Ce înseamnă să fii legat de trecut?
Înseamnă că trecutul trăiește cu tine ca și o umbră. Îi porți emoțiile, gândurile, cicatricile și modul în care te-a transformat (de obicei, într-un sens mai puțin bun). Cunoști trecutul prea bine, dar cu toate acestea sunt momente în care ți-l repeți și te gândești la modul în care ai fi putut schimba ceva din cursul lui. Oare cum ar fi fost relația cu fostul partener dacă ai fi acționat altfel? Oare de ce ziua de azi nu poate fi la fel ca ziua de ieri? Oare de ce ți s-a refuzat acel favor acum doi ani? Și tot așa mintea ta rumegă și reconstruiește trecutul, adesea fără niciun folos. Exceptând situațiile în care privim în urmă ca să înțelegem o lecție, să ne-o asumăm și apoi s-o eliberăm, întoarcerea în trecut are efecte negative asupra stării de sănătate psihică, emoțională și fizică.
Gândurile pline de regret, remușcări sau furie care te duc iar și iar în trecut te țin pe loc fie profesional, fie personal și creează suferință, depresie și boală în corpul fizic. Cu cât acorzi mai multă atenție trecutului tău, cu atât mai multă energie vei pierde. În loc să te ancorezi în prezent, bucurându-te de ceea ce este acum, consumi timp și energie prețioasă pe momente care nu mai pot fi schimbate.
Cum te poți elibera de trecut?
Evadarea din trecut ține doar de tine și de câțiva pași pe care trebuie să îi faci. Sunt pași care te scot din amintiri și te îndreaptă spre magia, forța și puterea ta interioară. Așa că, dacă ești pregătit de schimbare, dacă îți este dor să fii fericit, să te bucuri de momentele simple din viața ta, dacă ți-e dor să trăiești cu poftă fiecare clipă a vieții, iată câțiva pași ce te vor îndrepta spre un prezent plin de lucruri noi și spre un viitor așa cum ți-l dorești: fericit, armonios și în echilibru cu trăirile tale interioare .
1. Programează-ți un timp în care ești doar cu tine însuți
Înainte de a te elibera de tot ceea ce înseamnă povești din trecut, programează-ți o perioadă de o zi, două, în care să te gândești la acele povești de care încă te simți încătușat. Analizează situația fără să te implici emoțional, fără griji și gânduri negative și trece prin filtrul minții tale toate lecțiile pe care le ai de învățat din experiența trăită. Găsește-i scopul acelei povești fără să te victimizezi și fără să te critici.
Cu ce a contribuit trecutul în evoluția ta personală, profesională sau spirituală?
Cum te-a schimbat, ce te-a făcut să realizezi?
Ce te-a făcut să îți dorești sau să apreciezi mai mult de acum înainte?
2. Fă un pact cu tine însuți
Din momentul în care ai înțeles și ai acceptat lecțiile poveștilor trecute, fă un pact cu tine însuți. Din acel moment alege să închei socotelile cu trecutul tău. Dă mâna cu el, mulțumește-i pentru lecții și promite-ți că nu vei mai aduce în prezentul tău nicio presupunere legată de trecut.
3. Spune STOP!
Nu îți mai repeta aceeași poveste. Lucrurile importante nu stau în acel scenariu creat de mintea ta, de atâtea ori, pentru că nu trecutul este ceea ce alegi să creezi. Prezentul și viitorul sunt direcțiile spre care te îndrepți și care au nevoie de implicarea ta.
Așa că, ori de câte ori îți vin în minte idei precum: “dacă aș fi făcut altfel, poate situația ar fi fost acum alta”, înlătură-le spunându-i subconștientului tău: “ Stop! Îți mulțumesc pentru completări, dar ceea ce am făcut atunci a fost cea mai bună alegere pe care am putut să o fac!”, iar apoi îndreaptă-ţi mintea spre gânduri pozitive sau distrage-i atenția concentrându-te pe lucrurile simple din jurul tău. O altă metodă care te poate ajută atunci când observi că mintea ta cutreieră tărâmuri trecute, este să îți spui: „Stop! Trăiesc în prezent”.
4. Pășește în prezent cu toată forța. Cel care te va vindeca de trecut nu este viitorul, ci prezentul
Poate părea greu de crezut, dar tot ceea ai cu adevărat este prezentul. Trecutul a fost, iar viitorul nu se cunoaște exact. Trăirea în prezent poate fi, la început, un exerciţiu dificil, dar cu siguranță îți va aduce rezultate de care vei fi uimit. Fiind atent la toate gândurile tale le poți gestiona în sensul dorit, fiind atent la oamenii din jurul tău poți crea noi relații și oportunități, activitățile prezent spun cât de mult iubești ceea ce faci sau la ce trebuie să renunți. Prezentul este cel are o parte din răspunsurile întrebărilor tale și ajutorul de care ai nevoie.
5. Fii curios și descoperă lucruri noi
Petrece mai mult timp în librării, în natură sau în locuri în care ai, la tot pasul, lucruri frumoase și noi de descoperit. Trăim în era informațiilor, și cu un strop de curiozitate și efort, poți găsi o mulțime de lucruri pe care nu le știai, dar care te vor fascina și îți vor schimba în bine modul de a gândi. Lumea este plină de lucruri minunate care așteaptă să le descoperi, de cărți minunate scrise pentru tine, de filme și povești ale oamenilor care te vor inspira, te vor ajuta și îți vor da curajul și puterea de merge mai departe. Bucură-te de ele!
6. Petrece mai mult timp cu oameni pozitivi
Fie că ai prieteni cu care îți face plăcere să te întâlnești, fie că ai membrii din familie care simți că îți transmit o stare pozitivă, petrece mai mult timp în prezența lor. Dacă timpul și distanța nu îți permit să faci asta, ai la îndemână și alte surse. Caută personalități cu care simți că rezonezi, ale căror credințe și concepții sunt asemănătoare ție, și a căror prezență îți aduce un pozitivism aparte. Îi poți găsi pe canalele de YouTube, poți merge la conferințele oamenilor care te încurajează să-ți trăiești viața așa cum vrei, poți citi cărțile lor sau poți folosi orice altă sursă care te duce spre ei. Fă-ți o listă cu personalitățile sau mentorii pe care îi admiri, nu neapărat pentru ceea ce au făcut ci pentru personalitatea lor și stilul lor de viață, iar apoi urmează modelul lor și activitățile zilnice pe care le fac (meditează, se trezesc devreme, fac sport, sunt recunoscători, țin un jurnal etc.).
7. Fii creativ și dă-i minții tale ceva de joacă
Creează lucruri noi, găsește-ți o pasiune nouă și lucrează la proiectele care te definesc și care aduc fericire, pasiune, iubire și armonie în viața ta. Poți învăța o limbă străină, poți încerca o activitate nouă, un sport nou, orice ar fi dă-i minții tale ceva de joacă. Provoac-o să aducă idei noi în activitățile tale, în viața ta și relațiile cu cei din jur.
8. Călătorește
Fără îndoială, una dintre cele mai bune metode care te va face să uiți de trecut este să vizitezi un loc nou, o țară nouă. Călătoriile te învață să îți lași grijile și problemele acasă pentru că nu ai timp de ele. Te învață să fii prezent și să profiți de fiecare moment. Este greu să nu faci așa când știi că excursia ta nu va dura la nesfârșit. De aceea preferi să te bucuri din plin de tot ceea ce vezi, înainte de a te întoarce acasă la rutina zilnică. Așa că plănuiește-ți o vacanță spre o destinație despre care știi că sigur nu te va dezamăgii. Călătoria este o terapie care te va vindeca, te va scoate din monotonie și îți va aduce multă energie și entuziasm.
9. Organizează-ţi dorințele pentru un an întreg
“Fă-ți planuri de viitor, pentru că viitorul este locul în care îți vei petrece tot restul vieții”, asta este ceea ce te sfătuiește Mark Twain. Viitorul este cel care te atrage spre el prin energie și motivație magică. Viitorul îți aduce nevoia de a te elibera de bagajele emoționale adunate până acum și de a-ți da libertate visurilor tale. Fii deschis la tot ceea ce inima ta dorește și vizualizează cum ți-ar plăcea să fii anul viitor, pe vremea aceasta. Structurează-ţi dorințele și planurile în funcție de domeniile importante ale vieții tale: familie, prieteni, mentorat și călătorii, dezvoltare personală, dezvoltare profesională, spiritualitate etc. Scrie orice dorință, oricât de curajoasă și greu de realizat, ar părea ea. Lista aceasta de planuri și visuri va face ordine în gândurile tale, îți va deschide drumuri noi, oportunități de a le realiza și te va focaliza pe anumite direcții în care știi că vrei să mergi.
Lasă-te surprins de lucrurile noi care vor veni în viața ta. Rezultatele acestor pași te vor uimi, pentru că atunci când scapi de povara trecutului, când te eliberezi de el îți redai aripi, înveți să zbori și deschizi din nou ușa coliviei în care te aflai.
9 pași care te eliberează de trecut și te îndreaptă spre o viață nouă by AimGroup is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.