc cei care locuiesc în state diferite și leagă o relație.
Dacă ești în dubii să începi sau nu o relație la distanță sau dacă te afli deja într-o astfel de poveste există câteva lucruri pe care e bine să le știi pentru a nu te trezi în situația neplăcută de a încheia o relație frumoasă fără să-i fi dat o șansă.
1. Evitați să comunicați în exces
Nu este înțelept să fii excesiv de „lipicios” și de posesiv. Multe cupluri au impresia că fac bine atunci când, pentru a compensa distanța, comunică câte 12 ore pe zi. Nu este adevărat! Ba, din contra! Vorbitul îndelung la telefon, pe skype sau pe Facebook ar putea duce la deteriorarea relației. Vechea vorba – mai răruț că-i mai drăguț – vi se aplică și vouă. Nu vă bombardați în fiecare minut cu mesaje și nu vă sunați de 20 de ori pe zi pentru că veți ajunge repede la saturație.
2. Un test al dragostei
Dacă vrei să trăiești împreună cu cineva, trebuie mai întâi să înveți cum să trăiești singur.
Relațiile la distanță pot fi considerate o călătorie de învățare pentru amândoi. În loc să te gândești tot timpul la faptul că sunteți la distanță unul de celălalt, mai bine pentru psihic este să te gândești că din această experiență veți ieși amândoi mai puternici. Sunt oameni care stau zi de zi unul cu celălalt, dar parcă sunt la ani lumină distanță și oameni care sunt despărțiți de mii de kilometri, dar se simt mai apropiați ca oricând. Așadar, profită că sunteți despărțiți și vezi dacă partenerul trece acest test de foc. Se spune că nu există un test mai puternic al unei relații ca cel privind distanța.
3. Stabilește un set de reguli pentru a ști ce așteptări trebuie să ai
Dacă te afli într-o relație la distanță este bine să știi că trebuie să-i comunici partenerei/partenerului ce așteptări ai de la relația voastră încă de la început. Iar pentru a evita durerea inutilă, cel mai bine ar fi să stabiliți niște reguli. De exemplu, dacă vrei să fii într-o relație deschisă, adică să te vezi și cu alte persoane, atunci trebuie să-i comunici acest lucru partenerului/ei. Însă dacă mizezi pe fidelitate, asigură-te de la începutul relației că și el este pe aceeași lungime de undă cu tine. Partenerul trebuie să înțeleagă că distanța nu-i dă dreptul de a se vedea și cu alte persoane, adică să te înșele cu gândul că nu ai cum să afli. Minciuna are picioare scurte și, în ciuda distanței, tot vei afla. Ce-i drept, probabil mai târziu decât în mod normal.
4. Fiți sinceri unul cu celălalt
Discută cu partenerul tău deschis. Nu încerca să disimulezi sentimentele tale negative care au legătură directă cu ceva ce a făcut sau a spus el, cu intenție sau fără intenție. Fiind la distanță, celălalt nu poate să-ți vadă starea sufletească, iar dacă îți ascunzi adevăratele sentimente, va crede că este totul în regulă și se va comporta ca atare ceea ce pe tine te va afunda și mai mult în starea de rău. Deci, acționează încă din primele faze când simți că ceva te deranjează.
5. Respectă programul și spațiul personal al partenerului tău
Un alt mod eficient prin care poți face o relație la distanță să funcționeze este să cunoști și să respecți programul celuilalt. Concret, când este ocupat și când se află în timpul liber. Fiind la distanță, vei avea tot timpul tentația să scrii un mesaj sau să pui mâna pe telefon și să-i spui ceva despre tine. Iar acest lucru îl/o poate sufoca.
Ca o concluzie, este bine să știi că într-o relație la distanță trebuie să investești foarte multă energie pozitivă pentru a o menține vie. Așteptarea este foarte grea și vei avea zile în care îți vei spune că nu merită efortul, iar peste astfel de zile vei trece cu ușurință numai dacă ești o fire pozitivă.
Te-ar mai putea interesa și:
Cele 6 chei ale unei comunicări sănătoase în cuplu
5 motive pentru care relația de cuplu se poate degrada
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.