Sucul de sfeclă roșie
E un aliment minune, bogat în fibre, minerale de importanță majoră pentru corp și vitamine. Sfecla ajută la scăderea nivelului colesterolului și a tensiunii arteriale, îmbunătățește circulația sângelui, este protector al ficatului, detoxifiază și energizează. Are proprietăți anticancerigene, ușurează digestia și stimulează producția de globule roșii. Pentru obținerea unui suc gustos, sănătos și cu valoare nutritivă mare, sfecla se poate combina cu morcov, măr sau țelină. Acesta va îmbunătăți metabolismul și va remineraliza întregul corp. Curele cu suc de sfeclă se fac la recomandarea medicului.
Sucul de morcovi
Beneficiile morcovilor sunt binecunoscute: protejează și mențin sănătatea ochilor, cresc vitalitatea, ajută la creșterea numărului de globule roșii, sunt bogați în betacaroten, un important antioxidant, întârzie îmbătrânirea și protejează sistemul nervos central. Poate mai puțin cunoscute sunt acțiunile benefice în tratamentul cancerului și al ulcerului. Cei mai buni morcovi sunt cei medii, sănătoși, tari, cu o culoare intensă. Spală-i cât mai bine, cu o periuță și nu le mai îndepărta coaja. Sucul de morcovi poate fi consumat singur sau în combinație cu alte sucuri naturale: de măr, de sfeclă. Sucul se bea imediat sau în decurs de câteva ore de la preparare (trebuie ținut la frigider). Se poate bea și pe stomacul gol, iar 50-60 de ml este cantitatea ideală ce poate fi consumată zilnic.
Sucul de roșii
Foarte bogat în vitamine și cu proprietăți antioxidante, sucul de roșii previne formarea celulelor canceroase datorită unui antioxidant pe care îl conține – licopen (previne cancerul de pancreas, colon, sân, plămâni), ajută la funcționarea optimă a sistemului imunitar, e de mare ajutor în cazuri de colesterol mărit și, nu în ultimul rând, protejează inima, prin capacitatea sa de a fluidiza sângele. În astfel de cazuri se fac cure cu suc de roșii la indicațiile medicului. Mulți specialiști sunt de părere că sucul aduce beneficii mai mari organismului decât roșia. În urma unor studii s-a demonstrat că, în cazul roșiilor, prepararea termică este benefică pentru că se produce o creștere a concentrației de licopen. Cu ajutorul blenderului, obții un suc rapid, din roșii proaspete, care te va energiza și proteja.
Sucuri de fructe cu putere vindecătoare
Sucul de ananas
Parfumat și delicios, sucul natural de ananas îți oferă o mulțime de substanțe nutritive și te ajută să vindeci anemia, îmbunătățește activitatea creierului, ajută digestia, împiedică dezvoltarea infecțiilor în răceală și gripă și are efect diuretic. Se bea cu moderație, în jur de 200 ml de suc pe zi, căci în unele cazuri poate irita mucoasa tubului digestiv. Dacă ai probleme cu greutatea, sucul de ananas e un preparat pe care trebuie să îl ai în vedere, căci ajută la arderea grăsimilor, stimulează digestia și eliminarea toxinelor și reglează colesterolul. Curăță ananasul de coajă, taie felii, apoi bucăți mici și mixează-le cu un blender.
Sucul de rodii
Rodia e unul dintre cele mai bune fructe pentru sănătatea inimii: are un puternic efect antioxidant, scade tensiunea arterială, reduce arteroscleroza, scade colesterolul și îmbunătățește circulația sângelui. Pentru ca sucul să își arate beneficiile, trebuie să bei o cană în fiecare zi, timp de mai multe săptămâni. Pe lângă toate acestea, rodia ajută din plin sistemul imunitar, făcându-l mai puternic, e bun în combaterea diareei, conține mult fier care ajută la producerea celulelor roșii din sânge și ajută la distrugerea multor tipuri de bacterii. Ca să desfaci ușor rodia, umple un castron cu apă, crestează coaja în patru și bagă rodia în apă. Las-o puțin apoi cu mâinile în bol, sub apă, desfă coaja și scoate semințele. În felul acesta, sucul și semințele nu mai sar și previi pătarea obiectelor din jur. Îndepărtezi bine sâmburii, scurgi apa și pui în blender. Se mixează câteva minute, apoi pui într-o sită și pasezi cu o lingură. Se poate bea așa sau se poate adauga apă și miere după gust.
Sucul de kiwi
Deși poate mai puțin utilizat, sucul de kiwi are un merit important în menținerea stării de bine. Ajută la o mai bună absorbție a fierului, prevenind astfel anemia, îmbunătățește metabolismul, protejează celulele de radicalii liberi și menține inima sănătoasă, căci reglează ritmul cardiac. E un fruct foarte util în stări de depresie, stres și anemie. Ajută la arderea grăsimilor, de aceea e de ajutor în curele de slăbire, încetinesc procesul de îmbătrânire și întăresc organismul. Sucul se prepară simplu, prin mixarea fructelor. Kiwi se combină excelent cu bananele, care îndulcesc sucul și îl fac mai ușor de consumat. Pentru o aromă deosebită, poți adăuga și 1-2 frunze de mentă.
De ce fructe și legume crude?
Pentru că te simți mai curat, mai energizat, mai vesel, mai fericit, deci mult mai bine. În stare naturală, fructele și legumele furnizează organismului toate elementele nutritive pe care le conțin, iar unele dintre ele sunt și mai bine asimilate atunci când sunt consumate sub formă de suc. În plus, în acest fel, poți combina fructe, legume și verdețuri pe care în mod normal nu le-ai putea mânca o dată. Mixarea cu ajutorul blenderului descompune celulele și ajută la eliberarea tututor vitaminelor conținute. Un pahar de suc proaspăt și natural pe zi, indiferent că e de legume sau fructe, asigură buna funcționare a organelor și te încarcă cu energia de care ai nevoie. Sucurile verzi echilibrează pH-ul organismului, ajută la pierderea kilogramelor în plus, întăresc sistemul imunitar și dau multă energie.
Smoothie-uri naturale
1. Smoothie verde
– apă rece
– patrunjel
– salată
– spanac
– frunze de gulie
Se pun toate în blender și se mixează până obții o bautură omogenă. Se consumă imediat. Dacă vrei, poți să adaugi puțină sare, piper sau sirop de arțar.
2. Simplu și rapid
– cîteva frunze de salată verde
– 2 banane
– 2-3 felii de ananas
– 3 mandarine
– ½ cană apă
Fructele se curață și se taie felii, iar salata se spală și se rupe. Se pun apoi toate ingredientele în blender și se mixează.
– 2 mâini de frunze proaspete de păpădie
– o mână de pătrunjel proaspăt
– un sfert de ceașcă de mărar proaspăt
– 2 roșii
– un castravete
– un sfert ceașcă cu apă
Se spală verdețurile și se pune totul în blender.
4. Energie totală
– 4-5 frunze proaspete de varză kale
– o mână de spanac
– o mână de salată verde
– o mână de frunze de țelină
– 2 roșii
– o jumătate de avocado
– ¼ cățel de usturoi
– o cană cu apă
5. Dulce și aromat
– o jumătate de legătură pătrunjel
– frunze de mentă proaspătă
– 4 felii de ananas
– o cană apă
6. Nectar purpuriu
– o sfeclă roșie mică
– 2 nectarine / piersici
– o mână zmeură proaspătă sau congelată
– o linguriță miere
– apă (opțional)
Sfecla se spală, se curață, se taie felii și se adaugă împreună cu nectarinele feliate și zmeura în blender (sau storcător de fructe). Se mixează bine. Se adaugă apă în completare (500-600 ml), miere și se mixează. Se strecoară într-o sită și se servește rece.
Surse:
1. Green Smoothie Recipes, Jennifer Thompson
2. Hrana vie – Culegere de rețete proaspete (raw)
3. Fresh vegetable and fruit juices, N.W. Walker