Sari la conținut

La ce riscuri te expui când te dai cu ojă

  • de

Se spune despre unghii că sunt cartea de vizită a unei femei și pe bună dreptate. Unghiile frumos îngrijite completează o ținută sau, din contra, dacă nu sunt aranjate pot da un aspect neglijent persoanei respective.
Vopsirea unghiilor vine însă la pachet și cu câteva dezavantaje. Iar dacă te afli în situația mea și ești o clientă fidelă a unghiilor cu gel, rândurile de mai jos trebuie citite cu atenție.

Medicul epidemiolog Thu Quach de la Universitatea Stanford susține că ojele cu care ne pictăm unghiile conțin ingrediente toxice, precum toluen, formaldehida și dibutilftalat, care formeză un trio toxic pentru sănătatea noastră. Expunerea la aceste substanțe își pune amprenta negativ asupra sistemului nervos, dezechilibrează balanța hormonală, cauzează probleme de fertilitate și chiar favorizează apariția cancerului.

Să le luăm pe rând:

Toluenul este un solvent frecvent utilizat, care creează un finisaj neted peste unghie și păstrează pigmentul – culoarea – compactă în flacon. Există studii care au arătat clar că acest solvent poate afecta sistemul nervos central și poate provoca probleme de reproducere.
Și ca să înțelegi mai bine cât este de periculos, află că este folosit ca aditiv în benzină. Periculos, într-adevăr!

Formaldehida, recunoscută drept cancerigen, este folosită ca agent de întărire pentru unghii și ca dezinfectant pentru instrumentele de îngrijire a unghiilor.
Un studiu din anul 2014 a arătat că formaldehida favorizează şi contribuie la formarea tumorilor canceroase. În cazul ojelor, această substanță letală ajunge în sânge prin absorbţie cutanată, deci rapid. De asemenea, formaldehida este considerată alergenul de contact al anului 2015 de către Societatea de Dermatită de Contact din SUA. Cei drept, formaldehida se găsește în produsele de îngrijire în cantități mici, dar îndeajuns pentru a declanşa și alegerii persoanelor sensibile la formaldehidă. Un studiu din 2015, citat de click.ro, a concluzionat că până la 11.9% din populaţie este alergică la formaldehidă atunci când este expusă unui test cutanat cu 2.0% formaldehidă.

În prezent, formaldehida este interzisă în substanțele cosmetice, dar încă se mai poate găsi ascunsă sub alte denumiri sau sub forma derivaților săi (Diazolidinil uree). Când îți cumperi o ojă sau un lac de unghii, alege doar produsele pe care scrie “formaldehyde-free” sau “toxic-trio-free” (fără formaldehidă, toluen şi dibutilftalat).

Expunerea la dibutilftalat (DBP), adăugat îndeosebi în lacurile de unghii pentru a le asigura flexibilitate, a fost legată de probleme de reproducere.

Substanțe nocive care penetrează pielea și pot cauza cancer

Concret, folosit ca un solvent pentru coloranți și ca un plastifiant pentru a preveni casarea lacurilor de unghii, acest ftalat este clasificat de către UE ca un disruptor endocrin. Mai mult, Ministerul Sănătății din Canada asociază DBP cu problemele de ficat și insuficiența renală la copiii mici, care sug produsele care conțin ftalați în perioada când le dau dinții. Cu toate că medicii canadieni au interzis șase ftalați (inclusiv DBP) în jucăriile moi pentru copii, dibutilftalații se găsesc în continuare în produsele cosmetice. Și asta cu toate că Uniunea Europeană clasifică DBP ca fiind foarte toxic pentru organismele acvatice.

Însă nu doar cele trei chimicale din ojă ne afectează sănătatea, atenționează medicul epidemiolog Thu Quach de la Universitatea Stanford. Există și alte substanțe în ojă care au potențial dezastruos pentru sănătate.

Una dintre ele este bromopolul considerat sigur numai în concentraţii mai mici de 0.1. El este amestecat însă cu aminele și produce nitrozamine care penetrează pielea şi pot cauza cancer.

Glioxalul este o altă substanță nocivă care se găseşte în lacul de unghii şi în tratamentele pentru unghii. Glioxalul este catalogat drept un alergen cutanat.
Întrebarea firească după toate aceste informații este: Pentru a ne păstra sănătatea nu ne mai dăm unghiile cu ojă? Nu neaparat!
Încă nu au fost create oje naturale, dar în magazinele cosmetice puteți găsi oje și lacuri de unghii care conțin ingrediente prietenoase cu unghiile tale.

Atenție la unghiile cu gel!

Pledez pentru natural mai ales atunci când este vorba de corpul meu, dar niciodată unghiile mele nu au arătat mai bine ca în prezent. Am decis ca o perioadă să port unghii false pentru simplu motiv că arată foarte bine. Am un french perfect care va rezista timp de câteva săptămâni. Ce-i drept, avantajele sunt mai mult de ordin estetic. În ceea ce privește dezavantajele, trebuie să subliniez că, de departe, mă deranjează faptul că unghiile au fost pilite, pentru ca gelul să aibă aderență, și implicit s-au subțiat. Dar merită! Măcar o perioadă. De asemenea, unghiile false nu fac casă bună cu apa, întrucât se pot desprinde de unghia naturală. De asemenea, se va evita folosirea substanțelor chimice în absența unei perechi de mănuși.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Lasă un răspuns