Proaspete, răcoritoare, energizante, sucurile naturale sunt cele care îți dau porția zilnică de sănătate. Alege-le în funcție de afecțiuni sau pur și simplu pentru buna funcționare a organismului, fie pe cele simple, fie combinațiile aromate care îmbină armonios fructe, legume și verdețuri.
5 sucuri verzi pentru detoxifiere și vitalitate
Sucul de lucernă
Lucerna e o plantă cu conținut mare de antioxidanți, vitamine, calciu și alte minerale. Toate acestea cresc pofta de mâncare, ajută organismul în perioadele de convalescență și suprasolicitare. Energizează și întărește sistemul imunitar, are un rol important în detoxifiere, datorită conținutului crescut de clorofilă și este o plantă recunoscută pentru acțiunea detoxifiantă și puterea de curățare a sângelui, de aceea specialiștii o recomandă în special pentru bolile ficatului. Are rol cicatrizant în organism și întârzie procesul de îmbătrânire. Planta se poate folosi crudă, în salate sau sub formă de suc. Se folosesc frunze proaspete, bine spălate și se mixează în blender cu puțină apă. Cea mai bună combinație e împreună cu sucul de morcovi. Dacă alături de acestea mai pui și câteva frunze de salată verde, vei îmbogăți combinația cu elemente de care rădăcina părului are mare nevoie.
Sucul de sparanghel
Pentru tulburările renale, sucul de sparanghel este extrem de bun, mai ales când e combinat cu suc de morcovi. Are acțiune diuretică, are grijă de sănătatea inimii și e un bun aliat în lupta împotriva cancerului. Încearcă să îl consumi crud, căci atunci când este gătit își pierde din proprietăți. Pulpa tulpinei de sparanghel curăță tubul digestiv.
Sucul de castraveți
Ca și celelalte sucuri verzi are efect detoxifiant și e unul dintre cele mai bune diuretice naturale. Are cele mai puține calorii, fiind de mare ajutor în curele de slăbire. Nu îi îndepărta coaja, căci are foarte multe fibre. Sucul proaspăt de castraveți este calmant gastric, iar băut pe stomacul gol are proprietăți depurative. Combinat cu morcovi, salată verde și spanac, sucul ajută la creșterea și întărirea firului de păr. Conținutul mare de potasiu face din sucul de castraveți un aliment valoros pentru probleme ale presiunii sângelui. O altă combinație foarte benefică pentru organism e cu suc de morcovi și de sfeclă.
Sucul de spanac
Spanacul este una dintre plantele cu cel mai puternic rol detoxifiant, care ajută la curățarea și buna funcționare a întregului tract digestiv – duoden, stomac, colon. Sucul din frunze proaspete de spanac furnizează organismului vitamine și minerale de importanță majoră: magneziu, potasiu, sodiu. E un tratament excelent în caz de constipație, balonare, crampe și alte probleme de acest fel. Pentru vindecare, e necesar să bei suc zilnic, câteva săptămâni la rând. Spanacul purifică sângele, crește imunitatea, elimină toxinele, previne anemia, te încarcă cu energie și îți dă forță. E un bun aliat pentru prevenirea cancerului (ovarian, de prostată, de stomac), datorită antioxidanților pe care îi conține. Merele, morcovii și castraveții sunt ingredientele cele mai potrivite pentru a fi folosite alături de spanac în prepararea sucului. Spală bine frunzele și rupe-le pe jumătate, adaugă unul dintre produsele amintite anterior, completează cu puțină apă (opțional poți pune și puțic suc de lămâie), amestecă totul la blender și ai obținut o porție veritabilă de sănătate.
Sucul de măcriș
Măcrișul e ideal pentru începutul de primăvară: stimulează digestia, e reconfortant și, la fel ca celelalte sucuri verzi, e un excelent detoxifiant. E de ajutor în tratarea afecțiunilor ficatului și ideal atunci când se instalează astenia de primăvară, având efect revigorant și de împrospătare a întregului organism. Este o plantă mai puțin căutată, deși beneficiile pentru sănătate sunt din cele mai importante, în top fiind aportul de minerale pe care îl aduce organismului: potasiu, fier, zinc, magneziu, iod, sulf. Conținutul mare de antioxidant îi oferă proprietăți anticancerigene. Este considerant de mulți un adevărat medicament natural, este de ajutor în cazuri de bronșită sau grijă, previne bolile cardiace și aduce o contribuție importantă în păstrearea sănătății ochilor. Are un procent mare de fier și magneziu, minerale de care sângele nostru are nevoie constant. Contribuie la reglarea nivelului colesterolului și întărește oasele, căci e o sursă importantă de calciu. Pentru prepararea sucului, se folosesc frunze proaspete, bine splălate. Se pun într-un vas de proțelan, deasupra se toarnă 50 ml apă, se pisează, apoi se filtrează.
Notă: Aceste sucuri se prepară în general cu apă sau cu alte sucuri, de exemplu de morcovi. Pentru a le crește valoarea nutritivă, adaugă măr, puțin suc de lămâie sau câteva fire de pătrunjel. Pentru a benefica de toți nutrienții, verdețurile și legumele de mai sus trebuie consumate sau transformate în suc din starea crudă.
Surse:
1. Green Smoothie Recipes, Jennifer Thompson
2. Hrana vie – Culegere de rețete proaspete (raw)
3. Fresh vegetable and fruit juices, N.W. Walker
„Sucuri naturale pentru o sănătate de fier” de http://blog.aimgroup.ro este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 4.0 Internațional .