Sari la conținut

Cum se deosebesc relațiile sănătoase de cele toxice

Un studiu realizat timp de peste 12 ani, pe un eșantion de 10.000 de subiecți, a scos la iveală că cei care se află în relații negative prezintă un risc mai mare de a dezvolta depresie și probleme cardiace fatale în comparație pe cei care au relații sănătoase.
Medicul Sherrie Bourg Carter, autoarea celebrei cărți, High Octane Women: How Superachievers Can Avoid Burnout, explică cum îți dai seama că te afli într-o relație toxică.

Pentru început răspunde la următoarele întrebări:

1. Când ești cu partenerul, te simți fericit/ă sau de multe ori te simți neîmplinită și ai o stare permanentă de nemulțumire?
2. Când nu ești cu partenerul/a te simți mai bine sau mai rău?
3. În prezența partenerului/ei te simți, din punct de vedere emoțional, în siguranță sau ai o senzație de disconfort?
4. În relația ta există un echilibru între a primi/a da sau simți că ești singurul/a care oferă?
6. Simți că partenerul/a este mulțumit/ă cu tine ca persoană sau trebuie faci eforturi să te schimbi ca să-i faci pe plac?

Acum compară răspunsurile cu următoarele caracteristici ale relațiilor sănătoase și toxice:

Relațiile sănătoase

Sunt caracterizate prin: compasiune, securitate, siguranță, libertatea de gândire, de partajare, ascultare, iubire reciprocă și dezbateri sănătoase. Pot exista și dezacorduri între parteneri mai ales atunci când există diferențe de opinie.

Relații toxice

Sunt caracterizate prin: insecuritate, abuz de putere și de control, cerințe absurde, egoism, egocentrism, critică, negativitate, lipsa de onestitate, neîncredere, comentarii umilitoare și gelozie.
Pe scurt, spune medicul Sherrie Bourg Carter, relațiile sănătoase au tendința de a te face să te simți fericit și plin de energie și să trăiești fiecare zi din plin. Relațiile toxice, în schimb, au tendința de a te face să te simți deprimat și epuizat. Simți ca pe o corvoadă treburile zilnice și, indiferent ce faci (sau ce îți cumperi) nu reușești să umpli golul care te macină.
Atenție însă pentru că tensiunile din cuplu nu-i afectează numai pe parteneri, ci și pe membrii familiei, iar copiii sunt de departe cei care contabilizează cel mai repede starea de rău dintre voi.

Într-un articol apărut pe cluju.ro, psihoterapeutul Maria Verdi afirmă:

„într-o stare prelungită de tensiune, chimia creierului produce excesiv hormonii stresului generatori de endotoxine și de aici apar perturbări organice la nivel digestiv, respirator, circulator, endocrin, sexual etc. Crește predispoziția către anxietate, scade încrederea în sine și apare depresia. Tot din cauza tensiunilor în cuplu apar și tulburările de nutriție. Mâncăm compulsiv. Tensiunile din cuplu destabilizează și aduc nesiguranță atât adulților cât și copiilor, apar reacții de fugă, apărare, vină, rușine, neputință. Relațiile toxice nu fac decât să distrugă, nicidecum să aducă ceva bun. Când ne aflăm într-o astfel de relație, este necesar să ne spunem “Stop!” și să ne facem o autoevaluare, să stabilim ce procent toxic aducem noi ca partener în cuplu“.

Începutul schimbării: ieșirea din starea de negare

Ca în orice acțiune de schimbare, primul pas constă în a recunoaște că tu și partenerul tău vă aflați într-o relație toxică. Cei mai mulți dintre cei care se află în relații nesănătoase stau mult timp în stare de negare, în ciuda faptului că familia și prietenii văd semnele de pericol și le comunică acest lucru.
Următorul pas, la fel de important, este să crezi că meriți să fii tratat/ă cu respect, iubire și compasiune. Există mai multe motive pentru care oamenii stau în relații nesănătoase, iar cea mai comună este stima de sine scăzută, care îi face să creadă că nu merită mai mult.

Meriți iubire și respect

Ba meriți mult. Chiar cu vârf și îndesat. Dar asta înseamnă să-ți schimbi modul de gândire. Și nu este simplu! Dacă nu reușești singur, apelează la ajutorul unui coach. Serviciile lor nu-ți vor scoate mulți bani din buzunar și chiar te pot ajuta să scapi de haina grea a lipsei de respect față de propria persoană.
Odată ce ai ajuns în punctul în care crezi că meriți să fii tratat/ă cu respect, următorul comportament toxic al partenerului tău va fi mai ușor de identificat.
Dacă te afli într-o relație toxică, ia toate măsurile pentru a ieși din ea. Este păcat să-ți irosești anii alături de o persoană care nu te respectă.

Te mai poate interesa și articolul:
6 metode prin care poți gestiona o relație toxică

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Un comentariu la „Cum se deosebesc relațiile sănătoase de cele toxice”

  1. Spiritul meu – relatia de fericire – partener. Sa o luam de la capat.. Spiritul meu este unic printre multitudinea de fiinte de pe Pamant si poate ajunge la un grad mai inalt de fericire sau sa ramana la acelasi stadiu. Sau deloc. Spritul meu poate atinge momente de fericire in functie de momentul si de reusita in inaltarea spirituala, sau de cum isi mentine acel nivel de fericire. Nivelul de fericire – poate fi atins intr-o fractiune de secunda, sa atingi apogeul si, doar un gand – forma negativ imperceptibil sa te trimita in cele mai adanci abisuri. Partenerul – e un simplu cuvant la singular. Si mai ales ca nu se specifica ce tip de partener. Pentru ca, in acest caz, avem de a face cu mai multi parteneri pe parcursul zilei, parteneri din mai multe domenii ale vietii. Si aici avem de a face cu starile sufletesti ale partenerilor pe parcursul timpului (indiferent ca este vorba de 60 de minute sau 24 de ore). Dar, in situatii – mai ales extreme – spiritul nostru apeleaza mental la acel partener / acei parteneri care pot sa-ti ridice moral spiritul cazut in acel hau dupa o situatie negativa (chiar si numai cand te gandesti in acele momente la el/ei…). Sunt momente cand partenerul/partenerii sunt atat apropiati spiritual incat sa simti confortul si siguranta ce o emana el/ei si-ti intra prin toti porii spirtului tau, dar pot aparea momente cand sa simti la acelasi partener/ aceiasi parteneri – un anumit disconfort. Bineinteles, ca acea conjunctura a sufletului tau poate fi si acelasi lucru la el/ei – sa se simta dispusi sa fie admirabili sau sa nu reuseasca sa isi indeparteze anumite ganduri negative din sufletul lui/lor. Totul depinde mereu de cararea de mijloc – acel echilibru pe care sufletul tau trebuie sa-l mentina in permanenta; acea punte de legatura intre gandirea mentala si gandirea constiintei interioare (a sinelui nostru). Acea carare trebuie „intretinuta” mereu, si mereu alegand mereu sa gandim, sa spunem si sa facem la timpul prezent. Numai atunci vom sti ce sa oferim, cat sa oferim si cum sa oferim parte din sufletul nostru, al inimii noastre.

Lasă un răspuns