Sari la conținut

Ce nu stiai despre beneficiile ULEIURILOR ESENTIALE

 

 

Schimbă-ți starea de spirit atunci când ești supărat, detensionează-te când ești apăsat de griji, bucură-te de un somn liniștit când simți că nu te mai poți odihni și scapă de momentele de anxietate și stres în cel mai plăcut mod cu putință.

 

Ce sunt uleiurile esențiale?

”Uleiul esențial nu este de fapt un ulei pentru că nu conține nicio substanță grasă. Este obținut din esența bogată în arome naturale și ingrediente active pe care o secretă celulele anumitor părți ale plantei. Prețioasele lichide se obțin prin distilarea sau presarea organelor secretoare. Spre exemplu, coaja citricelor este presată la rece, iar celelalte părți ale plantei  (tulpina, frunzele, florile, rădăcina, lemnul…) sunt distilate. Rezultatul? Un concentrat aromatic și un veritabil rezervor de substanțe active.” (50 de uleiuri esențiale irezistibile, Marie-Noelle Pichard)

 

Cum beneficiem de ele?

Uleiurile esențiale se pot folosi intern sau extern, în funcție de nevoi. În general, pentru afecțiunile cutanate, dureri, neplăceri cauzate de răceală, încordare și stres sau probleme digestive se folosesc uleiurile în băi, masaje, comprese, aromaterapie.  Indigestia, inhalația, clătirea gurii sunt indicate în cazuri de infecții urinare, unele micoze, spasme digestive, dureri de dinți sau pentru a scăpa de respirația urât mirositoare.   (50 de uleiuri esențiale irezistibile, Marie-Noelle Pichard)

Uleiurile esențiale nu se folosesc la întâmplare. Întotdeauna trebuie diluate și mai ales dozate cu mare grijă. Se folosesc cantități mici, câteva picături, pentru că sunt foarte concentrate. De obicei, pe cutie scrie felul în care poate fi uleiul folosit și dozajul potrivit.

ulei aromatVaporizarea – e folosită pentru a diminua stresul și nervozitatea, pentru a stimula simțurile, a reda starea de bine, a relaxa, calma și a alunga depresia.  Presupune parfumarea încăperii cu esența aleasă, folosindu-se un vas special de aromaterapie. În acest caz, 1-2 picături de ulei esențial se pun în puțină apă; totul va fi încălzit și ulterior evaporat în încăpere spre încântarea simțurilor tale. Nu se folosește mai mult de 20 de minute.

Baia – la o cadă plină cu apă se pot folosi între 20-30 de picături, în funcție și de recomandările fiecărui ulei în parte. Pentru că uleiurile esențiale nu se împrăștie în apă, e bine să le amesteci cu puțin lapte sau cu puțin ulei vegetal, apoi turnat totul în cadă chiar înainte de a te băga în apă.

Masajul –uleiurile esențiale au nevoie de un suport, iar pentru masaj, cel mai folosit este uleiul vegetal – poate fi de migdale dulci (calmează pielea și hidratează ), de avocado, de macadamia (foarte bun pentru circulație), de măsline presat la rece, de susan, de primulă (împotriva ridurilor). Se pun în jur de 5 picături la 10-15 ml de ulei.

Compresele – se pun în jur de 5 picături la un vas cu apă caldă sau rece. Se înmoaie o bucată de tifon sau pânză în această apă și se aplică pe zonele cu probleme. E un remediu bun pentru durerile musculare.

Inhalarea/ Baia de aburi – în 2 litri de apă fierbinte se pun 5 picături de ulei esențial. Desfundă sinusurile, tratează probleme respiratorii (e recomandat să consulți mai întâi medicul) și e de ajutor în cazul răcelilor. Nu se recomandă în caz de astm și epilepsie.

Gargara – 2 picături la un pahar cu apă.

Uleiuirile esențiale se pot și înghiți, însă niciodată în stare pură: ”o picătură pe un cub de zahăr sau pe o bucățică de pâine, în miere, lapte sau pe un comprimat neutru (din magazinele bio)”. Pentru ingerare, cere sfatul medicului, căci nu toate cele comestibile pot fi tolerate de un stomac sensibil. (50 de uleiuri esențiale irezistibile, Marie-Noelle Pichard)

 

Care uleiuri sunt cele mai bune?

Uleiul esențial de busuioc – e bun pentru stări de oboseală accentuate, stres, depresii, dureri de cap. Se poate lua și oral, cu miere sau zahăr.

Uleiul esențial de lavandă – ajută în cazuri de iritabilitate, insomnie, migrene, amețeli și e antidepresiv. Se poate combina cu aproape toate uleiurile esențiale, dar nu și cu busuioc.

Uleiul esențial de lemn de trandafir – ajută la calmare, echilibrează stările emoționale și e recomandat pentru a induce starea de relaxare.

eba5_h20_instant_water_candle_kit

Ulei esențial de maghiran – compresele cu acest ulei conferă relaxare și combat durerile musculare. Folosit la baie împreună cu lavanda induce o stare de liniște, echilibrează, calmează și alungă depresia. Se folosește numai în cantități mici.

Uleiul esențial de mușețel roman – e foarte bine tolerat de piele, aduce calm și relaxare; oferă un somn linisțit și reduce agitația chiar și în cazul copiilor, fiind chiar indicat celor hiperactivi. 

Uleiul esențial de azalee– are proprietăți relaxante, e un calmant bun pentru meteosensibili și favorizează meditația.

Uleiul esențial de mandarină – e util în cazul tulburărilor de somn, căci poate asigura un somn liniștit. Se combină bine cu lavanda sau mușețelul. Folosit la baie, alungă depresia și încordarea.

Uleiul esențial de portocală amară – este foarte bun pentru cei care au insomnii, destinde, reduce stresul, redă echilibrul, relaxează și te ajută să te odihnești mai bine. Când e folosit prin vaporizare, echilibrează și dă o stare pozitivă.

Uleiul esențial de tămâie – e recomandat în cazuri de depresie postnatală, detensionează și limpezește mintea. Se poate combina cu santal pentru efect antistres.

Uleiul esențial de vetiver – e de mare ajutor pentru cei foarte stresați, depresivi sau pentru cei cu insomnii. Reechilibrează, reduce anxietatea și oferă o stare de liniște.

Uleiul esențial de Ylang-Ylang – are un puternic efect calmant și poate da un somn liniștit. E bun în stări de agitație sau panică. Detensonează când e folosit la baie.

Uleiul esențial de magnolie – îmbunătățește starea de spirit, e antidepresiv. E un bun calmant în special în cazul emoțiilor puternice. Liniștește și redă optimismul.

Uleiul esențial de fragonia – ajută la armonizare și împăcare cu sinele, echilibrare mentală și sufletească, îndepărtează gândurile negative și ajută la reinstalarea optimismului. De ajutor în cazurile de epuizare fizică și mentală, de lipsă de energie sau oboseală cronică.

 ulei lavanda

 

Uleiurile esențiale sunt o alternativă bună de luat în seamă pentru:

–          îmbunătățirea starii de sănătate – pot ameliora sau chiar ajuta în tratamentul unor afecțiuni: stimulează digestia, calmează spasmele musculare și durerile articulare, îmbunătățesc circulația, au efecte antivirale și antibacteriene, întărind imunitatea și fiind un real ajutor în afecțiunile respiratorii din sezonul rece.

–         îngrijire și înfrumusețare – unele uleiuri pot tonifica țesuturile și combate celulita, pot trata probleme ale pielii- acnee, cuperoză, herpes, îngrijesc și tonifică părul casant, îmbunătățesc aspectul tenului, atenuând ridurile, catifelând și regenerând pielea.

–         schimbarea stării de spirit și relaxare – sporesc buna dispoziție, au efecte afrodisiace, alungă stresul, calmează, încarcă cu energie sau asigură un somn bun, pentru cei cu insomnii, stimulează memoria, echilibrează și alungă depresia, iritabilitatea, oboseala.

Cu toate acestea, nu le putem folosi după ureche, iar în unele cazuri sunt chiar contraindicate. În cazuri de hipotensiune, epilepsie, dacă ești alergic sau când urmează să te expui la soare unele uleiuri esențiale nu sunt recomandate. La copii de 7 ani și în sarcină sunt contraindicate. Dacă ai o anumită afecțiune sau ești sub tratament, cel mai bine e să ceri sfatul medicului înainte de a le folosi.

 

Surse:

1. 50 de uleiuri esențiale irezistibile, Marie-Noelle Pichard

2. www.elemental.eu


Licenţa Creative Commons
„Ce nu stiai despre beneficiile ULEIURILOR ESENTIALE” de blog.aimgroup.ro este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 4.0 Internațional.

Lasă un răspuns